krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj(...)przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już
Even Better Foodilości czasu, pracy i precyzji, a do tego są dość kosztowne, to smakują wybornie i warto przynajmniej raz w roku upiec je w domu. Udostępnij Rogale marcińskie – składniki Ciasto półfrancuskie: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 30 g masła 1 szczypta soli 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie(...)łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu Lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo do posmarowania rogali: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto półfrancuskie: Do miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzane mleko (do ok. 30 o C), wsypać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką
niecodziennikparyJakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Średnie(...)Ilość 12 rollsów Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Chocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 120 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 70 g zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, ostudzonego
ProstePesto.plniemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche(...)Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały
Mieszam w Garnkuniemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche(...)Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały
Mieszam w GarnkuPisząc o mące nie mogę pominąć kwestii wszechobecnego glutenu . Ciasta lekkie i puszyste , aby mogły rosnąć potrzebują dwóch składników: powietrza oraz czegoś co pozwoli uwięzić to powietrze w cieście. Takim „ czymś ” jest właśnie gluten . Jak powstaje gluten? Gluten powstaje z mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny, które łączą się i reagują ze sobą w wyniku wyrabiania ciasta z wodą . Powstały kleisty(...)gluten pozwala wyłapać i uwięzić w cieście pęcherzyki powietrza, które nadają naszemu wypiekowi kształt , miękkość i sprężystość . Gluten sprawia, że nasze ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu nie kruszy się i nie zmieniana danego mu kształtu. Aby dobrze zrozumieć ten proces możemy wyobrazić sobie gluten jako płaską gumową strukturę (błonę) znajdującą się w cieście, która jest nieprzepuszczalna dla gazów więc
SmartBake.plCiasta ze śliwkami Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej. Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając(...)smakują wybornie. Wypróbujcie jeden z trzech przepisów na szybkie ciasto ze śliwkami na bazie pełnowartościowych, ekologicznych mąk – taki wypiek, poza walorami smakowymi, dostarczy Wam porcję zdrowych składników – śliwki to skarbnica błonnika, witaminy A, C, E i witamin z grupy B oraz substancji antyoksydacyjnych. Ciasta ze śliwkami – 3 proste przepisy Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Słodkie okruszkicukru trzcinowego drobnego","3 \u0142y\u017cki mielonego cynamonu","50 g rozpuszczonego mas\u0142a","200 g kremowego serka Philadelphia lub Almette","2 \u0142y\u017cki cukru pudru"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119 przesiej przez sito. Wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119, cukier, s\u00f3l i suche dro\u017cd\u017ce wymieszaj. W przypadku suchych(...)direction-step-5f29a0c8a9c37","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewaj\u0105c letnie mleko i roztopione, ostudzone ma\u0142o.","text":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka
ProstePesto.plinnego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku(...)przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne , a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy pączki. Bardzo przydaje się do tego termometr , który będzie pomagał mam utrzymać temperaturę w okolicach 175 st. C. Jest to temperatura idealna dla tego typu
SprawdzonaKuchnia.plwprawy w pieczeniu pączków lub czasu na ich przygotowanie to skuście się na chrust . Chrust jest bardzo łatwy , a jeśli będziecie mieli jakiegoś pomocnika, to praca pójdzie błyskawicznie. Przygotowanie ciasta sprowadza się do jego zagniecenia i tutaj wspiera mnie mój robot kuchenny, który odwala całą robotę, ale oczywiście bez problemu zrobicie to ręcznie. Następnie trzeba dać odpocząć ciastu przez jakieś(...)pół godziny, zanim weźmiemy się za bicie ciasta. Bicie ciasta to jeden z najważniejszych punktów dzisiejszego przepisu. Ciasto bijemy wałkiem, rozwałkowujemy je wielokrotnie i składamy. Cały ten proces ma na celu wprowadzenie od niego jak największej ilości powietrza , które to sprawia, że chrust po usmażeniu jest pełen pęcherzyków . Ciasto dzięki temu jest kruche i chrupiące. Kolejnym ważnym punktem jest bardzo
SprawdzonaKuchnia.plmoże być mega szybki deser, jeśli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chcecie przygotować ciasto sami, nie będzie to trudne, ale trochę czasochłonne Przepis pochodzi z mojej „ magicznej książki ” z przepisami z całego świata i tym samym wybieramy się do Francji, gdzie miało przez przypadek powstać ciasto francuskie, chociaż o tego rodzaju wypieków słyszano już w starożytnym Egipcie (więcej(...)cieście francuskim tutaj ) . A jak przygotować ciasto francuskie? Najlepiej w tak zwanym „międzyczasie” Między gotowaniem, sprzątaniem, czytaniem książki, błogim lenistwem… Składniki: 2 niepełne szklanki mąki 1 szczypta soli 125 ml zimnej wody 250 g zimnego masła Uwaga: Szklanka 200 ml Mąkę, sól i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję
Słodki sentymentGalette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Taka tarta nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje... Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo(...)kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty migdałowej oraz delikatnym spodem. Dosłownie poezja smaku! P.S. Z przepisu
Kuchnia MagdaLenyu0105k\u0119 oraz doda\u0107 ekstrakt z wanilii i cynamon. \u015aci\u0105gn\u0105\u0107 z palnika.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-hiszpanskie-i-domowe-churros\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ecd5c90d0156","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto uciera\u0107 a\u017c ciasto b\u0119dzie odchodzi\u0107 od brzeg\u00f3w garnka. Po utarciu ciasto ostudzi\u0107.","text":"Ciasto uciera\u0107 a\u017c ciasto b\u0119dzie odchodzi\u0107(...)brzeg\u00f3w garnka. Po utarciu ciasto ostudzi\u0107.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-hiszpanskie-i-domowe-churros\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ecd5c90d0157","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do ostudzonego ciasta doda\u0107 jajka i dok\u0142adnie wymiesza\u0107 ciasto. Mo\u017cna pos\u0142u\u017cy\u0107 si\u0119 mikserem bo ciasto ma by\u0107 g\u0142adkie i doskonale wymieszane.","text":"Do ostudzonego ciasta doda\u0107 jajka
ProstePesto.plCiasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam(...)jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połączenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: – Ciasto łaciate z jabłkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię