kopytka - 2368 przepisów (strona:134/158)

Zielone gnocchi 133

Zielone gnocchi Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich  pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z pesto z rukoli 161

Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z  pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy

Kulinarne przygody Gatity
Knedle z mięsem 137

wpierw  wszystko nożem , tak by  składniki dobrze się połączyły Wbijamy jajko i dodajemy małą łyżeczkę soli Wyrabiamy dokładnie powstałą masę rękoma- ma być podobna do tej na kopytka Ugniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę  mąkę, by całość nie przywarła do niej Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze

Proste Potrawy
Knedle z truskawkami 143

ewentualnie kilka truskawek zmiksować z cukrem do polania knedli, kto lubi doda jeszcze śmietanę Przygotowanie : Ziemniaki utłuc lub zmielić, dodać mąki, jajko i sól - zagnieść ciasto tak jak na kopytka Umyte truskawki dobrze osączyć, ewentualnie pokroić Wyrobione ciasto pokroić na mniejsze kawałki i ugnieść na małe krążki, nakładać na nie truskawkę i zalepiać Zagotować w garnku posoloną wodę

Proste Potrawy
Kopytka marchewkowe 168

maszynce lub dokładnie ugnieść razem ( lepiej zmielić ) Dodać około 6 łyżek mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli, połączyć starannie wszystkie składniki Ciasto ma być podobnej konsystencji jak na zwykłe kopytka Rozwałkować rękoma na cienkie, długie wałeczki i pokroić lekko skośnie, ugotować w posolonym wrzątku

Proste Potrawy
Pierogi z truskawkami na parze 117

razie potrzeby trochę więcej) 1 jajko 1/2 l kefiru szczypta soli łyżeczka sody Z podanych składników wyrobić ciasto, formować pierożki. Ja kroiłam ciasto na kawałki trochę większe niż na kopytka i formowałam palcami. Nadziewać truskawkami z dodatkiem cukru. Gotować na parze 7 - 10 minut. Można polać musem truskawkowym,śmietaną lub roztopionym masłem i posypać cukrem

Praktyczna pl
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 166

szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham

NaKońcuJęzyka
Kopytka bez glutenu 139

długo sie robi wić w sam raz na szybki obiadek...Idealnie pasuje z sosem pieczarkowym i kiszona kapustą tak jak to mamusia robiła.. ;) U mnie z racji diety kopytka w wersji bezglutenowej... Składniki: 1 kg ziemniaków, ugotowanych sól, pieprz 1 szklanka mąki ziemniaczanej pół szklanki skrobi ziemniaczanej 2 jajka 1. Ziemniaki jeszcze ciepłe za pomocą tłuczką bardzo dokładnie

NaKońcuJęzyka
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 259

kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają  ziemniaki  i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski. Czego potrzebujemy: ok. 1 kg ziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 175

polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :)  Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru  1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy

My Culinary Art
Jak zrobić przepyszne knedle? 188

miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle

Moja smaczna kuchnia
Rollsy cynamonowe 237

niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy na nią rollsy zawijaskami do góry. Pieczemy około 15-25 minut

Weganizm infantylny
Bitki wołowe pikantne 159

burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski szpinakowo-serowe 196

lubi szpinaku to polubi po przygotowaniu tych klusek. Przygotowałam kluski szpinakowo-serowe i podałam je z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z sałaty i buraka 143

kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi być dokładnie zmiksowana na puree. Kluski z sałaty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię