Chleb pszenny (polski) na zaczynie drożdżowym, kolejny przepis ze starej rosyjskiej książki: "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeli, 1940". W mojej wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia! Zaczyn 300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu(...)odpoczęło. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, szwem do góry. Wyrastanie w koszyku ok. 45-60 minut.Temperatura podobna jak przy fermentacji, ma być ciepło, ok. 30oC. Przed wypiekiem chleb posmarować za pomocą pędzelka wodą i zrobić kilka poprzecznych nacięć nożykiem lub żyletką. Wypiekałem w garnku żeliwnym nagrzanym wcześniej do temperatury 230oC przez ok. 40 minut, cały czas z pokrywą
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zawierający w swoim składzie prawie samo białko i błonnik. Zrobiony z wypłukanego glutenu i otrębów, z dodatkiem kminku oraz masła klarowanego. Prosty do zrobienia mały chlebek na drożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje się(...)odpowiedniej konsystencji ciasta) Do wymytego glutenu dodajemy średnio zmielone otręby pszenne i wszystkie pozostałe składniki według receptury oraz wodę i ugniatamy ciasto o średniej konsystencji. Ciasto na chleb po wyrobieniu Czas fermentacji ciasta w misce 50-60 minut, następnie odgazować (przebić, przemieszać) i potem jeszcze około 30-40 minut. Formę wypełniamy ciastem od 0,5 do 0,75 objętości
Przepisy na domowy ser i chlebSmażony chleb moczony wcześniej w jajku ( teraz już wiem, że to „tosty francuskie” ) kojarz mi się ze smakami dzieciństwa. Jadłam go wtedy w ilościach hurtowych i za każdym razem zachwycał tak samo! Do te pory uwielbiam i jest to jedno z ulubionych śniadań! Dziś przygotowałam tosty z chleba bezglutenowego marki Schär , w którym od jakiego czasu jestem toalnie(...)zakochana! Do wyboru jest kilka rodzajów ( pisałam o nich TUTAJ ), ja dziś wybrałam Pan Multigrano – z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika i nasionami prosa. Pyszny! Nie jest to chleb „dmuchany” jak chleby tostowe dostępne w marketach, ale zwarty, a zarazem puszysty, bardzo sycący, no i przede wszystkim smaczny chleb! Idealnie nadaje się właśnie również do tostów! Z dodatkiem
Ostra na SłodkoPamiętacie taki „wynalazek” jak chleb w jajku?? To taki fajny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które nie nadaje się już do jedzenia w zwykłej formie. Wystarczy więc kromkę takiego chleba zamoczyć na chwilę w rozbełtanych, doprawionych solą i pieprzem jajkach, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle. W wersji bogatszej można się pokusić o dodatek żółtego sera, który kładzie(...)się na kanapkę po przewróceniu jej na drugą stronę. Podaje się z ketchupem. Proste, sycące i niezwykle smaczne:) Bazując trochę na tej wersji, możemy przygotować ruloniki z chleba tostowego. Idea jest praktycznie ta sama z tą różnicą, że ser jest w środku oraz kształt jest całkiem inny. Ale smakuje praktycznie tak samo;) chleb tostowy ser w plastrach 3-4 jajka
Smaki Na Talerzumojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę(...)owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarfPublikując ostatnio przepis na pasztet z cukinii , obiecałam przepis na chleb, do przygotowania którego można wykorzystać odciśnięty sok z cukinii. I dziś dotrzymuję obietnicy 😊 Odciskałam sok z cukinii ze skórką, więc ciasto miało nieco zielony odcień. Po upieczeniu nieco zanikł, choć miąższ jest ciemniejszy, jeśli porównać go z tym samym chlebem upieczonym z dodatkiem wody. Pieczywo ma nieco delikatniejszy smak(...)moim zdaniem dłużej zachowuje świeżość. Przepis powstał na wspomnienie chleba na wodzie z ogórków kiszonych . Składniki (na keksówkę (30 x 11) cm): 100 g razowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika
Weekendy w domu i ogrodzieDodatek kleiku wzbogaca chleb w składniki odżywcze, polepsza jego smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest(...)minut, mieszając aby się nie przypalał. Przełożyć na talerz i rozprowadzić cienka warstwą aby szybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik
Przepisy na domowy ser i chlebSwoją przygodę z wypiekaniem chleba w domu zaczęłam chyba od najtrudniejszych chlebów na zakwasie, chociaż może nie tyle trudnych co czasochłonnych. Postanowiłam zacząć od podstaw i upiekłam tradycyjny biały chleb, który składa się tylko z 4 składników! Jest cudownie miękki, lekki, a do tego ma fenomenalnie chrupiącą skórkę. Zachowuje świeżość do 3 dni. Moje Miśki nie chcą już jeść kupnego(...)chleba, więc nie mam wyboru i muszę się rozwijać w tym temacie. Na szczęście uwielbiam wyrabiać ręcznie ciasto i Was gorąco do tego zachęcam, nie ma chyba nic bardziej kojącego niż miętolenie ciasta Składniki na duży około 1 kg bochenek: 680 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 15 g soli 540 ml przegotowanej wody Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj
greenscarfPieczenie chleba bezglutenowego to zawsze wyzwanie… Rzadko sięgam po gotowe koncentraty ale czasem można się nimi wspomóc zwłaszcza jeśli zależy nam na czasie i pewności że chleb się uda J Moim ulubieńcem i tak pozostanie chleb z niepalonej kaszy gryczanej i chleby na zakwasie , ale ten bochenek wyszedł genialny i na pewno będzie częstym gościem na moim stole ! Chrupiąca skórka(...)smaku jak wiejski bochenek... Spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: 200 g Koncentratu ciasta chleba kukurydzianego Celiko 200 g mąki owsianej 430 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziaren, suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, jagód goji) 1 łyżka oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1. W misce łączymy suche składniki , następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę. 2. Dodajemy olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem
Marcepanowa kuchniaChleb zapiekamy w piekarniku to idealny dodatek do dań z grilla, ale myślę że sprawdził by się w wielu kwestach. On jest po prostu przepyszny. Szykowałam dla Was przepis już dawno i ledwo co zdążyłam majówkę. Łapcie przepis i szykujcie, mówię Wam z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 1 chleb pszenny nie krojony 15 dag masła 15 dag startego sera(...)który się fajnie rozpuszcza pęczek natki pietruszki 10 ząbków czosnku sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 -200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę, nie przecinając spodu. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i całość mieszamy z miękkim masłem. W dziury między nacięciami chleba wkładamy masło ziołowe i starty ser. Resztką
Życie zaczyna się w kuchniCiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne chleby. Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć
Proste Potrawygrudniowej piekarni chleb fiński świąteczny zaproponowany przez Gucia . Propozycja szczególnie dla osób nie piekących chleba na zakwasie jak też dla tych, którzy chcieliby upiec taki chleb z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Chleb wyjątkowo smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość(...)uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej
Leśny ZakątekMiękki, puszysty chleb tostowy na drożdżach wg przepisu z książki "Chleb" J.Hamelmana. Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm: 250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa >12 %) 250 g mąka pszenna chlebowa 330 g woda 5 g cukier 10 g miękkie masło 0.5 g słód jęczmienny jasny aktywny (jeśli nie mamy, można pominąć) 10 g sól(...)przełóż do foremki (30x11 cm). Zostaw w przykrytej folią foremce na ok.60-80 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 210-220°C i piecz ok. 40 minut, aż skórka chleba stanie się złotawa. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebChleb ze sporym udziałem (40%) mąki z semoliny czyli pszenicy twardej (durum). Bardzo smaczny. Ma delikatny smak i zapach, bardzo chrupiącą skórkę i żółtawo-kremowy miękisz. Chleb robiłem według włoskiego przepisu ze strony https://www.ricettariotipico.it/pane-con-semola-rimacinata-integrale/ Składniki: 300 g mąki pszennej tipo "0" 200 g maki z semoliny rimacinata 100 g odświeżonego aktywnego zakwasu pszennego (100% hydratacja(...)bochenek i przełożyć do obsypanego mąką ryżową koszyka do wyrastania. Zostawić na całą noc w lodówce (9-10 godzin). Rano nagrzać w piekarniku garnek żeliwny, temperatura 230-240oC. Chleb z koszyka przełożyć na papier do pieczenia, naciąć żyletką i przenieść do nagrzanego garnka żeliwnego. Piec 20 minut z pokrywą w temperaturze 230oC, potem zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze
Przepisy na domowy ser i chlebciasto w bochenek i przekładam do obsypanego mąką ryżową koszyka do wyrastania. Wyrastanie w koszyku 2,5-3 godziny w temperaturze ok. 24-25oC Przed pieczeniem koszyk z chlebem wkładam na 30 minut do zamrażalnika ;) W tym czasie nagrzewam w piekarniku garnek żeliwny, temperatura 230-240oC. Chleb z koszyka przekładam na papier do pieczenia, nacinam żyletką i przenoszę(...)temperaturze 230oC, potem zdejmuję pokrywę i dopiekam jeszcze 25 minut w 200oC, aż skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu studzę na kratce (co najmniej 60-90 minut). Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chleb