chleb - 26176 przepisów (strona:105/1746)

Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni 158

swojej kuchni przygotowuję zwykle dania dopasowane do pór roku i dojrzewania warzyw i owoców. W związku z tym z wielką radością przywitałam propozycję Zorry! na chleb z dynią do październikowej piekarni u Amber. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na chleb z dynią i chili , więc wiedziałam, że dla innego efektu kolorystycznego tym razem użyję dyni pieczonej i zmiksowanej(...)surowej i tartej. Jak zwykle chleb piekłam w keksówce, bo wtedy wiem, na jak długo mi tego chleba wystarczy. Składniki : oryginalny przepis tutaj (Klik! ) 100 g puree z dyni (użyłam 150 g z dyni wcześniej pieczonej przez 40 minut, a potem rozgniecionej widelcem) 50 g płynnego zakwasu (użyłam 80 g) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału (użyłam żytniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb słonecznikowy 199

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny(...)Pieczemy 10-15 min. w temp. 225 st.C  Potem zmniejszamy do 200 st.C  Jeżeli po 50 min. pieczenia nie będzie głuchego odgłosu po postukaniu w spód chleba,  to dopiekamy go jeszcze na samej kratce 4-5 min.  Po tym czasie będzie na pewno upieczony super  chleb :)  Smacznego

chleba naszego
Chleb z makiem 198

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest najlżejszy, ale zawsze wyrasta w formie i jeszcze dodatkowo w piekarniku, ponad foremkę. Należy tylko zaplanować odpowiedni czas na aktywowanie zakwasu (6-8h), wyrastanie chleb (5-6h), pieczenie (1h), stygnięcie(...)Oryginalny przepis pochodzi od  Smakowity Chleb , przepis na zakwas od  Przepis na chleb Bochenek z foremki 10x30cm. 150 aktywnego zakwasu 150 gram mąki żytniej razowej 380 gram mąki pszennej typ 500 50 gram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać

Czerwony Gupik
Domowy chleb na zakwasie 181

Sama nie mogę nadziwić się jak wiele wartościowego doświadczenia zdobyłam, a mój przepiśnik urzeczywistnia te słowa deficytem pustych stron... Postanowiłam powoli dzielić się wami tymi najlepszymi... Gotowi upiec prawdziwy chleb od podstaw? :D Chleb. Tak bardzo niedoceniany i tak bardzo hańbiony przez nowoczesną technologię. Ten prawdziwy ma duszę, którą sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy(...)świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach.  Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba o niego dbać, odświeżać i przechowywać w odpowiedniej temperaturze ale duma którą czujecie później jedząc wasz własny wypiek jest

Gawron w rosole
PROSTY CHLEB Z GARNKA 149

upieczenia tego prostego chleba z garnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa . Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca(...)zasadzie z każdego bochenka coś z niej uskubię. Chleb zrobiłam w dwóch różnych wariantach – do jednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z mąki gryczanej 278

Chleb z mąki gryczanej Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej , który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują(...)wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej , który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą

Blendman
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 254

Borodiński, chyba najbardziej znany spośród rosyjskich chlebów. Chociaż niewielu miało okazję go pewnie spróbować, to prawie każdy gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały(...)składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych faz fermentacji ciasta. W każdym razie jest on na pewno wart upieczenia, choćby z ciekawości jak może smakować prawdziwy żytni chleb rosyjski. Smak jest bardzo złożony, słodko-kwaśny z nutą kolendry. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Źródło przepisu: Film z rusbrot   - warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb graham 124

mój pierwszy chleb graham. Z miodem i siemieniem lnianym. Jest przepyszny! Miękki, wilgotny, o równomiernej strukturze. Upiekłam go ze swojego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj. Często słyszę: „ Ty jeszcze masz czas na pieczenie chleba? Jak ty to robisz?” Zawsze wtedy odpowiadam, że robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy(...)którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu

Raj dla Podniebienia
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 215

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 215

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb moskiewski 198

Chleb moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot  Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%)  6 g starter (150%) 22 g mąka(...)podanym przeze mnie powyżej. Fermentacja 90 min w 30°C.  Wyrastanie w foremce 45-60 min. (u mnie wyrastało 90 minut) Aby zapobiec pękaniu skórki, przed pieczeniem spryskać chleb wodą. Pieczenie bez pary, 10 min w 260°C, potem 55 min w 200°C. 3 minuty przed końcem pieczenia spryskać skórkę wodą.  Przygotowanie chleba rozłożyłem w czasie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebek Liduni 144

Kochani! Dzisiaj wyjątkowy wpis, wyjątkowy przepis! Kilka tygodni temu spotkała mnie bardzo miła sytuacja. Podczas przerwy w szkole podeszła do mnie Pani Rzepka- nauczycielka matematyki. Poczęstowała mnie swoim swojskim chlebem (patrz zdjęcie poniżej).     Powiem Wam, że był on wyborny! Ciężki, słodkawy, dosyć ciemny. Jak się później okazało, pieczony był na kefirze z dużą ilością melasy, miodu, z kminkiem(...)zdrowej mące. Dzięki uprzejmości Pani Rzepki, która podzieliła się ze mną przepisem, mogłam upiec ten chlebek u siebie. Zapewne jesteście ciekawi skąd taka nazwa... Otóż cytując Panią profesor: "Pomysł chleba bez ziaren i innych dodatków powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski

Nastoletnie Wypiekanie
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 138

Taka sytuacja: Scenariusz nr 1.  Historia stara jak świat. Chleb się starzeje i trafia do śmietnika. Co z tym zrobić? Ktoś w Turcji słusznie zauważył, że zamiast organizować kolejną konferencję na ten temat lepiej edukować społeczeństwo. Niestety model turecki wchodzi w konflikt zarówno z konferencjami, które dają pretekst do wyjazdów służbowych jak i do interesów producentów zbóż. Dlatego problem(...)warsztaty, podczas których zostało znalezione rozwiązanie na oba problemy. A było to tak. Burmistrz tureckiego nadmorskiego miasteczka Alanya zauważył, że ludzie nie bardzo wiedzą co mają zrobić z czerstwym chlebem i po prostu go wyrzucają. Szybko przeliczył to na dane roczne i wyszła mu liczba, która w jakiś sposób działała na wyobraźnię. Wyszedł z założenia, że jeśli nie przetwarzamy tego

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 215

Cudnie miękki, a jednocześnie zwarty i puszysty pszenny jasny chleb na drożdżach. Jest naprawdę prosty do zrobienia, wymaga od Was jedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia temperatury wody. Wybitnie chrupiąca skórka na pewno wynagrodzi Wam te kilka chwil w kuchni. Chleb możecie wyrobić, zagnieść i wyrobić ręcznie, ale ostrzegam że będzie to brudna zabawa i zdecydowanie wygodniej mieszać ciasto(...)Wyrobione ciasto zostawiamy w nakrytej ściereczką misce na 15-30 minut w ciepłym miejscu, do napuszenia. Powinno o połowę zwiększyć objętość. Ja puszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia

Karo in the Kitchen
Chleb z kaszą jęczmienną 150

Chleb z dodatkiem kaszy? Dziwadło piekarnicze, ale jakie smakowite! :) Z obiadu z dnia poprzedniego zostało mi sporo niedojedzonej kaszy jęczmiennej . Jakoś nie mieliśmy z Panem Mężem ochoty ponownie konsumować jej na dzisiejszy obiad. Z racji, iż nie lubię marnować resztek jedzenia, natychmiast zaczęłam razem z Wujkiem Google'm poszukiwać natchnienia, jak by tu ją zmyślnie wykorzystać. W oko wpadły(...)liczne przepisy na chleb z kaszą gryczaną . A co gdyby tak zamiast tej gryczanej, wykorzystać jęczmienną? Kasza jak kasza, efekt powinien być podobny. Jak pomyślałam tak zrobiłam i zabrałam się za wyrabianie ciasta na chleb z nietypowym dodatkiem kaszy jęczmiennej , jako jego głównym składnikiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Pieczywko upiekło się z twardą, chrupiącą skórką , ale nadal przyjemnie miękkie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania