ciasto - 160568 przepisów (strona:110/10705)

Chleb francuski wiejski na drożdżach 88

mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę niewielkiej ilości drożdży. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, samo wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie J. Hamelmana(...)chleb francuski wiejski. Pracę z ciastem rozkładam sobie na 2 dni. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut, później zaczynam wyrabianie, odstawiam, w międzyczasie rozciągam i składam i wreszcie formuję i piekę. Pokochaliśmy ten chleb od pierwszej kromki. Za cienką chrupiąca skórkę, za duuuże

Obiad gotowy
Jak zrobić pizzę w 10 minut 103

szybko zrobić pizzę? To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czas : 10-15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 średnie pizze Cud samorosnącej mąki Każdy lubi pizzę, ale nie każdy(...)cierpliwość i czas czekać aż ciasto wyrośnie. Na pewno zadajesz sobie wtedy pytanie jak szybko zrobić pizzę. Jest prosty sposób. Kiedy najdzie Cię ochota na nią ochota, nie kupuj w sklepie mrożonego gotowca, ale zrób ją sam. Będzie dużo taniej i zdrowiej! Jest prosty paten jak szybko zrobić pizzę: używając samorosnącej mąki. Brzmi dziwnie:) Self rising flour jest produktem bardzo

Niedzielny kucharz
Śliwkowa rozkosz 100

Miałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka(...)żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest

moj przepis na
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 113

Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego

moj przepis na
Pani Walewska - kruche ciasto z bezą i konfiturą z czarnej porzeczki 134

Czasami, gdy mam gorszy dzień to jedna rzecz potrafi poprawić mi humor...tak - pieczenie ciasta lub przygotowywania deserów poprawia mi humor. Podobnie było z poniższym ciastem. Uwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, ale aktualnie jest mi bardzo ciężko wygospodarować czas na takie pieczenia (7 miesięczny maluch daje już "popalić"😅). Z tego co pamiętam poniższe ciasto robiłam przed dwa dni: w nocy upiekłam(...)kruche spody, bezową warstwę i ugotowałam budyń. Na drugi dzień przygotowałam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i idealnie słodko-kwaśna w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie smakuje połączony ze słodką bezą i kremem budyniowym. Ciasto idealne na święta 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: kruche spody 2 szklanki

Ugotować
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 122

Pierogi jak najbardziej tradycyjne, choć zamiast suszonych grzybów w farszu są świeże boczniaki. Pierogi z boczniakami zawierają jeszcze jedną nowość: ciasto jest trochę nietypowe, bo jest to ciasto na klasyczne pierogi chińskie. Czas : Godzina Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 6 Nie udało ci się ususzyć-kupić-dostać suszonych grzybów?A może nie lubisz zapachu grzybowego suszu? Nie każdy lubi(...)potrzebne organizmowi składniki. Po drugie, zamaist jansej mąki, użyliśmy mąki ciemnej, chlebowej. Pierogi nie są białe, co może nie kazdemu się spodoba, choć to kwestia gustu, ale, znowu, takie ciasto jest zdrowsze. W smaku ciemne ciasto na piegori z bocznakami niczym nie różni się od pierogów z mąki uniwersalnej czy tortowej. No i wreszcie na koniec samo ciasto. Otóż pierogi

Niedzielny kucharz
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM 160

Puszyste drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy, z pysznym farszem z maku z bakaliami. Bardzo efektowne i doskonałe w smaku. Już kiedyś mignęło mi gdzieś to ciasto, ale jak to w życiu bywa, jak nie przygotujesz od razu, to potem zapomnisz... Tym razem było inaczej. Natknęłam się na nie i od razu postanowiłam je upiec. I tak o to jest, piękna(...)kremówka, których użyłam były bez laktozy. I choć inspiracją był ten przepis , (świetny opis), to masa makowa jest mojego autorstwa (bazowałam na farszu do moich makowców). Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać (całość zajmuje ok.2,5-3h), do tego pyszne w smaku. Warte każdej poświęconej mu minuty. Polecam

Smaczne Zdrowe
Strudel z jabłkami 171

kiedyś przygotować w domu klasyczny strudel? Mnie wykonanie go wydawało się bardzo skomplikowane. Dzięki mężowi zdecydowałam się spróbować. I wiecie co? To naprawdę świetna zabawa. Jeśli lubicie pracować z ciastem to bierzcie się za przygotowanie strudla. Możecie w pracę zaangażować też dzieci. Moje maluchy uwielbiają rzucanie ciastem o stół i bawienie się skrawkami po rozciąganiu. Samo rozciąganie zostawiam tylko(...)siebie, bo małym paluszkom brakowało cierpliwości Efekt jest przepyszny. Chociaż może wam się wydawać, że ciasto wielkości obrusa to za dużo nawet dla całej rodziny, to strudel znika błyskawicznie. Jeśli ciasto wyjdzie wam za długie, by zmieścić się na blasze to bez obaw. Strudla można zawinąć jak węża, tak by zmieścił się cały. Ciasto doskonale smakuje na ciepło

Dieta bez mleka
Samosa 76

nadzienia dodać kurczaka lub ser – w Indiach używany jest ser paneer, który przypomina nieco nasz ser biały. Pamiętam kiedy po raz pierwszy robiłam samosy. Sięgnełam po zupełnie złe ciasto. Nie zdecydowałam się wtedy na zrobienie ciasta w domu a na jego kupno. Problem w tym, iż ciężko jest dostać w sklepie ciasto na samosę. Zresztą nie ma to znaczenia(...)przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy tylko sól

mecooks
GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście 120

GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy zemleć mak, ale uważam że warto w 100%. Bardzo polecam… Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście Składniki: Ciasto: 200g masła 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć

Mała Cukierenka
Ciasto kora orzechowa 222

Zazwyczaj piekę bardzo szybkie ciasta, takie przy których nie trzeba się specjalnie napracować. Ciasto kora orzechowa Od czasu do czasu jednak nawet ja mam takie dni kiedy decyduję sie na upieczenie jakiegoś “wypaśnego” ciasta. Takie ciasto to ma w sobie chyba wszystko, zaczynając od masy kończąc na galaretce i innych dodatkach, które po drodze do niego też się(...)dodaje. Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny chociażby. Na tym weekendzie bez okazji zupełnie upiekłam ciasto kora orzechowa, które zalicza sie bez wątpienia do tych “wypaśnych” i wyjątkowych. Dzielę się z Wam przepisem i i zapraszam do pieczenia Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks