chleb - 26084 przepisów (strona:99/1739)

Chleb jaglany mleczny 188

Chleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane(...)przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba jednak pamiętać, że mniejsze chlebki należy trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki na zaczyn: 150 g zakwasu

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza gryczana 199

kaszę, a dzisiaj nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy. Skoro tak, to jak tu nie dodać do chleba takiej kaszy? Dzięki niej chleb pszenny na Tang Zhongu nabrał delikatnego aromatu kaszy. I mnóstwo krzemu. P.S. Do Polski kaszę przywieźli Tatarzy w XIII wieku. Na południu kraju nazywa się(...)letniego mleka 30 g mleka w proszku 20 g świeżych drożdży 40 g oliwy 40 g cukru 8 g soli  180 gramów ugotowanej kaszy gryczanej Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 174

przyjaciele skosztowaliśmy w czasie wyjazdu. Będzie to zatem rodzaj kulinarnego pamiętnika z wakacji :) Myślę, że przedstawione informacje przydadzą się wszystkim, którzy wybierają się do Toskanii. Zapraszam! Chleb toskański,  pane toscano Pierwszym produktem, z którym na pewno się zetkniecie i który zapewne Was zaskoczy, jest lokalny chleb wypiekany bez dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco(...)Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb na zakwasie 183

Dziś będzie chleb na zakwasie bez dodatku drożdży. Cleb o złotej i chrupiącej skórce. Właściwie trzy chleby...Taki chleb to wspomnienie z dzieciństwa. Podczas kiedy robię ten wpis dla Was, zajadam się tym chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki(...)keksówek posmarowanych masłem, szczelnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z garnka na maślance 40

Przepis na chleb z grubą chrupiącą skórką, idealnie wyrośnięty i wypieczony. Nazywany czasem 'chleb z gara’, bo piecze się go w garnku żeliwnym, który uprzednio nagrzewa się w piekarniku. Czas przygotowania: 20 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia: 60 min SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g maślanki 20 g drożdży(...)przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Na koniec uformuj w kształt kuli i przełóż do koszyczka do wyrastania chleba złączeniem do góry. Uwaga : pamiętaj żeby koszyczek wysypać dobrze mąką, tak aby chleb się do niego nie przykleił. Najlepiej użyć do tego celu mąki ryżowej. Przykryj chleb foliową reklamówką

Słodki Blog
Chleb twarogowy (chleb pszenny z twarogiem) 22

długiej trwałości nie mają więc przyszła pora na zrobienie z niego czegokolwiek. No ale czego? Jak wspomniałem takie rzeczy nie mają u nas wzięcia. Wpadłem więc na pomysł, że chleb z niego zrobię, A co, nie mogę? Ja to ze wszystko chleb potrafię zrobić. Kiedyś to nawet z czerstwego chleba chleb zrobiłem. Serio. Miałem czerstwy bochenek, połamałem go, pokruszyłem, zblendowałem(...)pył, dodałem do świeżej mąki i upiekłem chleb. Więc z twarogu tym bardziej upiekę. Chleb wyszedł genialny. Twarogu jako takiego nie czuć w smaku, ale czuć, że jest w nim „coś”. Czuć taki jakiś odświeżający smak. A konsystencja chleba jest idealnie elastyczna. I te fajne delikatne dziurki. Powinniście spróbować. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami i żurawiną. 30

pracuje - za biurkiem oraz w kuchni. Dzięki tej zimowej aurze powstało ostatnio kilka przepisów, które (mam nadzieję już  niebawem), ujrzą tutaj światłu dzienne. A dzisiejszym głównym bohaterem jest chleb. I to nie taki byle jaki. Uwielbiam chleby ze słodką nutą w postaci owoców suszonych czy orzechów. Dlatego ostatnio trochę eksperymentuję   z domowym pieczywem. Co mnie wzięło na pieczenie(...)domowego chleba? Mówi się, że aby być w jakieś dziedzinie coraz lepszym, trzeba sobie nieustannie podwyższać poprzeczkę. I to właśnie czynie. Od dawna noszę się z zamiarem upieczenia DOBREGO domowego chleba. Póki co, dobrze mi wychodzą te na drożdżach oraz suszonym zakwasie. Jednak marzą mi           się jeszcze wypieki na prawdziwym

