Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej- tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ta skromna lista składników nie oddaje jego wyjątkowego smaku. Nieco bardziej pociągająco wygląda historia jego pochodzenia. Jak wiadomo, ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawną w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna ciecierzycy i sezamu, nie wiadomo. Dziś hummus jedzą żydzi, muzułmanie i chrześcijanie. Jada się go w Izrael... czytaj dalej...
Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Najpyszniejsze przekąski na sylwestra, wybrane pod względem liczby przekierowań na przepis docelowy.
Czytaj dalej...