cytryna - 13435 przepisów (strona:128/896)

DUET ----POMARAŃCZA Z BAZYLIĄ 137

kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html Składniki: miód do smaku  10-15 listków bazylii   białe części skórki cytryny lub pomarańczy 2 szklanki wody 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku) Przygotowanie: Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine

w mojej kuchni
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 129

pełnowartościowe białko, i niezwykle cennych  kwasów omega-3 oraz minerałów . SKŁADNIKI   oliwa truflowa 400g surowego łososia 2-3 łyżeczki kolendry pół pęczka kopru sok z 1/2 cytryny 1-2 marchewki pieprz kolorowy  3-4    ziemniaki(...)smaku 1 łyżeczka masła                                      1 cytryna                 200 ml śmietanki

w mojej kuchni
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 98

Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny Wykonanie : Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek(...)jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru

w mojej kuchni
Lemon curd 107

duże jajka ,2 żółtka ,skórka otarta z 2 cytryn ,sok wyciśnięty z 2 cytryn, 160g cukru, 80g masła -ja dodałam jeszcze łyżeczke inuliny ale można dać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.choć  w przepisie tego(...)Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości

w mojej kuchni
Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano! 106

Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki ust, krwawieniach dziąseł, jako główny składnik leczniczych płynów do płukania ust. 1.Składniki nać marchwi, korzeń marchwi cytryna   1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia(...)sproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia,      Przepuszczone przez wyciskarke  korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem. .. Młody jęczmień  jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów.  Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu

w mojej kuchni
Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 229

łyżki zimnej wody Masa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier(...)Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć

Czerwień i błękit
Szaszłyki słodko-kwaśne 153

Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry(...)następnie w kostkę. Paprykę  i kurczaka myjemy i także kroimy w dużą kostkę. Jedną cytrynę kroimy w plastry. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wlewamy miód, wyciskamy sok z drugiej cytryny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę, ocet. Mieszamy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc.   Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian

Humanistka w kuchni
Sernik z brzoskwinią 170

masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej cytryny puszka brzoskwiń WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa:  Ser mielimy 2 razy.W osobnych(...)ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym.  Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser.  Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 152

puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy wg uznania, sól, pieprz, dowolne dodatki. I teraz tak - jeśli chodzi o sezam, szkoły są różne. Można użyć gotowej pasty z sezamu czyli tahini, można zmielić wcześniej sezam(...)ilości składników na hummus - u mnie jest to duży kubek ciecierzycy suchej (po namoczeniu wyjdzie trochę więcej), pół kubka sezamu na początek, 5-6 ząbków czosnku, 1 cała cytryna (bez skórki i pestek oczywiście!), chlust oliwy, łyżeczka soli i trochę wody. Wszystko razem siup do blendera i... hummus gotowy :) Osobiście na koniec dosypuję jeszcze garść sezamu i tylko mieszam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa meksykańska 264

czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram(...)nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodałem do mięsa otartą skórkę z cytryny. Po tym czasie przełożyłem mięso do garnka. Do mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr

Wyprawy kulinarne
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 121

kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.  Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy(...)pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam tym, którzy nie przepadają za słodkościami). 2. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki. 1. 2. Wykończenie: 1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym. 2. Układamy gruszki  i zwijamy. 3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz

Mój Smak na Życie
Staropolska zupa chrzanowa 2133

smakiem. Może w tym roku, Wy również zmienicie coś w waszej tradycji? Składniki 3 średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek(...)wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem

Konrad Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 283

surówka  jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1  mała kapusta pekińska 5  pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek  Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku sól(...)świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki się

kgwjanczewo
Ciasteczka cytrynowe 174

szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche

Zapiski Młodej Żony
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 204

oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny smak, lekka, kremowa konsystencja, chrupiąca skórka - poezja! Niestety, jak na studenta przystało, nie posiadam palnika. Wstawiłam więc krem na kilka chwil do maksymalnie rozgrzanego(...)krem smakował wspaniale. CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) / źródło: Kuchnia Agaty ;/ 3-4 porcje 4 żółtka 2 szklanki mleka 2% 3-4 łyżeczki cukru (użyłam brązowego) skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonu (jakieś 2-3 cm) + 2-3 łyżeczki cukru do skarmelizowania wierzchu Żółtka roztrzepuję z cukrem bardzo dokładnie, następnie dodaję mleko, rozrabiam mąkę, wrzucam

W kuchni Karmel-itki