zimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Normal 0 21 false false false(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem: 1,4 kg dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Fabryka pomysłówbambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną(...)pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy
Fabryka pomysłówsierpnia (piątek) g. 22 akcji gotowanie za głosowanie . Składniki: 20 dag masła - kostka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Skórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny 40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe – u mnie maliny Tłuszcz do formy Bułka tarta do obsypania(...)łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp
Fabryka pomysłówCiasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy(...)kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu
Fabryka pomysłówtegorocznych kwiatów, już jako dojrzała, a my rozkoszujemy się jej niesamowitym smakiem :) Składniki: Kwiaty czarnego bzu – całe baldachy, (tyle, żeby zapełnić naczynie – w tym przypadku dwulitrowy słój), 2-3 cytryny, woda, cukier (ok. 5-6 łyżek na litr wody), spirytus. Kwiaty po zerwaniu pozostawiamy na jakiś czas, żeby wszelkie przebywające w nim robactwo samo wypełzło - niestety mszyce nie wypełzną, więc(...)trzeba się takich kwiatów pozbyć. Nie myjemy, nie strząsamy pyłku, który nada nalewce intensywny zapach i smak – oczywiście należy unikać zbierania kwiatów przy ruchliwej ulicy. Przekładamy baldachy plastrami pokrojonej cytryny i zalewamy syropem (przegotowana wody + cukier w proporcjach jak wyżej lub wg uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się
Delicious Titbits/przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki: na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła(...)zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając
Pudełko rozmaitościCytrynowy syrop przeciwwirusowy Bardzo prosty, naturalny syrop, który składa się tylko z trzech składników. Działa przeciwwirusowo i wspomagająco na odporność. Syrop możemy pić łyżką lub dodawać do herbaty. Na zdrowie! Składniki: 3 cytryny korzeń imbiru ok 5-7 cm ok 250ml płynnego miodu *** Cytryny szorujemy szczoteczką, myjemy, a następnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w plastry(...)MANDARYNKOWY PRZEPIS TUTAJ (klik) IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Cytrynowy syrop przeciwwirusowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBabka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole. Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Jak wykonać taką babkę szpinakową z lukrem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI: Ciasto: listki(...)lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog Polecam również: ciasto szpinakowe jogurtowiec truskawkowy babka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channelcukrowy syrop. Syrop przelewamy do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie. Garnek z marmoladą odstawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, wyjmujemy gazik(...)pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików. Odwracamy słoiki dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia. Słoiki z marmoladą możemy pasteryzować. KONFITURA CYTRYNOWA Z WOLNOWARU Umyte i pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy
Tajemnice SmakuMówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz. Składniki Biszkopty kilka s The post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie HIT! Oblane lukrem i posypane orzechami laskowymi, świetne!! :)) Wspaniałe ciasto pachnące pomarańczami, delikatne takie, z suszoną żurawiną polane domowym lukrem lekko cytrynowym i posypany posiekanymi orzechami – jak dla mnie pachnie świętami!! Zapraszam, bo warto upiec, jeść i częstować Dziś gotuję z HELIO Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem cytrynowym posypane orzechami
Zasmakuj Kuchnimecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki
mecooksroku w moim rejonie jagód tyle co kot napłakał, udało mi się upiec upatrzone wcześniej ciasto. Jeżeli macie jagody, zachęcam do przygotowania właśnie tego pysznego, wilgotnego ciasta cytrynowego. Jestem pewna, że nie pożałujecie. Ciasto to nie jest typowym ciastem ucieranym, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się masło. Dodatek oleju, którego tutaj używamy sprawia, że ciasto jest mega wilgotne. Delikatnie przebija(...)się w nim cytrynowy smak. Jagody zaś nadają całości fajnego akcentu kolorystycznego i letniego, wakacyjnego charakteru U mnie jagody co prawda w większości opadły na spód ciasta, ale absolutnie w niczym nam to nie przeszkadzało. Was natomiast zostawiam z radą, do której ja niekoniecznie ściśle się zastosowałam – osuszcie dokładnie owoce i otoczcie je dobrze w mące – wówczas
Smaki Na Talerzusuche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos. Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku 5 liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać(...)czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości (czyli oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika) na palniku o małej mocy (sos ma leciutko perkotać). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki(...)orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam
Via Gusto