bułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy+masło klarowane) + kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia mięsa Dodatkowo: - 4 jajka - łyżka masła W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz (niezbyt dużo), wbijamy
Smaczne Zdrowecukinia – 50g masła Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez 30 minut. Ww tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto podzielić na dwie części, podsypać(...)postąpić w ten sam sposób, zrobić drugą roladę i ugotować w ten sam sposób. Podawać Chanum ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego
Smaki Arminejajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne: ok. 400 g filetu z indyka, 10 g Vegeta Natur do mięsa mielonego, 1 płaska łyżka Vegeta Natur z czosnkiem, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 bułki kajzerki, masa serowa: 2 jajka duże, 270 g sera sałatkowo kanapkowego, pęczek szczypiorku(...)śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: suszona chili świeżo mielona, młode liście: szpinak, botwina, rukola. Przygotowanie: Kuleczki mięsne: Mięso z indyka drobno mielimy (można też użyć gotowego mielonego, ale najlepsze będzie świeżo samemu zmielone, 100% chudego mięsa ). Przyprawę Natur do mięsa mielonego, mieszamy z Natur z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą
Moniki Smakołykimakaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej * 1 nieduża cebula * sól do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki suszonego(...)oregano (użyłam Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym
Zrób to smaczniemielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło(...)marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO SKŁADNIKI: 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix) 8 większych pieczarek 1 duża cebula 1 jajko ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz olej
Zasmakuj KuchniMielone z dynią i ciecierzycą to propozycja na ciekawy obiad dla całej rodziny. Sezon dyniowy rozpoczęty, więc należy urozmaicać posiłki o te soczyste i wiecznie pomarańczowe warzywo. Obiad(...)podałam z ryżem, lecz możecie użyć ziemniaków lub też makaronu – proponuję tagliatelle. Składniki na: Mielone z dynią i ciecierzycą około 200g mięsa mielonego wołowego jedna cebula... Więcej The post Mielone z dynią i ciecierzycą appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneksól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia 200 ml jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odcedzamy. Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam. Cukinię obieram i kroję
Gotowanie Patkiłyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie tak by ziemniaki były lekko twarde. Odcedzamy. Mięso mielone smażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam
Gotowanie Patkinawet mięsożercom. Naprawdę! Poczciwy mielony nie tylko musi być przygotowany z mięsa, bo przy użyciu odpowiednich przypraw z kalafiora i kaszy jaglanej możemy wyczarować wspaniałe kotlety z chrupiącą panierką i to nawet w beztłuszczowej wersji, bo pieczone w piekarniku! Gorąco polecam do niedzielnego obiadu z suróweczką i ziemniaczkami, czy nawet do burgerów! Pssst... mielone kalafiorowe możecie zrobić(...)również w wersji bezglutenowej. Wystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą. * SKŁADNIKI na około 10 mielonych z kalafiora 1 kalafior ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania 1 szklanka bulionu z warzyw 1 cebula 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej
Food Squarecyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz(...)kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce. Pokrojoną cebulę w kostkę bądź piórka podsmażamy na oleju / maśle wraz z obranymi i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami według własnego uznania i smaku. Nagrzewamy piekarnik do 200*C Masło na sos roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy porcjami mleko
W Moim Magicznym Domudruga uwaga: najlepiej jest samemu kupić filety z kurczaka i zmielić w maszynce do mięsa, albo zmiksować w malakserze (musi to być maszyna o dużej mocy). Gotowe mięso mielone zawiera rozmaite dodatki i zazwyczaj jest bardziej tłuste od samodzielnie zmielonych piersi. Pizzę z kurczaka najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw. Składniki: 500 g mielonego, surowego kurczaka(...)octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż do misy miksera surowe mielone mięso, pół szklanki parmezanu, po łyżeczce oregano i rozmarynu. Zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę. Krok 2 Wyłóż blaszkę do pieczenia, albo foremkę papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie
Niedzielny kucharzdodatek w wersji zdrowszej, bo pieczone:) Delikatne, a jednak za sprawą granulowanego czosnku, suszonych pomidorów, natki pietruszki i parmezanu, bardzo aromatyczne. Polecam:) Na 16 drobiowych muffinek: 800-900 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z piersi i udek – nie wyjdą tak suche jak z samych piersi) 2 cebule 2 jajka 6-7 suszonych pomidorów 80 g tartego parmezanu(...)czosnek sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz jajko. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Formę na muffiny smarujemy
Smaki Na Talerzumielonych orzechów włoskich (zastąpiłam je mielonymi na mąkę orzechami ziemnymi) 2 małe ząbki czosnku pomidor o zwartym miąższu pół łyżeczki mielonej kozieradki (lub kuminu) pół łyżeczki mielonej papryki w proszku łyżka melasy z granatem łyżka oliwy (użyłam dobrego oleju lnianego) olej do smażenia sól wrzątek Papryki posmarować olejem do smażenia i upiec w całości (Zajmie(...)górze na krzyż i zalać wrzątkiem. Po ok. minucie zdjąć skórkę z pomidora. Pozbyć się z niego nasion, a miąższ pokroić jakkolwiek. Paprykę, pomidora, czosnek przeciśnięty przez praskę, mielone orzechy, kozieradkę, paprykę w proszku, melasę i oliwę umieścić w jednym wysokim naczyniu. Zmiksować ręcznym blenderem. Pastę doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki 1 opakowanie mięsa mielonego 1 por 1 pęczek rzodkiewki 1 duże jajko przygotowanie mielone włożyć do miseczki dodać bułkę tartą i jajko – wymieszać. Dodać pokrojony por, startą rzodkiewkę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę formując kotleciki kładziemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika aby się zapiekły ,podajemy z frytkami i surówką
Moje WyrobyKotlety mielone z fasolką szparagową Składniki: Na kotlety mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Nadzienie: fasolka szparagowa żółta - 300 g natka pietruszki Dodatkowo tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać(...)pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Fasolkę przebrać, odciąć końce, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, al dente, odcedzić, ostudzić. Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety
Kuchnia Danusi