cytryna - 13435 przepisów (strona:144/896)

Salatka ziemniaczana 213

ziemniaki okolo 500g 1 winne jablko 200 g kukurydzy gotowanaj (moze byc z puszki) 1 maly ogorek zielony salata peczek koperku skladniki na sos: 5 lyzek oliwy sok z cytryny 2 lyzki soku jablkowego sol, bialy pieprz lyzeczka musztardy cukier do smaku wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a nastepnie obieramy, kroimy w plastry i przekladamy do duzej miski. Salate kroimy(...)paski lub rozdzieramy na kawaleczki. Dokladamy do ziemniakow. Z jablka usowamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, by nie sciemnialo skrapiamy sokiem z cytryny. Ogorka bez obierania kroimy w plastry. Dodajemy posiekany koperek i kukurydze. Sos przerzadzamy mieszajac olej, sol, cukier, musztarde oraz sok z cytryny i sok jablkowy. Polewamy nim salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka z jablka i kalarepy 182

przyjechala az z Polski. Jej smak bardzo fajnie komponuje sie z jablkiem, a sama salatka jest bardzo chrupiaca i swieza. skladniki: 2 jablka 2 kalarepy 4 lyzki soku z cytryny 4 lyzki soku jablkowego 1 lyzka gestej smietany 150g jogurtu naturalnego 50g orzechow wloskich sol, cukier pieprz wykonanie: Jablka i obrana kalarepe kroimy w cienkie paseczki. 2 lyzki soku(...)cytryny mieszamy z sokiem jablkowym, szypta cukru, sola i peprzem i mieszamy z kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie. Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Lekkie jak puch ciasto z bananami 238

maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru sok z polowy cytryny okolo 6 lyzek mleka 2 opakowania cukru waniliowego 4 banany 2-3 lyzeczki kakao 1 utrwalacz do smietany wykonanie: Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek(...)Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim zelatyne. Jesli zelatyna nie bedzie sie chciala rozpuscic w tej ilosci mleka mozna dolac odrobine. Jogurt wymieszac z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny. 500ml kremowki ubic na sztywno z cukrem, dodac mase jogurtowa i rozpuszczona zelatyne. Odrobine masy wylac na biszkopt, rownomiernie rozprowadzic. Nastepnie ulozyc na niej banany. Gdy masa zacznie sie scinac rozprowadzic

Przysmaki Karolki
Ciasto bananowe na zimno 331

bananow z checia siegna po niejeden kawaleczek. Bananowiec skladniki: biszkopt upieklam z tego przepisu krem: 1kg bananow 1 kostka Kasi 100g masla 3 zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie: 1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Maslo(...)goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem bananowy. Na gore mozna dac kolejna galaretke cytrynowa. Ciasto przechowujemy w lodowce. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pączki jak u babci :) 215

cukru 2 szklanki ciepłego mleka 10 dkg drożdży 6 żółtek 2 całe jajka 15 dkg margaryny rozpuszczonej 4 łyżki oleju 2 łyżki spirytusu lub octu skórka otarta z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny. Tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej) ok 1,3 kg Marmolada do nadzienia Wykonanie : Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , dodać(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski . Żółtka i całe jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać ubite jajka , wymieszać , wlać spirytus , dodać sok i skórkę z cytryny . Połączyć wszystkie składniki , wlać rozpuszczoną margarynę i olej.  Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i zacznie "odchodzić" od ręki . Przykryć ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu

Malinowa Kawiarenka
Tilapia w czerwonej marynacie 243

Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue(...)cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć   filety   mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty

Buniabaje w kuchni
Drugie życie rzodkiewki 237

niektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki: rzodkiewka ( u mnie 5 pęczków- ale może być i kilka sztuk) szczypta soli lodowata woda cytryna Odciąć od rzodkiewek zwiędnięte liście (odcinając korzonek i miejsce zaczepienia liści). Liście wyrzucić, a rzodkiewki umyć. Ułożyć w jakimś zamykanym naczyniu ( większe rzodkiewki przekroić na pół). Zalać zimną wodą. Lekko posolić(...)jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam sok z pół plasterka cytryny i wkładam ten wyciśnięty plasterek razem z rzodkiewka do mrożenia. Dzięki temu rzodkiewka nie robi się ,, szara". ** Z tych 5 pęczków - zamroziłam 3 różnie pokrojone , a 2 trzymam nadal

Buniabaje w kuchni
Tilapia w marynacie z sosu chili 193

Sosy chili Tao-Tao doskonale sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki z   chili z ananasem   , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas(...)Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju

Buniabaje w kuchni
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 208

winogron 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 liście limonki Kafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny 1/2 szklanki konserwowego groszku 1/2 szklanki mleka lub śmietanki kokosowej 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki Pierś z kurczaka umytą i osuszoną pokroić(...)Posypać curry , kurkumą , szczypta soli. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować 5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała. Wyjąć liście

Buniabaje w kuchni
Łosoś na parze z warzywami 225

momencie zakupu. Żeby nie utrudniać sobie pracy obok ułożyłam ziemniaki i warzywa. Czas : 1 godzina Składniki: 4 kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli   szczypta pieprzu mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży(...)pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować. W górnym garnku do gotowania na parze   ułożyć ziemniaki i marchew   na liściach pora . Postawić go na dolny garnek

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 205

rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić(...)osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed odpadaniem): - łososia

Buniabaje w kuchni
Halibut aromatyzowany natką 177

reguły marynuję ryby - dziś pominęłam ten etap. Halibut jest tak smaczną rybą, że w zasadzie sam się smakowo broni. Czas: 30 minut Składniki: 1 duży stek z halibuta 1/4 cytryny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła Rybę po rozmrożeniu umyć(...)Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę bardzo drobno usiekać. Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką oleju. Dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać na pastę. Halibuta lekko ponacinać ( skórę i od środka- uważnie by sie nie rozpadł)   i w nacięcia wetrzeć pastę pietruszkową. Skropić łyżką oleju. Patelnię rozgrzać. Na gorącą

Buniabaje w kuchni
Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem 197

minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie(...)podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać   do szklaneczek - udekorować

Buniabaje w kuchni
Spaghetti z pietruszkowym pesto Ani Starmach 178

czytacie te moje słowa. spaghetti z pietruszkowym pesto     Składniki : * natka pietruszki  * ząbek czosnku  * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu  * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny  * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek  * 300g makaronu spaghetti      Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku(...)parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem pesto

Magiczne Życie Marty
Ryba z warzywami na parze 168

pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła  * dowolny mix warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić(...)gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut.  Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami

Magiczne Życie Marty