cytryna - 13435 przepisów (strona:139/896)

Kebab libański 272

gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego(...)przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni - tak, aby lekko się zarumieniły, następnie przesypałem je do blendera, dodałem szczyptę soli, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość na gładką masę. Sos pozostawiłem do wystygnięcia. Aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu można zmieniać proporcje sezamu i oliwy.  Dokładnie umytą sałatę

Wyprawy kulinarne
Pozdrowienia z Czarnego lądu- współpraca z ASTRA - Rooibos zielony 156

którą dostałam do testów..... A dostałam dwie nowości, dwie perełki rzec można. Musiałam się jej na początku dokładnie przyjrzeć. Mój zestawik zawierał Rooibos zielony- herbatę z czerwonokrzewu z trawą cytrynową oraz herbatę z czerwonokrzewu z miętą. Herbata Rooibos z czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) pochodzi z Republiki Południowej Afryki. Jest bogatym  źródłem  przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami(...)zapach przenosi nas do Afryki, gdzie wśród dziewiczej przyrody, człowiek odzyskuje siły, łagodnieje i wydobywa przykurzone gdzieś na dnie, całe pokłady energii. Herbatka Rooibos zielony z czerwonokrzewu z trawą cytrynową, jest o lekko żółtawym delikatnym zabarwieniu. To świetna pauza w ciągu dnia, fantastycznie gasi pragnienie, nie rozdrażnia . Jej uspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki z kurczaka i awokado 248

Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 3 jajka 5-6 łyżek mąki pół pęczka natki pietruszki sól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety(...)umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z cukinią, awokado, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron

Czerwień i błękit
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 307

Moje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka(...)kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka cukru trzcinowego 3 cm imbiru 2 liście limonki kafir (opcjonalnie) 3 łyżki oleju sól morska lub himalajska Ziemniaki z woka (dla 2 osób): 1 bardzo duży ziemniak 1 mała suszona papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżka wina ryżowego sól, pieprz świeża kolendra 1. Szalotkę

Tajskie smaki
Łosoś pieczony 224

Składniki na dwie porcje. Składniki: 600 g łososia ze skórą 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw) Przepis: Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami(...)nacieramy tym naszego łososia. Odstawiamy go na ok. 1 godzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut. Podajemy z lekką surówką i frytkami

Emcia Pichci
Calamares a la romana 147

mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej bułki, skropione cytryną i oczywiście obowiązkowo z  sosem alioli Tylko, że ja mam z nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią(...)Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie kroimy w krążki. W misce  miksujemy żółtko, mleko, sól i drożdże. Osobno ubijamy białko na  sztywno

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pomidory 174

pomidory Składniki: 1 kilogram podłużnych pomidorów 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV po parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii 4 ząbki czosnku otarta skórka i sok z jednej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem(...)dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy  przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 162

oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem cytrynowym Składniki: 1,5 kg moreli 800 g cukru 1 cytryna kilka gałązek tymianku cytrynowego Wykonanie: Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy połowę gałązek tymianku,  otartą skórkę z cytryny,  zasypujemy cukrem i dostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 213

duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową(...)grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę

Tajskie smaki
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 564

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Szpinak wiele osób odstrasza ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę czosnek i trochę soku z cytryny a nabiera na prawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka polecam Składniki 250 g szpinaku 200g makaronu 200g śmietanki 30% 1 pierś kurczaka dwa ząbki(...)czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz i gałka muszkatołowa oliwa do smażenia garść płatków migdałowych Przygotowanie 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka pokroić w kostkę smażyć mieszając do miękkości jakieś 5 minut, po czym zdejmujemy kurczaka z patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni gdzie

zjem to blog kulinarny
Surówka ze świeżych warzyw 144

Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna(...)dodajemy pokrojone warzywa Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko słodzimy  Polewamy wcześniej przygotowanym olejem z cytryną Do 3 łyżek oleju dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i łączymy razem, polewamy i ponownie wszystko razem mieszamy. Biała kapusta zawiera wit. C, K, E i B1, kwas foliowy, potas, błonnik, beta-karoten, mangan, żelazo, kobalt, fluor, chlor

Proste Potrawy
Sorbet cytrynowy 199

Składniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4  szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 218

panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis(...)Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 185

Składniki: 4 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy do drobiu Sos: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka mielonego imbiru szklanka śmietany kremówki Wykonanie: Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu(...)odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni

Gorący kąsek
Ciasto Krówka - rewelacja 21423

samego patrzenia na to ciasto ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Składniki: Ciasto miodowe : 500 g mąki  2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody(...)szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej   Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna

Słodkości i nie tylko