chleb - 25827 przepisów (strona:99/1722)

CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 30

Sztukę pieczenia domowego chleba wciąż zgłębiam niezrażona żadnym poślizgiem czy fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia(...)się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h, aby odpowiednio dojrzał. levain Płynny

Raj dla Podniebienia
Chleb Mantovane 71

Chleb Mantovane to rodzaj tradycyjnego chleba z mąki 00 i Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody. Mantua, miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua. Stąd właśnie pochodzi ten chleb tudzież bułki, stąd też nazwa Chleb Mantuański. Chleb Mantovane różni się od innych wypieków tym, że ma charakterystyczne nacięcie przed wypiekiem. Które(...)wypieku tworzy, coś w rodzaju pnia. Skórka chleba mantuańskiego jest chrupiąca i lekko złocista, natomiast środek biały i zwarty. Właśnie dlatego, że ciasto jest z małą ilością wody. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Chlebem Mantovane. Składniki Mąka 00 400 gram Manitoba 100 gram Suche drożdże 8 gram Oliwa z oliwek

RafalCook
Chleb 00 z licencją na…zajadanie się nim 41

Chleb 00 z licencją na za…nie no oczywiście, że nie na zabijanie tylko, zajadanie się nim. Upiekłem już kilka rodzajów chleba , bułek , bagietek , ale ten chleb z mąki typu 00 przeznaczonej na Pizzę, jest wprost rewelacyjny i muszę przyznać, że od blisko trzech tygodni piekę go co drugi dzień. Zresztą nie tylko Chleb, ale o tym niebawem 😉 Chleb(...)mnie jest najlepszy, jaki do tej pory zrobiłem. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, nie przynudzam dalej, tylko życzę Ci smacznego, mój drogi czytelniku z Chlebem 00, który ma licencję na zajadanie się nim. Nazywam się Kołodziej… Rafał Kołodziej 😉 Składniki potrzebne, by zrobić Chleb 00 Składniki na 2 bochenki Mąka „00” 900 gram Suche drożdże

RafalCook
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 32

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec

Raj dla Podniebienia
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 27

Sztukę pieczenia domowego chleba wciąż zgłębiam niezrażona żadnym poślizgiem czy fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia(...)się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h, aby odpowiednio dojrzał. levain Płynny

Raj dla Podniebienia
Wenezuelski świąteczny chleb z szynką 39

jamón venezolano – Wenezuelski chleb z szynka, rodzynkami oliwkami Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata. Istnieje wiele przepisów na ten chleb, każda rodzina ma swój przepis(...)Jamón , popularny chleb z Wenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella. Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos

Tajemnice Smaku
Wodzionka przepis na zupę z chleba 106

Wodzionka przepis   Nie wiesz co to wodzionka? To prosta śląska potrawa z chleba przygotowywana na szybko. Wodzionka inaczej brotzupa ma wiele odmian, jednak zawsze podstawą przepisu na wodzionkę jest wrzątek i chleb. O tej prostej potrawie z chleba można powiedzieć, że to tradycyjna śląska zupa. Jednak nie można powiedzieć, że tu ulubiona zupa Ślązaków. Nie można też powiedzieć(...)przysmak ze śląska. Wodzionka to zupa oszczędna i z oszczędności, szacunku do chleba, a także z biedy powstała. Wodzionka jak się robi? Snelka i brotzupa Brotzupa to z niemieckiego brotsuppe czyli zupa chlebowa. Snelka to też z niemieckiego od schnell czyli szybko. Obie nazwy popularnej wodzionki wywodzą się z języka niemieckiego. I oznaczają tę samą szybką zupę z czerstwego chleba

Dieta moja pasja
Chleb pszenny na maśle z makiem 59

Domowy chleb jest najlepszy. Smakuje nawet z samym masłem. Na śniadanie i na kolację. Delikatny i puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Bardzo często piekę różne chleby drożdżowe, ponieważ bardzo lubimy :) Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka  1 łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki(...)ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli   Dodatkowo:  1 jajko 2 łyżki maku sypkiego mąka pszenna do posypania stolnicy  Wykonanie pysznego chleba: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy

Izabelawkuchni
DOMOWY CHLEB PSZENNY Z MAKIEM 48

Domowy chleb pszenny z makiem jest miękki, puszysty i szybki w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły (choć to nie zdrowe), posmarowany masłem- najlepiej domowym- i dżemem truskawkowym. Chleb ten dobrze się kroi zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wtedy w domu unosi się cudowny zapach pysznego, domowego pieczywa. Kiedyś nie znosiłam zabawy z ciastem drożdżowym i nigdy bym nie pomyślała(...)nagle coś mi się odmieni i zacznę piec domowy chleb . Teraz piekę go praktycznie kilka razy w tygodniu. Bo domowe najlepsze i niczemu nie równa się temu ze sklepowych półek :) Przepisy na inne chleby lub bułki-->  kliknij tutaj Domowe masło-->  kliknij tutaj Składniki na domowy chleb pszenny z makiem: Zaczyn: * 50 ml mleka * 1 łyżka mąki

Zrób to smacznie
Prosty przepis na chleb domowy 59

Prosty przepis na chleb domowy to przepis na jeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Ciasto na chleb należy zaczynić jednego dnia (po prostu wymieszać wszystkie składniki) a drugiego lub trzeciego dnia po prostu go przełożyć do formy(...)upiec. PROSTY PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g pszennej mąki graham typ 1850 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić prosty przepis na chleb: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy

Dorota Smakuje
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 53

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur :) ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 46

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur :) ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki

moj przepis na
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 61

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to bubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa