anchois, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, łyżka czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie), łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych), sok i skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku, olej (zalewa) z pomidorów. Przygotowanie: Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry bakłażana ponacinać w kratkę, w nacięcia(...)powtykać czosnek, posolić, popieprzyć, skropić olejem z pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę. Upieczone bakłażany zmiksować w melakserze z pozostałymi składnikami stopniowo dolewając olej (do odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki: Przygotowanie
SzczyptaSmaQKujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem, 100 g szpinaku, garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, sok i skórka otarta z cytryny, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem(...)schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQjest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną. SKŁADNIKI: - kapusta(...)czerwona 1szt - szklankę bulionu warzywnego ( klik ) - sól - świeżo zmielony pieprz - liść laurowy 2szt - sok z cytryny zasmażka do kapusty - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato" - żurawiny garść lub rodzynki - wino wytrawne ok 100ml - ocet balsamiczny do smaku - jeżeli lubimy pyszne też są orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić
Basia w kuchnimoże być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka 3 łyżki większe mąki śmietana 18 % 120-150 ml sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy) cukier do smaku sól do smaku SPOSÓB WYKONANIA : - odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję(...)osobnej misce przygotowuje 3 żółtka dodaję do tego 3 kopiaste łyżki mąki i dolewam śmietanę wszytko razem wyrabiam do jednolitej konsystencji - po czym do rosołu dodaję soku z cytryny - do wyrobionej mąki z jajkami dodaję powoli rosołu (hartuję go) cały czas mieszam, aby się nie zważył dodaję kolejną chochlę i mieszam tak zahartowana śmietanę wlewam powoli do naszego rosołu, mieszając
Basia w kuchninajlepiej duże (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3 jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego jabłka cynamon miód 2 łyżki sok cytryny rodzynki, orzechy opcjonalnie słomka do zrobienia dziurek SPOSÓB WYKONANIA : ciasto - mąkę, cukier puder, szczyptę soli mieszamy ze sobą dodajemy do tego żółtka oraz pokrojone w kawałeczki(...)składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut. - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek, jabłka skraplamy cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości - 2-3 jabłka obieramy ze skórki kroimy w większą kostkę,skraplamy cytryną, dodajemy do tego miód oraz cynamon wszystko
Basia w kuchnipotrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski(...)ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy do kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki zanurzamy na chwilę we wrzątku, odwracamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim domownikom bardzo smakowało Dodatkowo chciałabym przedstawić wam moje ostatnie odkrycie pewnego produktu a jest nim: Naturalny sok z cytryn sycylijskich firmy Limmi . Jest to sok wyciśnięty z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości, który został zamknięty w jednej butelce(...)Dzięki niemu mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam. Post Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMoje Wypieki . Składniki na ok. 45 szt: 180 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 1 duże jajko 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek konfitury Pigwa z Kiwi ETERNO Wykonanie: Masło zmiksowałam(...)lekki puch. Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście
Blondynka Gotujecałe kurczaki około 1,5 kg każdy do przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki; oregano drobno posiekanego skórka i sok z jednej małej cytryny 5-6 liści bazylii; drobno posiekanych 2 łyżeczki świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka stołowa białego wina 2 łyżki soli morskiej / koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu do glazury(...)szklanka octu balsamicznego 1/3 szklanki dżemu z gruszki 2 łyżki miodu dodatki: 1 duża cebula przekrojona na połowę 1 cytryna przekrojona na połowę Przygotowanie: Czas przygotowanie: 25 minut, Czas grillowanie 120 min. Kurczaki oczyścić, przyciąć nadmiar skóry i tłustych elementów, Przemyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki przyprawy połączyć i natrzeć nią kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Kurczaka umieścić w dużym
naRuszciełyżki cukru pudru aromat waniliowy dodatkowo; serek mascarpone 250g kolorowe cukrowe perełki szklanka wiórek kokosowych owoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytryny poncz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru Wykonanie: biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu(...)wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka. Na środku kładziemy 3 całe truskawki, obkładamy plastrami cytryny
Z Majeczką w kuchnisynowie uwielbiaja takie babeczki na jeden kęs :) Jutro Dzień Dziecka, proponuje upiec je swoim maluchom, naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. Cytryna pachnie w całym domu podczas pieczenia Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny kolorowe lukry perełki cukiernicze(...)Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami
Z Majeczką w kuchnimusimy od razu odmawiać sobie grilla, tym bardziej ze sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem(...)dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem z reszty cytryny i cząstkami cytryny Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchniprzepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika. Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów , jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku(...)jajka 1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania
Grahamka, weka i kajzerkabrązowego cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto: 1. Mąkę przesiać(...)poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa: 5. Na soku marchewkowym ugotować
Mała Cukierenkaposłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 40g ciemnego kakao bez cukru 60g cukru 4 łyżeczki żelatyny 5 bananów 1/2 cytryny Polewa: 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g) 50g masła(...)łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia. 7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać
Mała Cukierenka