Piernik bernardyński

Piernik bernardyński

Piernik bernardyński

W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smak... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

piernik, pomarańcze, orzechy, cytryna, orzechy laskowe, pieczenie, jajko, bagietka, bułki, czekolada, pieczywo, miód, cynamon, chleb, ciasto, tarta, piernikowa, polewa, szybki ciasto, szybkie ciasto, słodkie, chleb na zakwasie, bułka pszenna, ciasto z orzechami, ciasto z pomarańczą, tarta z czekoladą, lekkie ciasto, tarta na słodko, ciasto z masa, ciasta z masa

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.