Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego
moj przepis napewno zagości jeszcze na moim stole 😊 Korzystałam z oryginalnego przepisu ze strony The Perfect Loaf , więc poniżej zamieszczam moje tłumaczenie tei receptury. Upiekłam jeden bochenek, używając połowy składników. Ciasto na każdym etapie wyrabiałam ręcznie. Składniki : Zaczyn/Levain 6 g dojrzałego zakwasu (100% nawodnienia) 61g mąki uniwersalnej o zawartości białka 11,7% 61g wody Ciasto właściwe(...)pieczenia, np. o godz. 22:00. Wymieszać wszystkie składniki na levain. Umieścić w słoiku i przechowywać w temperaturze około 24–25 °C przez noc. Docelowa końcowa temperatura ciasta wynosi 24 °C. Ten zaczyn zazwyczaj dojrzewa około 12 godzin. Można zrezygnować z przygotowania levain i użyć aktywnego zakwasu (127 g). Autoliza – 9:30 Najpierw wyjmij masło
Weekendy w domu i ogrodzieChlebek bananowy to tak na prawdę słodkie ciasto bananowe . Swoją nazwę wzięło od tego, że wypieka się je w podłużnej foremce i kroi na cienkie kawałki, które kształtem jak i kolorem przypominają chleb pełnoziarnisty. Banany kupuję całymi kiściami i zdarza mi się, że po kilku dniach niektóre z nich są już zbyt dojrzałe, by je zjeść. Ja najbardziej lubię banany(...)dojrzałe już nie są tak smaczne. Dlatego jak wiem, że ich nie zjem czekam jeszcze dzień bądź dwa, gdy będą już tak mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
To Musisz WiedziećPrzygotowanie 1 godz. Pieczenie 20 min. Kalorie 200 kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko(...)zasyp cukrem. Gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając. Nadmiar płynu powinien odparować, żurawina zacząć się rozpadać, a cała konsystencja zagęścić. Po ugotowaniu konfiturę pozostaw do całkowitego wystudzenia. CIASTO DROŻDŻOWE Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj cukier, drożdże instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą. Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania
ProstePesto.plSuper proste ciasto z cukinii i banana bez żadnego dodatku cukru. Jest naprawdę łatwe i zrobi je nawet absolutny nowicjusz w cukierniczym fachu. Czas : 70 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Na blogu Niedzielny Kucharz nie znajdziesz zbyt wielu przepisów na ciasta – jest ich raptem kilka. Ciasta pieczemy od wielkiego dzwonu, bo, chociaż bardzo je lubimy, no to jednak(...)Inna sprawa, że uwielbiamy gotować, piec chleb i bułki, ale do wypieków cukierniczych nie mamy już takiego serca. No chyba, że trafi się taki przepis jak poniżej na czekoladowe ciasto z cukinii i banana: prosty, że można go robić nie odrywając oczu od ulubionego serialu, można go robić nie mając bladego pojęcia o wypiekach, można go robić ciągle
Niedzielny kucharzkrajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj(...)przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już
Even Better Foodilości czasu, pracy i precyzji, a do tego są dość kosztowne, to smakują wybornie i warto przynajmniej raz w roku upiec je w domu. Udostępnij Rogale marcińskie – składniki Ciasto półfrancuskie: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 30 g masła 1 szczypta soli 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie(...)łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu Lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo do posmarowania rogali: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto półfrancuskie: Do miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzane mleko (do ok. 30 o C), wsypać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką
niecodziennikparyJakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Średnie(...)Ilość 12 rollsów Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Chocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 120 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 70 g zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, ostudzonego
ProstePesto.plniemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche(...)Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały
Mieszam w Garnkuniemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche(...)Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały
Mieszam w GarnkuPisząc o mące nie mogę pominąć kwestii wszechobecnego glutenu . Ciasta lekkie i puszyste , aby mogły rosnąć potrzebują dwóch składników: powietrza oraz czegoś co pozwoli uwięzić to powietrze w cieście. Takim „ czymś ” jest właśnie gluten . Jak powstaje gluten? Gluten powstaje z mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny, które łączą się i reagują ze sobą w wyniku wyrabiania ciasta z wodą . Powstały kleisty(...)gluten pozwala wyłapać i uwięzić w cieście pęcherzyki powietrza, które nadają naszemu wypiekowi kształt , miękkość i sprężystość . Gluten sprawia, że nasze ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu nie kruszy się i nie zmieniana danego mu kształtu. Aby dobrze zrozumieć ten proces możemy wyobrazić sobie gluten jako płaską gumową strukturę (błonę) znajdującą się w cieście, która jest nieprzepuszczalna dla gazów więc
SmartBake.plCiasta ze śliwkami Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej. Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając(...)smakują wybornie. Wypróbujcie jeden z trzech przepisów na szybkie ciasto ze śliwkami na bazie pełnowartościowych, ekologicznych mąk – taki wypiek, poza walorami smakowymi, dostarczy Wam porcję zdrowych składników – śliwki to skarbnica błonnika, witaminy A, C, E i witamin z grupy B oraz substancji antyoksydacyjnych. Ciasta ze śliwkami – 3 proste przepisy Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Słodkie okruszkicukru trzcinowego drobnego","3 \u0142y\u017cki mielonego cynamonu","50 g rozpuszczonego mas\u0142a","200 g kremowego serka Philadelphia lub Almette","2 \u0142y\u017cki cukru pudru"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119 przesiej przez sito. Wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119, cukier, s\u00f3l i suche dro\u017cd\u017ce wymieszaj. W przypadku suchych(...)direction-step-5f29a0c8a9c37","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewaj\u0105c letnie mleko i roztopione, ostudzone ma\u0142o.","text":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka
ProstePesto.plinnego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku(...)przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne , a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy pączki. Bardzo przydaje się do tego termometr , który będzie pomagał mam utrzymać temperaturę w okolicach 175 st. C. Jest to temperatura idealna dla tego typu
SprawdzonaKuchnia.pl