Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym

Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym

Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym

Chleb pszenny (polski) na zaczynie drożdżowym, kolejny przepis ze starej rosyjskiej książki: "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeli, 1940".  W mojej wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia! Zaczyn 300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050) 175 g letnia woda 2,5 g drożdże świeże prasowane (lub 0,7 g instant) Wyrobić ciasto i zostawić w przyk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.