ciasto - 160568 przepisów (strona:99/10705)

SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 118

Szarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma cudny, lekko drożdżowy posmak, jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę(...)starzenia- jak dobre wino... ;-) Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: ciasto: - 450g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 1/2 szklanki cukru (daję po 1/4 cukru trzcinowego i 1/4 ksylitolu) - 250g  zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 jajka - szczypta soli rozczyn: - 30g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie. Chleb orkiszowo- żytni z naczynia żeliwnego. 129

wzrastał i będzie miał cieniutką skórkę. Sam wypiek jest bardzo prosty, nie zrażaj się długością przepisu, tak na prawdę ty parę razy pomieszasz a resztę zrobi CZAS! Zaczyn na ciasto właściwe do wypieku chleba Zaczyn zawsze przygotowuje wieczorem, rano dokarmiam swój zakwas, po 12 godzinach jest gotowy do użycia i mogę z niego robić zaczyn na chleb. - 200 g wody(...)musi podwoić swoją objętość, zajmuje mu to od 10 do 14 godzin. Mój zaczyn na chleb zostawiam zawsze na noc tj 10-12 godzin. Rano wstaje i działam dalej. Ciasto właściwe na chleb orkiszowo - żytni - cały zaczyn z miski - 190 g wody - 100 g mąki żytniej typ 720 - 350 g mąki orkiszowej typ 700 Wodę podaję Ci w gramach (choć

SMYKWKUCHNI
Karpatka z masą budyniowo-śmietanową 1085

Przepis na tradycyjną karpatkę z podkręconą nieco masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto pęknie wyrosło a masa wyszła bardzo lekka i puszysta. Tą karpatkę zrobiłam inaczej niż zwykle, bo wykorzystałam gotową mieszankę do robienia ciasta parzonego. Kupiłam ją przy okazji robienia ciasta góra lodowa z masą do karpatki . Potrzebowałam wtedy tylko gotowej masy, ale przez przypadek wzięłam opakowanie(...)mieszanką na masę i ciasto. Skoro już miałam tą mieszankę, to karpatka sama ustawiła się w kolejce do upieczenia. Składnikami mieszanki są mąka i proszek do pieczenia. Po raz pierwszy piekłam karpatkę z proszkiem do pieczenia i powiem szczerze jestem naprawdę pod wrażeniem gór, które mi wyrosły podczas pieczenia. Ciasto wygląda zdecydowanie inaczej niż bez proszku, polecam spróbować, efekt może

Słodki Blog
Noworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie (Paleo, LowCarb) 87

Noworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie Na powitanie Nowego Roku Ostatnio wzięło mnie na ciasta przekładane… Od cholery z nimi roboty, ale smak zazwyczaj wynagradza wszystko. Przed Świętami miałam okazję przygotować keto delicję czekoladowo – pomarańczową i tak mi zasmakowała, że z okazji końca roku 2019 i początku roku 2020 również zdecydowałam się przygotować warstwowe ciasto . Tym razem ofiarą(...)jest to jeden z moich ulubionych słodkich smaków. Zresztą widać to wyraźnie po ilości przepisów na czekoladowe pyszności na blogu… Wiele warstw tworzy jedną całość No więc noworoczne keto ciasto składa się z dwóch biszkoptów – jasnego i ciemnego oraz budyniu czekoladowego, warstwy jogurtowej no i mandarynek oraz polewy czekoladowej. Brzmi na kupę roboty i tak też w sumie jest, jednak

Modern Cave Girl
Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) 106

umiejętne połączone składniki w daniu nie potrzebują soli, która jest “cichym zabójcą” naszych organizmów. Sama tarta wyszła przepysznie – nie sądziłam, że śledzie w połączeniu z ciastem francuskim i dynią zrobią taką furorę ; naprawdę musicie spróbować tego przepisu! Bardzo często zapominamy o podstawowych zasadach żywieniowych, dlatego gorąco zachęcam do zapoznania się z Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Każdy przepis(...)zalewie cytrusowej z czarnuszką Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI) Tarta   ½ opakowania ciasta francuskiego   ½ dyni piżmowej   1 młoda cukinia   3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany   garść rukoli   3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby   garść

A to pestka
Ciasto z czarnymi porzeczkami 188

Ciasto z owocami to ulubione ciasto latem. Owocowe szaleństwo latem nigdy się kończy. Kiedy kończą się truskawki przychodzi pora na czereśnie, maliny, jagody i moje ulubione czarne porzeczki. Ciasto z owocami praktycznie można piec przez cało lato, bo na brak owoców nie można narzekać. Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka(...)chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche ale całkiem nie do końca, bo ciasto jest dosyć luźne. Ciasto z owocami piekę na maśle. Uwielbiam ciasta na maśle, bo mają taki wspaniały aromat. Z margaryną nigdy nie byłam za pan brat. Czarne porzeczki – ciasto z owocami

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z budyniem 154

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę. Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba(...)poświęcić mu nieco czasu, to już samo wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawowym czynnikiem, który wpływa na ciasto, jest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto jest umiarkowanie słodkie

Kuchcik gotuje
Ciasto Apetyczny Kokosowiec 162

Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Apetyczny Kokosowiec Składniki: Ciasto: 220g cukru 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 250g schłodzonej margaryny lub masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Masa kokosowa: 250g wiórków kokosowych 250g kwaśnej śmietany 12% 130g cukru pudru

Mała Cukierenka
Orzechowiec z masą budyniową 132

Miałam orzechy włoskie i postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Lubię ciasta na miodowych blatach, bo można je długo przechowywać. Długo mnie tu nie było, bo miałam kłopoty zdrowotne i musiałam zrezygnować z blogowania. Zamiast blogować, chodziłam po lekarzach. Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej. Dla kogo: dla lubiących miodowe ciasta dla mających orzechy włoskie w spiżarni dla potrzebujących ciasta(...)które można długo przechowywać Składniki na ciasto: łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 2 jajka kostka masła (200g) 150g cukru 500g mąki pszennej Składniki na masę: 30g cukru 2 żółtka 2 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 450g/ml mleka kostka masła (200g) łyżka cukru waniliowego słoik powideł Składniki

Mania Wypiekania
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 201

jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia(...)dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie

Mieszam w Garnku