Składniki: 500g polędwicy z dorsza ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki jasnego piwa 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: cytryna, sos czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji(...)Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny
Kolizje Smakówmigdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę(...)mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony mak, przesmaż całość jeszcze 2-3 minuty . Pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonypiersi z gęsi a`1000 g gruszk 200 ml białego wina 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi(...)piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła W garnuszku umieścić 700 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Postawić na małej mocy palnika, podgrzewać, mieszając cały czas, aż cukier się
moj przepis naświeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych(...)świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych
moj przepis najajek 60 gr cukru można dać więcej max 120 gr 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka skórka otarta z dwóch cytryn 50 gr drożdży świeżych szczypta soli 350 ml mleka 250 ml adwokatu 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 6 żółtek ciepłych (ja umieściłam miskę z żółtkami nad gotującym(...)jajek 60 gr cukru można dać więcej max 120 gr 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka skórka otarta z dwóch cytryn 50 gr drożdży świeżych szczypta soli W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże
moj przepis narabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić(...)rabarbaru 300 gr truskawek 2 - 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki
moj przepis naszklanki cukru 600 gr sera białego (może być z wiaderka, ja użyłam z Piątnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko skórka otarta z 3 cytryn Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podzielić na pół. Składniki na kruszonkę: 50 gr cukru 50 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 100 gr mąki pszennej Do masła dodać cukier, rozetrzeć, żeby cukier był(...)szklanki cukru 600 gr sera białego (może być z wiaderka, ja użyłam z Piątnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko skórka otarta z 3 cytryn 50 gr cukru 50 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 100 gr mąki pszennej'; document.write
moj przepis namnie Vitello z Biedronki) 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki) 4 jajka (u mnie rozmiar L) 2 proszki budyniowe waniliowe bez cukru sok z 1/2 cytryny 2 szklanki jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jajka , cukier i proszek budyniowy umieścić w misie malaksera, zmiksować na gładką masę, dodać ser zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na ciasteczkowy(...)mnie Vitello z Biedronki) 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki) 4 jajka (u mnie rozmiar L) 2 budynie waniliowe bez cukru sok z 1/2 cytryny 2 szklanki jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek
moj przepis namakowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki(...)jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie
Krakowskie smaki Aniśrednia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny 50ml (pół)wytrawnego białego wina natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w dość cienkie (3-4mm) plasterki. Z selera usuwamy dolną łykowatą część(...)obieramy dopiero przed dodaniem do zupy. Gdy wywar zacznie ponownie wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy garnek, aby dość szybko doprowadzić zupę do ponownego wrzenia, po czym gotujemy powoli bez przykrycia przez 5 minut (mięso ryb powinno się zrobić miękkie, ale nie rozgotować
Kulinarna Pokusafirmy Teekanne Pięknie pachnie i idealnie komponuje się z cynamonem, kardamonem i goździkami. Składniki: 1 torebka herbaty pomarańczowej lub o smaku czarnego bzu szczypta cynamonu szczypta kardamonu plaster cytryny kilka goźdźików 300 ml wrzątku Cytrynę przebić goździkami i umieścić w wysokiej szklance. Dodać resztę składników i zalać wrzątkiem. Parzyć ok.5 minut. Smacznego
Chocolate Muffin Blogłykowatej łodygi i porcjuję w woreczki do zamrażarki. Składniki: 1 szklanka jarmużu mrożonego (świeżego około 2 szklanki) 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/4 szklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią wokół(...)Wlać 800 ml wody. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z dżemem
Weekendy w domu i ogrodzie