mojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę(...)owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarfPublikując ostatnio przepis na pasztet z cukinii , obiecałam przepis na chleb, do przygotowania którego można wykorzystać odciśnięty sok z cukinii. I dziś dotrzymuję obietnicy 😊 Odciskałam sok z cukinii ze skórką, więc ciasto miało nieco zielony odcień. Po upieczeniu nieco zanikł, choć miąższ jest ciemniejszy, jeśli porównać go z tym samym chlebem upieczonym z dodatkiem wody. Pieczywo ma nieco delikatniejszy smak(...)moim zdaniem dłużej zachowuje świeżość. Przepis powstał na wspomnienie chleba na wodzie z ogórków kiszonych . Składniki (na keksówkę (30 x 11) cm): 100 g razowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika
Weekendy w domu i ogrodzieDodatek kleiku wzbogaca chleb w składniki odżywcze, polepsza jego smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest(...)minut, mieszając aby się nie przypalał. Przełożyć na talerz i rozprowadzić cienka warstwą aby szybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik
Przepisy na domowy ser i chlebSwoją przygodę z wypiekaniem chleba w domu zaczęłam chyba od najtrudniejszych chlebów na zakwasie, chociaż może nie tyle trudnych co czasochłonnych. Postanowiłam zacząć od podstaw i upiekłam tradycyjny biały chleb, który składa się tylko z 4 składników! Jest cudownie miękki, lekki, a do tego ma fenomenalnie chrupiącą skórkę. Zachowuje świeżość do 3 dni. Moje Miśki nie chcą już jeść kupnego(...)chleba, więc nie mam wyboru i muszę się rozwijać w tym temacie. Na szczęście uwielbiam wyrabiać ręcznie ciasto i Was gorąco do tego zachęcam, nie ma chyba nic bardziej kojącego niż miętolenie ciasta Składniki na duży około 1 kg bochenek: 680 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 15 g soli 540 ml przegotowanej wody Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj
greenscarfPieczenie chleba bezglutenowego to zawsze wyzwanie… Rzadko sięgam po gotowe koncentraty ale czasem można się nimi wspomóc zwłaszcza jeśli zależy nam na czasie i pewności że chleb się uda J Moim ulubieńcem i tak pozostanie chleb z niepalonej kaszy gryczanej i chleby na zakwasie , ale ten bochenek wyszedł genialny i na pewno będzie częstym gościem na moim stole ! Chrupiąca skórka(...)smaku jak wiejski bochenek... Spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: 200 g Koncentratu ciasta chleba kukurydzianego Celiko 200 g mąki owsianej 430 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziaren, suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, jagód goji) 1 łyżka oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1. W misce łączymy suche składniki , następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę. 2. Dodajemy olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem
Marcepanowa kuchniaChleb zapiekamy w piekarniku to idealny dodatek do dań z grilla, ale myślę że sprawdził by się w wielu kwestach. On jest po prostu przepyszny. Szykowałam dla Was przepis już dawno i ledwo co zdążyłam majówkę. Łapcie przepis i szykujcie, mówię Wam z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 1 chleb pszenny nie krojony 15 dag masła 15 dag startego sera(...)który się fajnie rozpuszcza pęczek natki pietruszki 10 ząbków czosnku sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 -200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę, nie przecinając spodu. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i całość mieszamy z miękkim masłem. W dziury między nacięciami chleba wkładamy masło ziołowe i starty ser. Resztką
Życie zaczyna się w kuchniCiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne chleby. Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć
Proste Potrawygrudniowej piekarni chleb fiński świąteczny zaproponowany przez Gucia . Propozycja szczególnie dla osób nie piekących chleba na zakwasie jak też dla tych, którzy chcieliby upiec taki chleb z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Chleb wyjątkowo smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość(...)uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej
Leśny ZakątekMiękki, puszysty chleb tostowy na drożdżach wg przepisu z książki "Chleb" J.Hamelmana. Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm: 250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa >12 %) 250 g mąka pszenna chlebowa 330 g woda 5 g cukier 10 g miękkie masło 0.5 g słód jęczmienny jasny aktywny (jeśli nie mamy, można pominąć) 10 g sól(...)przełóż do foremki (30x11 cm). Zostaw w przykrytej folią foremce na ok.60-80 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 210-220°C i piecz ok. 40 minut, aż skórka chleba stanie się złotawa. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebChleb ze sporym udziałem (40%) mąki z semoliny czyli pszenicy twardej (durum). Bardzo smaczny. Ma delikatny smak i zapach, bardzo chrupiącą skórkę i żółtawo-kremowy miękisz. Chleb robiłem według włoskiego przepisu ze strony https://www.ricettariotipico.it/pane-con-semola-rimacinata-integrale/ Składniki: 300 g mąki pszennej tipo "0" 200 g maki z semoliny rimacinata 100 g odświeżonego aktywnego zakwasu pszennego (100% hydratacja(...)bochenek i przełożyć do obsypanego mąką ryżową koszyka do wyrastania. Zostawić na całą noc w lodówce (9-10 godzin). Rano nagrzać w piekarniku garnek żeliwny, temperatura 230-240oC. Chleb z koszyka przełożyć na papier do pieczenia, naciąć żyletką i przenieść do nagrzanego garnka żeliwnego. Piec 20 minut z pokrywą w temperaturze 230oC, potem zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze
Przepisy na domowy ser i chlebciasto w bochenek i przekładam do obsypanego mąką ryżową koszyka do wyrastania. Wyrastanie w koszyku 2,5-3 godziny w temperaturze ok. 24-25oC Przed pieczeniem koszyk z chlebem wkładam na 30 minut do zamrażalnika ;) W tym czasie nagrzewam w piekarniku garnek żeliwny, temperatura 230-240oC. Chleb z koszyka przekładam na papier do pieczenia, nacinam żyletką i przenoszę(...)temperaturze 230oC, potem zdejmuję pokrywę i dopiekam jeszcze 25 minut w 200oC, aż skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu studzę na kratce (co najmniej 60-90 minut). Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chlebramach grudniowej Piekarni Amber piekłam świąteczny, korzenny chleb. Chleb pochodzi z bloga Gosi Co do jedzenia a wybrał go dla nas Marcin . Klimat świąt rozpłynie się po całym domu podczas wypieku tego chleba, na moim świątecznym stole go nie zabraknie a Ty zadecyduj czy chcesz go mieć? Chleb jest nie tylko aromatyczny, głęboko korzenny ale i łatwy w wykonaniu(...)trzeba dużo nakładu pracy. Przypomniały mi się wigilie spędzane u babci. Dużo ludzi przy stole, śpiewanie kolęd i mnóstwo prezentów, na które wyczekiwało się z utęsknieniem, pachnący chleb. To były czasy magiczne a zapach chleba roznoszący się po całym domu przypomniał mi o nich. Piekłam z połowy porcji i tak też przepis podaję. Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePrzedstawiam dziś chleb a raczej bułeczki zaduszne które upiekłam za inspiracją Pyzy. Tak ładnie o nim opowiadała że zapragnęłam upiec, posmakować i podzielić się z innymi, tak jak tradycja nakazuje. Nie będę opisywać jak to kiedyś bywało i czemu ten chleb pieczemy, o tym przeczytajcie u Pyzy. Mnie zaskoczył smak tych niesamowitych chlebków zadusznych. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, babcia(...)wypiekała takie chleby a potem po przyjściu z cmentarza zajadaliśmy mali i duzi. Przecież po to ten chleb pieczemy aby dzielić się z innymi i choć dzielić powinno się ze zmarłymi w Dzień Zaduszny to żywi z powodzeniem i smakiem te chleby zajadali. Zapraszam zatem na obfitą relację do Pyzy jak to drzewiej bywało a przepis dziś podam ja. Piekłam
Moje Małe CzarowanieDrodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej(...)Chleb jest drożdżowy i jest łatwy do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników
vaniliowoczekoladowaWiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba ? Czy doceniamy gdy jest go pod dostatkiem? Czy nie marnujemy ani okruszyny i szanujemy go tak jak na to zasługuje? Chleb to nie tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego(...)Chleb można kroić , odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki. Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie chodził głodny. Dziś dziękuję, że mi tego zwykłego chleba nie brakuje, tak jak wielu ludziom na świecie. Upiekłam nawet pyszne, puszyste bułeczki żeby to uczcić i podzieliłam się nimi
Smaczna Pyza