inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz(...)solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej cytryny. Przygotowujemy na talerzykach mąkę, roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy
Kolizje Smakówtrudniej od ugotowanego. Ja nacinałam ziarenko bobu nożykiem, po czym wyjmowałam nasionko palcami. Może znacie jakąś lepszą metodę? Danie jest bardzo aromatyczne, takie orientalne:) Jogurt naturalny i sok z cytryny doskonale łączy się z korzennymi przyprawami, łagodząc ich smak. Dla mnie jest to dodatek obowiązkowy do tego dania. Kompozycję przypraw korzennych możecie modyfikować według uznania. Ja zmniejszyłam ilość gwiazdek(...)laska cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu (zależy od preferencji, ja użyłam 4, ale to i tak dla mnie zbyt wiele;p) sól, pieprz 50 g masła do podania: cytryna jogurt naturalny Przygotowanie: Na patelni rozgrzanej na średnim ogniu podpraż nasiona kolendry i kuminu, przez 2-3 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć. Przenieś do moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej
Chilli Czosnek i Oliwaczarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami Grecji . Do czarnej fasoli, którą akurat miałam w kuchennej szafce, dodałam ser feta, cytrynę, oliwę i świeże oregano rosnące na okiennym parapecie. Nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie doprawiła pasty szczyptą płatków chilli. Efekt okazał się tak udany, że pasta na stałe zagościła(...)grzanki Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki płatków chilli garść świeżego oregano 2-3 łyżki oliwy Przygotowanie: Suchą fasolę namaczam przez noc i gotuję do miękkości lub odcedzam fasolę z puszki i przepłukuję
Chilli Czosnek i Oliwabakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi na 8 porcji (gdy podajemy jako przekąska) przepis pochodzi z książki Joyce Goldstein Mediterranean Fresh Składniki: 4 bakłażany sok z 2 cytryn 2 ząbki czosnku posiekane ( w oryginale są 4, ale dla mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa ) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki chilli, posiekane(...)poczekaj aż nieco ostygną. Ostrożnie zdejmij z bakłażanów skórkę i odstaw na 10 minut do odcieknięcia. Usuń z bakłażanów nasiona, podobno nadają gorzki smak. Polej bakłażany sokiem z 1 cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Przełóż bakłażany do miski i zmiksuj blenderem lub rozgnieć drewnianą łyżką. Dodaj jogurt, oliwę, sok z 1 cytryny, czosnek, chilli, kmin rzymski, część natki
Chilli Czosnek i Oliwaksiążki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 2 duże czerwone papryki 4 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 cytryny 175 g łagodnego sera koziego ( kruszącego się, nie do smarowania ) kilka gałązek oregano sól, pieprz do podania: wykałaczki Przygotowanie: Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski. Na patelni rozgrzej(...)nich skórkę. Nie wylewaj płynu z patelni - może się dalej przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze . Kozi ser pokrusz do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki. Masę serową rozłóż na paskach papryki
Chilli Czosnek i Oliwarównież mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem z cytryny . Ja jednak wolę je na ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania(...)ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej
Chilli Czosnek i Oliwacieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają... Zapraszam karnawałowo:) Historia kobiecych pępków(...)będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sok z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwabiałej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina 450 ml śmietanki 12% 150 ml mleka 3 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej roślinny Filety z ryby nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam(...)zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba się nie rozpadła, gotuję 3-5 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidelikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu(...)plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać
Ala piecze i gotujeswoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów :) Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Olej cechuje korzenny(...)ulubione zioła, pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy
Sajkofanka smakusłoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju(...)rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka. Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki. Siekam natkę pietruszki, wrzucam. Dodaję sok z pozostałej połowy cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję. Podaję z ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwszelki wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa. Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości. Innym sposobem na uzyskanie(...)gładkiego kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści. Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem. Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów
prawdziwe jedzenieSkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę
prawdziwe jedzeniezaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy(...)łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy
prawdziwe jedzenieagrestu, z malin robiliśmy soki. Ja bardzo lubiłam jeść te owoce nieprzetworzone, prosto z krzaka. Zielony agrest, jeszcze niedojrzały zasypywany był w słoiku tylko cukrem, zakręcany i pasteryzowany. Wtedy cytryny nie były dostępne cały rok, jak teraz, był więc wykorzystywany jako sok do herbaty, doskonale zastępował sok z cytryny bo sok z niego miał kwaskawy smak. Teraz babci już(...)wychodzi gęsty i słodki jak ulepek, a po skórkach nie zostaje śladu, rozpadają się i tworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego , wlewam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię