Bardzo dobry i prosty chlebek wykonaniu. Chlebek się nie kruszy i długo świeży. Zrobiłam go w automacie do chleba – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego. Nastawić na chleb 750g, dobrze wypieczony. Czekać aż się upiecze. W thermomiksie – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki. Nastawić na interwał, czas 3 minuty. Zostawić aż urośnie. Wyjąć z naczynia, włożyć do formy(...)wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec aż chleb nabierze złotego koloru i będzie ładnie upieczony
Kuchnia PokoleńZakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie(...)słoika wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (25-30 o C). Zakwas żytni na chleb powinien urosnąć i być kwaśny w smaku. Jeżeli nie użyje się całego zakwasu, przygotowanie nowego rozpoczyna się od razu od etapu 3, wykorzystując to, co zostało w słoiku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparyBardzo smaczny chleb mieszany żytnio - pszenny 70/30, polecam! Dzień wcześniej, wieczorem nastawić zaczyn: 20 g zakwas żytni 340 g ciepła woda 40oC (jeśli będziemy piec chleb w foremce, to ilość wody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny
Przepisy na domowy ser i chlebChleb pszenno-żytni z dodatkiem orzechów, żurawiny i skórki pomarańczowej- taki keks tylko dużo mniej słodki. Chlebek nie za bardzo nadaje się do wędliny, ale już jako dodatek do serków, dżemów, i jogurtów jest idealny. Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250g mąki żytniej 720 5 łyżek zakwasu żytniego 600 ml wody pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki(...)minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy na 3 – 4 godziny do finalnego wyrośnięcia
tyfranboxChyba zgodzicie się ze mną, że nic nie przebije zapachu świeżego chleba. Wbrew pozorom zrobienie go w domu nie jest takie trudne. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób zrobić chleb z mąki owsianej. Jest pyszny, zdrowy i przede wszystkim bez glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Chleb z mąki owsianej świetnie sprawdzi się jako(...)Gotową masę odstawiamy na przynajmniej 10 minut, będzie dość rzadka. Po 10 minutach masa powinna widocznie zgęstnieć. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie nasz chleb możemy posypać z wierzchu płatkami owsianymi (opcjonalnie). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut lub do momentu, w którym patyczek wbity w środek chleba
Mostek w kuchniZupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa. Składniki na zupę cebulową Kilka kromek chleba (4 - 5) 4 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego Zioła(...)prowansalskie lub dalmatyńskie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy cebulę z chlebem Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać starym żółtym serem
Gotujemy i jemyZupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa. Składniki na zupę cebulową Kilka kromek chleba (4 - 5) 4 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego Zioła(...)prowansalskie lub dalmatyńskie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy cebulę z chlebem Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać starym żółtym serem
KorniszonkiMamy na blogu kilka chlebów tostowych. Ale do takich prawdziwych miękkich tostowych jak ze sklepu zawsze nieco im brakowało. Miałem kilka zapytań od Was, czytelników, o przepis na taki prawdziwy chleb tostowy. Za każdym razem obiecywałem, że pomyślę, że zajmę się tym. Myślałem, ale w sumie zawsze na tym się kończyło. Aż w końcu przycisnęła mnie Ania. Cóż miałem zrobić(...)odmówić? Pomyślałem parę minut i opracowałem przepis na taki naprawdę prawdziwy chleb tostowy. Z bardzo miękkim wnętrzem i mięciutką skórką, zupełnie jak te chleby ze sklepu. Wiem, że porównanie domowego chleba do tego sklepowego to akurat nie jest pochwała, ale akurat w tym wypadku właśnie do tego zmierzałem. Żeby był jak ze sklepu. Mogę powiedzieć, że się udało. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturedomu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody(...)czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy
Kocham..lubię..gotuję..Mąka to zdecydowanie podstawowy składnik w kuchni. Na jej bazie możemy przygotować wiele cudownych i pysznych potraw, a przede wszystkim chrupiący chleb. A jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Chrupiący i pachnący! Chleb z serem i pestkami dyni Składniki(...)drobną kostkę. Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką
PatiGotujeZaraz święta, fajnie więc że tym razem Ania wybrała chleb który idealnie będzie pasował na świąteczny stół. Chleb jest sprężysty w środku, ma chrupiącą skórkę, kroi się pięknie, jest idealnym chlebem na zakwasie. Bardzo, ale to bardzo gorąco polecam, jeszcze zdążycie. Chleby na zakwasie długo zachowują świeżość. Wyrasta w lodówce a potem w koszyczku do wyrastania, jest czasochłonny ale można(...)sobie ustawić tak godziny aby nie kolidowało to z innymi zajęciami czy pracą, spróbujcie. Przepis jest na dwa bochenki, ja piekłam z połowy porcji 1 bochen. Chleb pieczmy w ramach Piekarni Amber, chleb wybrała Ania z bloga Kuchnia Gucia a oryginalny przepis pochodzi z książki "Mąka, woda, drożdże, sól" - Kena Forkisha. Wiejski chleb jasny. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie