ciasto - 163312 przepisów (strona:100/10888)

Ciasto Leśny Mech 2126

Leśny Mech. W moim przypadku zwyciężyła ciekawość. Kilka tygodni temu każdy piekł to ciasto, odpalając internet Leśny Mech wyskakiwał z każdej strony. Zastanawiałam się o co chodzi? Fajnie wygląda, jednak nie mogłam wyobrazić sobie jak smakuje. Zbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały(...)porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga  Magia Kuchenna .  Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 241

Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec z okazji Dnia Czekolady. Nie miałam ochoty na standardowe czekoladowe ciasto. Ponieważ już od jakiegoś czasu chodził za mną drink z Malibu, wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch smaków. J Przepis na podobne ciasto znalazłam w moich zbiorach z przepisami, jednak odpowiednio je zmodyfikowałam. Wyszło naprawdę ekstremalnie czekoladowe. Nuta kokosowa jest bardzo wyczuwalna. Jeśli(...)lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady       Składniki : ·        70 g gorzkiej czekolady

Mania Gotowania
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 315

Dziś podam Wam nowy przepis na ciasto na tartę, wypróbowałam go już jakiś czas temu i jestem nim zachwycona. Przepis znalazłam na Gotuj Skutecznie TV . Chciałam zrobić i podzielić się z Wami przepisem na tartę z czekoladą, niestety na sam czekoladowy farsz przepis podam Wam innym razem bo przez przeoczenie/zaniedbanie/ roztargnienie* - niepotrzebne skreślić. popełniłam błąd i choć tarta powstała(...)jest całkiem smaczna to jednak nie jest to o co mi chodziło :) A tam... napiszę Wam co zrobiłam: Zamierzałam, rozpuścić w śmietanie kremówce czekoladę i wylać ją na ciasto - banalnie proste - pod warunkiem, że zachowa się proporcje. Czyli na 100 ml śmietanki - 100 g czekolady lub więcej. Ja rozpędziłam się i zagotowałam 400 ml śmietanki, wrzuciłam 2 tabliczki czekolady

Miksturownik
CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 504

Kolejne szybkie ciasto, które chyba wszystkim zawsze się udaje. Szybkość wykonania, dużo owoców, jeszcze więcej kruszonki i popołudniowa kawka staje się dużo przyjemniejsza :-)  Polecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na maślance lub jogurcie z dodatkiem oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają(...)owoców (u mnie truskawki) Kruszonka: - 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła + mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder) Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i szybko zagnieść kruszonkę, rozkruszając ją w dłoniach. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23366

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 326

otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami  kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem.  Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę.  Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam(...)owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło za latem... eh... Oto pochwala prostoty czyli: Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki  150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 380

Chyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza(...)zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16236

bliżej lata, tym bardziej kuszą mnie ciasta z dodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z  dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców.  Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają(...)zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  5 żółtek,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru pudru.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Mazurek czekoladowy 573

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę. Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów. Ciasto(...)mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 242

świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gibanica 57

Gibanica to wspaniałe warstwowe ciasto rodem ze Słowenii. Gibanica wywodzi się z regionu Prekmurje i jest uważana za narodowe danie Słowenii. Podaje się ją tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia, na Nowy Rok, szczególne okazje, urodziny. Gibanica składa się z naprzemiennie ułożonych warstw maku, słodkiego sera twarogowego, orzechów włoskich i kwaśnych jabłek. Przyznaję, że nie jest to najszybsze ciasto, ale warte(...)swojego czasu. Do przygotowania Gibanicy będziemy potrzebować dodatkowo 2 opakowań ciasta filo po 500 g każde. Uwaga: Szklanka 200 ml Blaszka 25 x 40 cm Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki na kruchy spód: 200 g (1 1/2) szklanki) mąki 100 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto

Słodki sentyment
Kokosowa tarta na kakaowym spodzie 71

kokosowych słodkości! Jak zrobić kakaowy spód do tarty? Aby przygotować kruchy kakaowy spód do tarty, potrzebujesz mąki pszennej, masła, cukru, żółtek i kakao. Z tych składników należy zarobić zwarte ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę na tartę i pieczemy w 190°C (15 minut z obciążeniem, a kolejne 10 minut bez obciążenia). Dokładny(...)kakao. Dodaj schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Szybko rozcieraj masło z mąką i kakao palcami lub użyj malaksera, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Uważaj, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut

Via Gusto
Mannowiec na herbatnikach (Stefanka bez pieczenia) 107

Mannowiec na herbatnikach (Stefanka bez pieczenia) przepis Mannowiec na herbatnikach (Stefanka bez pieczenia) Ciasto Mannowiec na herbatnikach , czyli Stefanka bez pieczenia poleca się na prosty i szybki deser do kawy. Takie ciasto z kremem z kaszy manny można też spotkać pod nazwą ciasto Grysikowiec lub ciasto Kaszak. Dziś błyskawiczna wersja, którą można dowolnie zmieniać w zależności od czasu i zawartości(...)kuchennych szafek. Opowiem Wam też jak można przygotować pyszny pieczony  mannowiec. Przepis jest otwarty na różne modyfikacje. Szybkie ciasto Mannowiec na herbatnikach bez pieczenia Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić Stefankę z herbatników , należy najpierw wspomnieć co to jest ciasto stefanka. Przepis ten jest już bardzo stary i bardzo popularny. Najczęstsza wersja to pieczona Stefanka składająca się z kilku

Lekcje w kuchni
Najlepsze domowe Jagodzianki z dużą ilością jagód – Jagodzianki Babci Ewy 101

trudne w przygotowaniu jakby mogło się wydawać, więc polecam je upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego. Do przygotowania jagodzianek będziemy potrzebowali: porcja na około 12 jagodzianek na ciasto: 480 g mąki pszennej (typ do 450) – około 3 szklanek 250 ml 250 ml letniego mleka – 1 szklanka 30 g drożdży świeżych 60 g cukru – około 5 łyżek 60 g masła – roztopionego(...)zaczęły pracować. Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie, mikserem lub robotem, w każdym przypadku składniki dodajemy w tej samej kolejności. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe 525

Ciasto Szajbusek to bardzo kolorowy, domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest wysokie i podzielne. Składa się ze szpinakowego biszkoptu, trójkolorowej pianki i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Składa się ze składników, które są dostępne cały rok, więc można je podać zarówno podczas letnich upałów, jak i zimną, aby nacieszyć oko kolorami(...)przygotowania ciasta użyłam szpinaku mrożonego, ale polecam świeży, gdyż kolor będzie bardziej żywy. Smak szpinaku, zarówno świeżego, jak i mrożonego jest w ogóle niewyczuwalny. Składniki na Ciasto Szajbusek: Ciasto szpinakowe: 300 g mąki pszennej typ 450 150 g cukru 450 g szpinaku (dałam mrożony, ale świeży też będzie dobry) 160 g oleju (rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżeczka proszku

e-PrzepisyKulinarne