cytryna - 13435 przepisów (strona:151/896)

Ciasto Confetti 157

mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki maślanki 4 białka  1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 3/4 szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka(...)miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy. Następnie wlewamy ekstrakt cytrynowy. Do powstałej masy dodajemy 1/3 części mąki, po przemiksowaniu dodajemy 1/2 mieszanki maślanki i białek, potem ponownie mąkę i znowu maślankę, a na końcu trzecią część mąki. Po każdym dodaniu należy dobrze przemiksować całość

Blondynka Gotuje
Drożdżowy warkocz z orzechami 176

świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu(...)szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru  Przygotowanie   Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić.  Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki 224

cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie   powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli(...)wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki nadziewane 2192

Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego  20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao   do domowej przyprawy do piernika użyłam(...)dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.   Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną gęstość). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Miodownik vel stefanka 531

mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru(...)waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca. Polewa czekoladowa. Wodę, cukier puder

coolinarnastrefa.blogspot.com
Odwrócony włoski deser 376

szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej(...)posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się

Słodkości i nie tylko
Babka piaskowa 352

masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki   Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy(...)ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy

Słodkości i nie tylko
Orzeźwiający napój 154

Coś dla tych co nie lubią smaku zwykłej wody. Składniki: - kilka gałązek mięty (najlepiej z własnego ogródka) - 1 cytryna - 1,5 litra wody - klika kostek lodu Przygotowanie: Mięte myjemy i całą razem z gałązkami wrzucamy do dzbanka. Cytrynę sparzamy w gorącej wodzie, kroimy na kawałki i wrzucamy do dzbanki. Cytrynę i mięte zgniatamy (najlepiej tłuczkiem) i zalewamy wodą. Do całości

Zainspirowana w kuchni
Racuchy pomarańczowo-jabłkowe 132

Mając jedną pomarańczę, cytrynę i kilka jabłek postanowiłam wymieszać wszystko i zrobić mix racuchowy :) Składniki: - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki cukru pudru - 1 pomarańcza - 4 jabłka - 1 cytryna - 1 jajko - 3 - 4 szklanki mąki - 500 ml mleka - pół szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać

Zainspirowana w kuchni
Mazurek pomarańczowy 144

sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady(...)Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki

Zainspirowana w kuchni
C - Pieczony pstrąg w warzywach 157

nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży  0,5 szt cytryna              1 gałązka rozmaryn świeży             1 łyżka(...)smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wielkanocne jajo z żaglem 127

gałązka natki pietruszki ·          1 łyżka majonezu ·          sok z cytryny do smaku ·          25 szt oliwek ·          30 ziaren kukurydzy ·          25 wykałaczek Jajka(...)farszem wypełnić białka. Plastry sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić serowe żagle, a na nich po łyżeczce kawioru, delikatnie skropionego sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami oliwek i kukurydzą, umocowanymi kawałkami wykałaczek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 165

ziemniaków ·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki ·         2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki ·         3 jajka ·         sól i pieprz ·         mąka i bułka tarta(...)Parmezanu lub Pecorino) ·         świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec   20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta na słodko z cukinią 203

cukinii a’la ananas 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytryny Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć(...)podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-bananowe 154

duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia bananów sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa  2 -3 łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem(...)formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania