chleb - 26176 przepisów (strona:105/1746)

Biblijny chleb Ezechiela 146

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten chleb, o czym przeczytacie tutaj .  Od siebie dodam, że chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę,  zwarty  miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia. Chrupiąca skórka chleba(...)użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni z cebulą i piwem 145

lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj .  Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie(...)trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.   Zaczyn  100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody 30 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe 400 g mąki żytniej typ 720 400 ml piwa pszenicznego 220 g zaczynu

Codziennik Kuchenny
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 159

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  Przepis na chleb pochodzi z książki: "Wypieki", oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica(...)pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką

Aromatyczne Podróże
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 177

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka. Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej

Karo in the Kitchen
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 159

kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber  piekliśmy chleb  Kasi z bloga Smaki i Aromaty . Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu(...)jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w składzie jest jakieś za którym nie przepadacie - lepiej z niego zrezygnować. Chleb ma delikatny miąższ, jak dla mnie jest trochę mało słony, ale ponieważ jestem słonolubną więc to mało obiektywna opinia. Dobrze sprawdził się podpiekany w tosterze.  Przepis cytuję od Amber

Stare Gary
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 137

Jeden z chlebów ze znakomitej książki Jeffreya Hamelmana, chlebowego guru. Książka "Chleb" to swoista biblia. Jeżeli macie zamiar na dłuższą metę piec w domu chleb to ta książka jest pozycją obowiązkową. Nie jest prosta, Hamelman niepotrzebnie komplikuje rzeczy, które z natury skomplikowane być nie powinny. Ale jak opanujecie jego przepisy to już żaden chleb nie będzie Wam straszny, a znajomi(...)będą walić drzwiami i oknami żeby chociaż kawałek przylepki spróbować. Hamelman pisze: To wspaniały chleb na co dzień. Odmiany tego podstawowego rodzaju chleba na zakwasie są powszechnie dostępne w USA. Jest też codziennie przygotowywany w piekarni King Artur Flour. Stosowanie zakwasu jest w stanie Vermont nagminne, a mikroorganizmy, które nadają temu pieczywu specyficzny aromat i smak, poznałem właśnie tam. Stąd

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 97

mój pierwszy chleb żytni na zakwasie. W nazwie postu specjalnie zaznaczyłam, że jest on zrobiony na świeżo wyhodowanym zakwasie, bo tak młody zakwas nie ma jeszcze swojej pełnej mocy. Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa(...)piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze, dzięki czemu chlebki będą wyższe. SKŁADNIKI 350 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli WYKONANIE Do dużej miski dodać wszystkie wymienione składniki i wymieszać

Passions hobbies life
Chleb czosnkowy pszenno-żytni 185

Aromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony.  Z zapałem zabrałam się za wyławianie składników z czeluści szafek. Drożdże suche - są! Sól, cukier, olej - obecne! Czosnek dla wzbogacenia smaku - jest! Mąka! Mąka pszenna... Ajajaj, trochę mało tej mąki... Nie wystarczy! No żesz(...)Trochę drobniej zmielona od tradycyjnej mąki żytniej, ale nie powinno to mieć przy pieczywie dużego znaczenia. Żurku nie zamierzam w najbliższym czasie robić, zaryzykuję więc i wypróbuję ją w chlebie. Ryzyko się opłaciło! Chlebek bardzo ładnie wyrósł, smakuje rewelacyjnie, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Na pewno mąkę żytnią żurkową do wypieków pieczywa będe jeszcze w przyszłości używać :) Składniki

Grunt to przepis!
Prosty chleb razowy ze słonecznikiem 186

Prosty chleb z mąki żytniej razowej i mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas. Nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Ciasto 5 łyżek zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej(...)mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 480 g wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 80 g ziaren słonecznika trochę ziaren słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb drożdżowy z żurawiną i rodzynkami 236

lubi zapachu świeżego chleba prosto z piekarnika lub smaku domowego pieczywa? Chyba nie ma osoby, która po wyjęciu chleba z piekarnika nie chce od razu ukroić "piętki" i zjeść jeszcze gorącej z masłem... Wczoraj miałam wielką ochotę na chleb z żurawiną, już miałam takowy w ręce, ale coś nie podkusiło i sprawdziłam skład napisany drobnym druczkiem obok ceny. Zastanawiam się(...)chlebie tyle dodatkowych rzeczy i jeszcze dopisek, ze chleb był mrożony, ciekawe ile czasu przedtem spędził w zamrażarce lub w podróży nie wiadomo gdzie. Polecam zrobienie własnoręcznie chleba to nic trudnego, a cenowo wychodzi to bardzo podobnie lub nawet taniej. Ale wiemy co jemy, a nie faszerujemy się dodatkowo toną konserwantów - chemii. Zachęcam!:) Składniki: *520 g mąki pszennej

Piekę, bo lubię
Chleb newski z kolendrą 179

Aromatyczny chleb żytnio-pszenny, na zakwasie żytnim, z zaparką zawierającą kolendrę i słód. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę. Jego wykonanie wymaga pewnego doświadczenia w pieczeniu chleba. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 0,65 kg. Zaczyn 1 12 g zakwasu żytniego  48 g mąki żytniej  typ 1150 36 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić(...)koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.  Przed pieczeniem chleb naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 230oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 170oC i  piec jeszcze przez 45 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 169

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki

moj przepis na
Chleb pszenny na podmłodzie 163

Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa nadal:) Po najprostszym chlebie na drożdżach (przepis tutaj ) przestawiam Wam kolejny. W tym przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych.  Składniki na z aczyn: 200 g mąki pszennej  chlebowej(...)Uformować w kształt bochenka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Przenieść na nią bochenek. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. Żeby chleb trzymał lepiej kształt można go zostawić w koszyczku rozrostowym. Następnie po wyrośnięciu przełożyć dopiero na blachę. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno

Moja Galeria Smaku
100% chleb na zakwasie z automatu 134

proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :) "P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem(...)piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis: 290 ml letniej wody (przegotowanej lub z butelki) 270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej

Marder&Marder Manufacture
Francuski chleb pszenny na zakwasie 151

wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki: Najpierw robimy(...)godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych 30 minutach również. Formujemy bochenek, układamy na blasze

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania