cytryna - 13435 przepisów (strona:150/896)

Spaghetti z pietruszkowym pesto Ani Starmach 126

czytacie te moje słowa. spaghetti z pietruszkowym pesto     Składniki : * natka pietruszki  * ząbek czosnku  * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu  * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny  * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek  * 300g makaronu spaghetti      Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku(...)parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem pesto

Magiczne Życie Marty
Ryba z warzywami na parze 128

pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła  * dowolny mix warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić(...)gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut.  Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami

Magiczne Życie Marty
Kajzerka zapiekana z salsą 136

Bułeczka idealna na grilla, piknik czy też po prostu do śniadania. Uwielbiam połączenie pomidorów z drobno posiekaną cebulę, czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Do tego chrupiąca bułeczka. Gwarantuję, że można się najeść.  Składniki : * kajzerka - u mnie z sezamem * pomidor * pół cebuli dymki * kilka listków świeżej natki pietruszki * ząbek czosnku  * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka soku z cytryny(...)patelni grillowej. Zrumienić z obu stron. Dymkę i cebulę rozdrobnić, dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Podawać razem z podpieczoną bułką

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy z bananami 140

szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny  * starta czekolada  Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto(...)kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony, wodą z cytryną, ciemny biszkopt. Ułożyć pokrojone w dość grube kawałki banany. Przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć oraz wyłożyć drugą połowę masy. Najlepiej ciasto przygotować w formie w której piekliśmy biszkopt. Odłożyć na przynajmniej

Magiczne Życie Marty
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 175

autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki(...)Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę

W kuchni Karmel-itki
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 198

koszyk, zakładam włosy za ucho i idę na pole za domem. MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO. (źródło: blog "ARABESKA II" ) cytuję: - 250-300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego*** - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1/2 l wody Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem(...)gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo małym płomieniu) 2 godziny do uzyskania gęstego syropu (ja gotowałam ok. 15 minut krócej). Gotowy miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić

W kuchni Karmel-itki
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 163

Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 małe opakowanie delicji 1. Biszkopt stanowi spód. 2. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu.     Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1/2 ilości wody podanej na torebce(...)utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam. 4. Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie     wymieszałam 5. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam     na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch. 6. Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje    przykleiły się

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 276

moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubiajania(...)cukier waniliowy, aby piana była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 183

sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej(...)cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika i piekę około godziny, do "suchego patyczka". * jeśli używasz blaszki większej - pieczesz krócej

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 216

spontaniczny;/ na 4 porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam(...)sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam jeszcze świątecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 152

zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam do swej wyobraźni i ta-dam! Orzeźwiający dzięki mięcie, słodki za sprawą miodu i lekki przez cytrynę. Co do miodu - użyłam miód kremowany z białej koniczyny. Każdy miód, jak wiadomo, smakuje inaczej. Jeśli robicie ten krem, użyjcie ulubiony miód, aby jeszcze bardziej Wam smakowało. Więcej przydatnych informacji(...)owocu procesów gnilnych. Są po prostu przejrzałe. KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. /całkowicie autorski;/ na słoiczek 250 ml 2 dojrzałe awokado 1/2 pęczka mięty sok z 1 cytryny 3-4 łyżki miodu Awokado rozkrawam, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wybieram miąższ.   Miętę (same listki) drobno siekam.    Dodaję do awokado, jak i miód oraz

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 245

błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam. Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały podczas sesji dla "Chwili dla Ciebie(...)spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę  z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu

W kuchni Karmel-itki
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 187

Krewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:) Składniki: 250 g krewetek Królewskich 1/4 kostki masła sok z połowy cytryny skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 203

kwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z  MW .   Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Wykonanie: Płaską blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wbiłam 4 białka, dodałam sól i zaczęłam miksować. Jak piana już była sztywna po łyżce dodawałam cukier. Miksowałam(...)Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Wykonanie: W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Podgrzewałam na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodałam cytrynę, wodę z mąką i wymieszałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania