chleb - 26084 przepisów (strona:138/1739)

Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30 136

Bardzo smaczny chleb mieszany żytnio - pszenny 70/30, polecam! Dzień wcześniej, wieczorem nastawić zaczyn: 20 g zakwas żytni 340 g ciepła woda 40oC  (jeśli będziemy piec chleb w foremce, to  ilość wody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno – żytni z bakaliami i skórką pomarańczową 131

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem orzechów, żurawiny i skórki pomarańczowej- taki keks tylko dużo mniej słodki. Chlebek nie za bardzo nadaje się do wędliny, ale już jako dodatek do serków, dżemów, i jogurtów jest idealny. Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250g mąki żytniej 720 5 łyżek zakwasu żytniego 600 ml wody pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki(...)minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy na 3 – 4 godziny do finalnego wyrośnięcia

tyfranbox
Domowy chleb z mąki owsianej 112

Chyba zgodzicie się ze mną, że nic nie przebije zapachu świeżego chleba. Wbrew pozorom zrobienie go w domu nie jest takie trudne. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób zrobić chleb z mąki owsianej. Jest pyszny, zdrowy i przede wszystkim bez glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Chleb z mąki owsianej świetnie sprawdzi się jako(...)Gotową masę odstawiamy na przynajmniej 10 minut, będzie dość rzadka. Po 10 minutach masa powinna widocznie zgęstnieć. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie nasz chleb możemy posypać z wierzchu płatkami owsianymi (opcjonalnie). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut lub do momentu, w którym patyczek wbity w środek chleba

Mostek w kuchni
Zupa cebulowa - sprytny sposób na czerstwy chleb 154

Zupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa.  Składniki na zupę cebulową Kilka kromek chleba (4 - 5) 4 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego Zioła(...)prowansalskie lub dalmatyńskie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy cebulę z chlebem Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać starym żółtym serem

Gotujemy i jemy
Zupa cebulowa - sprytny sposób na czerstwy chleb 124

Zupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa.  Składniki na zupę cebulową Kilka kromek chleba (4 - 5) 4 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego Zioła(...)prowansalskie lub dalmatyńskie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy cebulę z chlebem Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać starym żółtym serem

Korniszonki
Chleb tostowy 96

Mamy na blogu kilka chlebów tostowych. Ale do takich prawdziwych miękkich tostowych jak ze sklepu zawsze nieco im brakowało. Miałem kilka zapytań od Was, czytelników, o przepis na taki prawdziwy chleb tostowy. Za każdym razem obiecywałem, że pomyślę, że zajmę się tym. Myślałem, ale w sumie zawsze na tym się kończyło. Aż w końcu przycisnęła mnie Ania. Cóż miałem zrobić(...)odmówić? Pomyślałem parę minut i opracowałem przepis na taki naprawdę prawdziwy chleb tostowy. Z bardzo miękkim wnętrzem i mięciutką skórką, zupełnie jak te chleby ze sklepu. Wiem, że porównanie domowego chleba do tego sklepowego to akurat nie jest pochwała, ale akurat w tym wypadku właśnie do tego zmierzałem. Żeby był jak ze sklepu. Mogę powiedzieć, że się udało. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na drożdżach 70

domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody(...)czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb z serem i pestkami dyni 94

Mąka to zdecydowanie podstawowy składnik w kuchni. Na jej bazie możemy przygotować wiele cudownych i pysznych potraw, a przede wszystkim chrupiący chleb. A jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Chrupiący i pachnący! Chleb z serem i pestkami dyni Składniki(...)drobną kostkę. Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką

PatiGotuje
Chleb wiejski całonocny jasny 117

Zaraz święta, fajnie więc że tym razem Ania wybrała chleb który idealnie będzie pasował na świąteczny stół. Chleb jest sprężysty w środku, ma chrupiącą skórkę, kroi się pięknie, jest idealnym chlebem na zakwasie. Bardzo, ale to bardzo gorąco polecam, jeszcze zdążycie. Chleby na zakwasie długo zachowują świeżość. Wyrasta w lodówce a potem w koszyczku do wyrastania, jest czasochłonny ale można(...)sobie ustawić tak godziny aby nie kolidowało to z innymi zajęciami czy pracą, spróbujcie. Przepis jest na dwa bochenki, ja piekłam z połowy porcji 1 bochen. Chleb pieczmy w ramach Piekarni Amber, chleb wybrała Ania z bloga Kuchnia Gucia a oryginalny przepis pochodzi z książki "Mąka, woda, drożdże, sól" - Kena Forkisha. Wiejski chleb jasny. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 214

również producent naturalnych wyrobów, które możemy zamówić online z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi(...)doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 214

również producent naturalnych wyrobów, które możemy zamówić online z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi(...)doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb

Kuchnia MagdaLeny
Szybki chleb pszenny z czarnuszka 115

zrobić, gdy niedziela jest niehandlowa a my orientujemy się, że w domu brak chleba na niedzielne śniadanie? Oczywiście trzeba upiec swój własny chleb. A jak to zrobić jeśli nie mamy zakwasu, nie mamy czasu żeby chleb nam wyrastał 12h? Trzeba użyć szybkiego przepisu na prosty, smaczny chleb. Taki też znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie i w końcu nadarzyła się(...)okazja, żeby go wypróbować, bo wieczorem w sobotę zabrakło nam chleba. Tak, to też się zdarza. Przygotowanie chleba to zaledwie 2h, więc to chleb idealny, ekspresowy. Zapraszam i polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb bezglutenowy kukurydziano-gryczany (bez soi, jajek, nabiału) 187

Kolejny udany eksperyment !  Chleb bezglutenowy z mąką kukurydzianą , mąką gryczaną i słodkimi suszonymi owocami .  Lubię wytrawne śniadania, ale czasem nachodzi mnie ochota na kromkę słodkiego chleba z dżemem lub miodem 😋 Piekąc chleby bezglutenowe często siedzę przy piekarniku i się zastanawiam:  Uda się? Czy nie...  Tym razem chleb ładnie współpracował i pięknie wyrósł. Pieczywo dodatkowo jest(...)jajek, nabiału.   Zapraszam do pieczenia !   Bo nic tak nie cieszy jak chrupiąca kromka domowego pieczywa na śniadanie 😉 Zapraszam też po inne przepisy na chleby bezglutenowe Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 250 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej 250 g ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej 20 g świeżych drożdży 500 ml lekko ciepłej wody * 1 łyżka cukru

Marcepanowa kuchnia