My simple kitchen
Chleb białkowy, bezglutenowy. 41

Chleb białkowy, bezglutenowy zaczęłam piec kilka miesięcy temu i od tego czasu wszedł na stałe do mojego jadłospisu. Zapytacie co to za wynalazek? ten chleb białkowy? Najprościej wyjaśniając, to zamiast mąki dodajemy twaróg i jajka. Dodatek płatków owsianych, pestek słonecznika i dynii sprawia, że chleb ten nie odbiega strukturą od tradycyjnego chleba. W smaku są wyczuwalne ziarna słonecznika, siemię lniane(...)dynia.  Chleb białkowy może być zdrowym zamiennikiem dla chleba tradycyjnego, co ucieszy osoby, które nie jedzą pszenicy z konieczności czy wyboru. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego 1,5 szkl. bezglutenowych płatków owsianych 0,5 szkl. pestek słonecznika 0,5 szkl. pestek dyni  2 łyżki siemienia lnianego 5 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli

Codziennik Kuchenny
Przepis na chleb białkowy z twarogiem 38

Chleb bez mąki     Dawno, dawno temu nikt nie myślał o takich rarytasach jak chleb bez mąki. Była chleb a do niego salceson, pasztetowa i coś jak się udało kupić na kartki to człowiek był szczęśliwy.     Dziś możemy kupić wszystko, jednak mocno przetworzone pożywienie powoduje plagę otyłości. Wiele osób sięga po przepisy bardziej(...)zrzucić zbędne kilogramy.  👉Jak zrobić chleb bez mąki❓     Czas na chleb bez mąki by uniknąć dodatkowych węglowodanów, oraz jak ktoś stosuje dietę rozdzielną lub dietę keto do zrobić jakiś kanapeczki. Robimy chleb i robimy kanapki.      Zapraszamy na przepis na chleb bez mąki do kanapek zgodnych z dietą rozdzielną.   Link do filmu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb z grubą i chrupiącą skórką 114

Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką. Z prostych i łatwo dostępnych składników, bez zbędnych dodatków. Przepis na chleb jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Taki domowy chlebek to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Kanapki z domowego chleba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli(...)lubicie piec domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chleb z grubą i chrupiącą skórką. CHLEB Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ PRZEPIS Składniki 750 g mąki pszennej typ 750 25 g świeżych drożdży 500 ml wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie 1. Do 125 ml wody pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić

Alle Dobre!
Przepis na chleb mieszany łyżką 48

Chleb łyżką mieszany    Od dawna słyszę jak znajomi chwalą się, że mają maszynkę do chleba, sama robi, sama miesza, sama piecze... i jeszcze produkuje prąd może...  👉Jak zrobić chleb łyżką mieszany❓     Ja też mam taką maszynkę! Model Agnieszka, która ma łyżkę i może mieszać! Mieszać wszystko! Najpierw namieszała w moim życiu, a teraz robi chleb(...)mieszany łyżką...    Zapraszamy na przepis na chleb mieszany łyżką.   Link do filmu z przepisem Przepis na chleb mieszany ŁYŻKĄ z ziarnami - Jak zrobić chleb mieszany łyżką?     Składniki: 450g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną typ 650) 20g drożdży 430ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ok. 100g ziaren (u mnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb orkiszowy 53

Domowe pieczywo ma swój urok. Ten wspaniały zapach, który jeszcze długo unosi się w domu i ten smak świeżo upieczonego chleba, to zdecydowanie coś niepowtarzalnego. Ale przygotowanie naprawdę pysznego domowego pieczywa wymaga czasu. Im dłużej chleb wyrasta, tym jest smaczniejszy. Mi się śpieszyło, więc maksymalnie skracałam ten czas, dodałam również 20 g drożdży. Jeżeli chleb będzie długo wyrastał, to spokojnie(...)ciasto w razie potrzeby podsypując mąką, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrabiać na podsypanym mąką blacie kuchennym lub w misce. Miskę z wyrobionym ciastem na chleb przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na co najmniej 2 godziny. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać najpierw cienką warstwą mąki ziemniaczanej, a następnie mąką orkiszową. Dzięki temu chleb

Passions hobbies life
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 51

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to kubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa
Chleb pszenny z formy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 117

Ostatnio Ania mi marudzi, że ciągłe tylko te chleby z jasnej pszennej mąki piekę i nic więcej. No tak, piekę takie, bo takie lubię. Więc jakie mam piec? Takie, jakich nie lubię? Ale niech jej będzie, upiekę coś innego. Znaczy nadal z pszennej mąki, ale już z dodatkiem pełnoziarniste, żeby niby nieco zdrowiej było. I w ramach odmiany taki chleb(...)formy, żebyście nie musieli się męczyć z formowaniem bochenka. Więc ze 3 minuty zaoszczędzicie. Całkiem przyjemny chleb z tego wyszedł. Miękka skórka, miękki i sprężysty środek, wyraźnie czuć dodatek mąki pełnoziarnistej. Mi smakował, Ani smakował, wszyscy zadowoleni. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się przepis. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY Z FORMY Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ Chleb pszenny z formy

Marder&Marder Manufacture
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 42

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to kubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa