Rollsy cynamonowe 311niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy na nią rollsy zawijaskami do góry. Pieczemy około 15-25 minut
Weganizm infantylny
Bitki wołowe pikantne 214burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski szpinakowo-serowe 274lubi szpinaku to polubi po przygotowaniu tych klusek. Przygotowałam kluski szpinakowo-serowe i podałam je z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z sałaty i buraka 202kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi być dokładnie zmiksowana na puree. Kluski z sałaty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze są spontany 217soup and pour into the pot. Mix well all and season with salt, pepper or other spices to taste. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi Szpinakowe kopytka
bastalena
Czary rabarbary na nocne koszmary 200bólów pleców i ogólnego zmasakrowania z dnia na dzień przybierają na sile. Młody wierci się i rozpycha jak szalony. Zastanawiam się, po kim on ma takie długie kopytka? Hehe, po mamusi oczywiście ;) Do pakietu dodać mogę pogodę. Narzekać nie powinnam, bo ciepło. Jednak dla Pingwinka zbyt ciepło. Dlatego razem z Młodym chłodzimy się. opcjonalnie do podania
bastalena
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 255Grażyna z blogu Grażyna gotuje Justyna z blogu Mama i pomocnicy Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie Rafał z blogu Old white table Magdalena Kopytek strona
Moje domowe kucharzenie
Kotlety ziemniaczane 335Dziś krótko zwięzłowato ! Zazwyczaj do obiadu gotuję większą ilość ziemniaków. Dlaczego? Każdy w kuchni wie że następnego dnia można wyczarować z nich drugi obiad. Ja robię różne rzeczy... kopytka, pyzy, placki, zapiekanki, rolady i kotlety. Wszystko z biegiem czasu będę wstawiać na bloga. Dziś na obiad zwykłe, proste kotlety ziemniaczane. Składniki: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę
Olikowa kuchnia
Jaki był ten rok? 270Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem
Brzuszki Łakomczuszki
Żeberka w sosie BBQ 365powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką pietruszki. Smacznego
OstryKęs
Pierogi, pyzy i kluski 335Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej »
Gotuj z Misiem
Kluseczki z marchewki 317Zainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 372obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno
Poezja smaku
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI 338Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam wypróbować. Ewa :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandry
Rozgrzewający gulasz 1448dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem. P. - Kiedy obiad
Ratunku obiad
Kotlety ziemniaczane + buraczki 315Zdarza Wam się czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad
Ratunku obiad
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 234najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić do niego pyzy lub kopytka, ale miałam za mało czasu. Gdybym się na to uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone
Ratunku obiad
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 273temu wykiełkował pomysł na danie z jej użyciem (oraz zamrożonych już jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki
Ratunku obiad
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 313rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz
Ratunku obiad
Hau'asujemy - Wątróbkowy przysmak dla pupila. 212Dodajemy kilka łyżek zarodków pszennych. I zagniatamy. Tak aby powstałe ciasto miało konsystencję dość zwartą i odchodzącą od rąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później postępujemy jak z kopytkami - robimy wałeczki i tniemy ok. 1,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ok. 50 min. w temp. 190 stopni. Studzimy i gotowe! Pupilom życzę
Miksturownik
Kluski ziemniaczano-serowe 426potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka . A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam(...)miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 213osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania
Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 227oczywiście po fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.( zdjecie z netu ) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków medycyna
Mia Cucina Sofieta
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 282ciasto "wypoczęło". Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 5 lub 6 równych części. Z każdej części formujemy wałek o grubości około 2 cm, kolejno kroimy wzdłuż, jak kopytka na porcje o grubości również ok. 2cm. Z każdej porcji formujemy dość zgrabną kulkę. Kulki odkładamy na stolnicę i przykrywamy lnianą ściereczką by nie uschły. Kolejno w głębokim(najlepiej
Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 277łyżki stołowej). Stolnicę lub silikonową matę oprószamy mąką i z porcji ciasta fo rmujemy dość cienkie wałeczki (ja ciasto podzieliłam sobie na 2 części) dalej postępujemy jak z kopytkami - z wałków za pomocą ostrego noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy
Symfonia Smaków
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 302Czasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto
Z miłości do słodkości
Szagowki 358ramach "Gotowania po polsku" dzis zapraszam na szagowki. To typowo poznanska nazwa dobrze wszystkim znanych kopytek. Pomyslalam sobie, ze skoro juz w ramach tej zabawy przyrzadzam potrawy mojej Mamy to dlaczego nie pokusic sie o moje ulubione szagowki. Rodzina tez zadowolona, bo dawno ich nie robilam. W prawdzie czasu ostatnio mam malo, ale szybciutko uwinelam sie z dzisiejszym obiadem
Przysmaki Karolki
Kruche ciasteczka migdałowe 263make, migdały I cukier. Mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy aż do połączenia wszystkich składników. :) ( Dobrze jest wyciągnąć masło wcześniej z lodówki - będzie łatwiej I szybciej :) ) Formujemy wałki :) jak do kopytek- I tniemy na ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min. Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia. Ciasteczka prawie gotowe :) Szykujemy lukier
Smaki Edyty
Żeberka duszone z warzywami 223minut. Sos ma być zgotowany do ok. 1,5 szklanki, a warzywa prawie rozgotowane. Doprawić do smaku dodatkową mielona papryką i pieprzem.. Podawać z ulubionymi dodatkami- kopytkami, kaszą, knedlami, ziemniakami - co kto lubi
Buniabaje w kuchni
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami 176Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Knedel serowo-kokosowy 185Przygotowywanie kopytek , knedli czy leniwych w ilościach hurtowych dla dwójki prawie dorosłych wnuków ( to znaczy jeden już pełnoletni , a drugi wysoki jak wieża i do dorosłości ciut ciut brakuje to nie jest moje marzenie. A , że Bunia zrobiła sie leniwa ostatnio :)" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowuje jeden , a potem kroi na plastry. Gotuję w folii spożywczej
Buniabaje w kuchni
Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku 229Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem
Buniabaje w kuchni
Rumiane żeberka w cebuli 223sosami niż takie pieczone lub grillowane .Decydujące jest to , że mięsko duszone jest tak miękkie , ze odpada od kości , a sos może sam z siebie być potrawą ( np. z kopytkami, kaszą itp.). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Kruche ciastka kakaowe 358ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne - schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce - ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką - z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek) - nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta) - układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut
Smakołyki Bereniki
PYRY Z GZIKIEM. 265świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos
W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 189wrzucić na stronę. Ale znów jak wrzucać, nie może być to coś zwykłego, nudnego, typowego. To tylko taki pogląd, że kulinarni gardzą mielonym z buraczkami, nie jadają kopytek czy też nie wiedzą co to gzik (głównie Wielkopolanie). To nie tak. My to jemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy raz i koniec. Nie ma sensu się
W kuchni Karmel-itki
Migdałowe księżyce 192cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu
Słodkości i nie tylko
Bitki z karczku w sosie musztardowym 216maki z woda i mieszamy, tak aby nie powstaly grodki Teraz dodajemy trzy lyzki musztardy i jeszcze trzymamy na wolnym ogniu prze 15 min Do tego mozna zrobic kopytka i swoja ulubiona surowke Smacznego
Klaudynkowa kuchnia
Gnocchi z borowikami czyli Król ziemniak rządzi ! 245wszystkie i zdecydowania ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Kopytka 171Znowu wspomnienie z dzieciństwa, klasyczne kopytka :) Przepis banalnie prosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam jeść kopytka z różnymi sosami :) Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formujemy wałeczek i kroimy ukośnie
Delicious Titbits
Płatki ziemniaczane od JANTAR ZPZ STOLON 318sama idea takiego produktu: => prostota przygotowania => łatwość przechowywania => wszechstronne zastosowanie w kuchni Z płatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree . Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa. Inne zastosowanie to zagęstnik
Grunt to przepis!
Leniwe 179która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne takie..., więc wkrótce pewnie też pojawią na moim blogu. Składniki: 0,5 kg twarogu, 3 jaja, 1 szkl. mąki pszennej, sól. Dodatkowo: mąka do podsypania, jogurt i cukier
Delicious Titbits