chleb - 25827 przepisów (strona:139/1722)

Chleb na maślance z garnka 667

zostawić w naczyniu żeby wyrosło dodać ziarna, niekoniecznie, ale ja lubię wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie w którym będzie piekł się chleb. Naczynie musi być z przykrywką. Pieczenie(...)oleju i delikatnie włożyć ciasto. Ciasto naciąć ostrym nożem u góry. Przykryć przykrywkę i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być lekko brązowy. Jak popukacie w chlebek musi być taki specjalny odgłos. Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Nie wytrzymałam i ukroiłam

Kuchnia Pokoleń
Zakwas chlebowy 138

zakwas to naprawdę minimalny nasz wkład. Głównym czynnikiem jest czas, a samej pracy nie ma prawie wcale. Zanim przejdziemy do głównego zagadnienia, chciałbym również rozwiać wątpliwości na temat chlebów na drożdżach. Wiele razy się spotykałem z twierdzeniem, że prawdziwy chleb to tylko na zakwasie, a ten na drożdżach to jakaś marna podróba. Że przecież nasze babcie wiedziały co dobre(...)tylko na zakwasie piekły. Absolutnie się z tym nie zgadzam! Nasze babcie (czy prababcie) po prostu nie miały dostępu do drożdży. A chleb na drożdżach jest tak samo pełnowartościowy jak ten na zakwasie. W samych drożdżach nic złego nie ma. A ja lubię i takie chleby i takie. Jak mam czas to piekę na zakwasie. Jest z tym więcej roboty

Marder&Marder Manufacture
PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI 86

mogła mnie ominąć. Dziękuję Amber – klik za zaproszenie, gdyż uwielbiam takie wspólne spotkania przy piekarniku. Oryginalny przepis można zobaczyć na blogu Bread & Companatico . A upieczony już chleb pane ibleo polecam Wam podziwiać u Renaty Sharman na Jej blogu Forks’N’Canvas- klik . Link jak formować Pane Ibleo- klik PANE IBLEO – tradycyjny chleb z pszenicy durum z Monte(...)góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin. Nagrzać piekarnik do 250 C z płaskim naczyniem na spodzie dla pary. Po wyrośnięciu delikatnie odwrócić chleby spodem do góry, naciąć zgodnie ze zdjęciem lub według własnego uznania. Ja nacięłam wielokrotnie co 1,5 cm średnicy tak, jak kroi się chleb, tylko nie do końca. Zrobiłam również małe

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 79

Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak(...)podniosły się wystarczająco w piekarniku (piekłam bez kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie

Pieguskowa Kuchnia
Panzanella 209

wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej suchy(...)lepiej. Wskazane jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki

ladykitchen
Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 120

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 130

niedawnym pieczeniu szkockiego chleba struan zostało mi trochę polenty i postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb jaglany bezglutenowy 165

Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie(...)ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce ok. 1 godzinę. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 108

smakuje jak domowy chleb. Uwielbiam jego zapach, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia(...)ciasto.   Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin".  P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 121

mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Do zaczynu dodać do łyżkę mąki (najlepiej z wcześniej odważonej na tą porcję(...)chleba) dobrze wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny delikatnie zwiększyć swoją objętość. Następnie połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki; mąkę wymieszać z solą i płatkami, dodać zaczyn, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin

rozgotowana
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 117

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu  Leśny Zakątek  i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty.  Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber . Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie(...)nowe doświadczenie piekarskie. Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka

Codziennik Kuchenny
Tost zapiekany z jajkiem 289

Pomysł na proste śniadanie – chleb tostowy z serem, wędliną i jajkiem. Składniki na jedną porcję: 2 kawałki chleba tostowego 1 plaster wędliny 1 plaster żółtego sera 1 jajko masło szczypta pieprzu szczypiorek do posypania Oba kawałki chleba posmarować masłem z jednej strony. Na chleb położyć ser i wędlinę i przykryć drugim kawałkiem chleba. Przy pomocy okrągłej, małej foremki docisnąć(...)środek chleba, tak aby powstało zagłębienie na jajko. W powstały dołek wbić jajko. Tosta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia na brzegi chleba położyć małe kawałki masła, tak aby się rozpuściło i oblało całość. Po wyjęciu z piekarnika posypać pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem

Bullio
Przepis: Robimy zakwas do wypieku chleba żytniego 123

chlebie żytnim już był post, jego znaczenie, i rola w odżywianiu. Kliknij i przeczytaj tu:  Rola pieczywa żytniego w odżywianiu człowieka      Dodam od siebie tylko, że osobiście od dawna obserwuje, że wystarczy tylko 4 kromki chleba żytniego w ramach posiłku😄. Kiedy jeszcze jadłem chleb "zwykły" pszenny 4 kromki nie wystarczały, potrzebowałem zjesć 5, a nieraz nawet(...)kromek😥 - i nie ma się co dziwić, że potem człowiek tyje...😆 !      Dopiero niedawno dowiedziałem się,  że chleb pszenny to puste węglowodany, podobnie jak wódka - ani jedno, ani drugie mi nie służy🤔. Składniki na zakwas: 100g mąki żytniej typ 720 100ml wody letniej przegotowanej o temp. 37 stopni Przygotowanie: Dzień 1: Bierzemy szklane naczynie (dość duże), wsypujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczemy chleb - cześć 2 147

Drożdże, fermentacja, prefermentacja                              - kilka ważnych szczegółów. Wiemy już jaką mąkę wybrać do jakiego chleba, ale nawet z najlepszej mąki chleba nie będzie jeśli nie użyjemy drożdży Drożdże to mikroorganizmy jednokomórkowe należące do rodziny grzybów. Żywią się prostymi cukrami zawartymi w cieście chlebowym, wytwarzając dwutlenek węgla(...)alkohol.  Dwutlenek węgla powoduje że ciasto rośnie. Alkohol wyparuje podczas pierwszych kilku minut pieczenie chleba i stąd właśnie jego szybki wzrost. Można spotkać w sklepie kilka rodzajów drożdży produkowanych komercyjnie (mam na myśli drożdże do wypieków- tylko takimi się teraz zajmujemy) Świeże drożdże prasowane-   Moja babcia używała tylko takich. Były kiedyś bardzo popularne wśród piekarzy, lecz zostały stopniowo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Test: mieszanka chlebowa z Lidla (bezglutenowa) 178

ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma torebeczkami – w jednej jest mączna mieszanka w drugiej drożdże. Ta ilość pozwala nam na upieczenie jednego bochenka chleba. Na opakowaniu opis wszystkich czynności, które musimy wykonać oraz ewentualnych składników, które musimy dodać. W tym przypadku jest to woda (450 ml) i olej roślinny (50 ml). Instrukcja wykonania pieczywa wydaje się(...)ciecierzycy; środki zagęszczające: guma guar, hydroxypropylmetyloceluloz a; mąka lniana; zakwas (mąka z kosmosy ryżowej oraz ryżowej); cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu   WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś „ciężkie” i lepkie, jak w przypadku normalnego chleba

Szybko Tanio Smacznie