Przepis na : deser
"Obraną ze skóry i ze środka dynię czyli banię, lub inaczej harbuza pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto delikatne może się nie udać, dla tego i do bułek brać trzeba więcej drożdży i tak: Garniec mąki rozrobić 3 kwaterkam... czytaj dalej...
Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...KUCHARNIA to blog o jedzeniu, uczuciach i słowach.
I o magii, jaka im towarzyszy.
Zapisuję tu historie z mojego ponad stuletniego domu.
Wspomnienia, których wciąż w nim pełno i którą są dla mnie prawdziwym skarbem.
To właśnie w tym domu powstała kuchnia moich marzeń, w której powracam do smaków dzieciństwa, ale też szukam nowych pomysłów.
Kuchnia to moja pasja. KUCHARNIA jest głosem tej pasji.
Powstała z wielkiej potrzeby odczarowania świata i odnalezienia w nim swojego miejsca.
KUCHARNIA otwarła mi też drzwi do kuchni wielu wspaniałych i fascynujących osób, których nie miałabym szansy poznać, gdybym nie prowadziła bloga.
Niedawno, dzięki blogowi, dotarł do mnie list od osoby, z którą nie miałam kontaktu od ponad 17 lat.
To właśnie dla takich chwil piszę bloga i gotuję dla wszystkich go odwiedzających.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam choć część mojego świata.