chleb - 25827 przepisów (strona:97/1722)

Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 151

żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta(...)wartościowymi zamiennikami. Jestem początkująca w tym temacie, ale mężnie prę na przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia chleba zainspirowała mnie Olga . Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie  i pieczenie bezglutenowych chlebów. Ich smak, jak dla mnie jest doskonały

Naturalna Kuchnia
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 165

różnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach . Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb(...)ponownie wkładam do słoika szczelnie nakrywam folią ( wieczkiem ) i odstawiam do lodówki na tydzień do kolejnego dokarmienia Pozostały zakwas który pozostał po dokarmieniu używam do wypieku chleba lub wyrzucam Używanie zakwasu : Przed użyciem zakwasu do wypieku chleba postępuję tak samo jak przy odświeżaniu , słoik z zakwasem wystawiam z lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1627

Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest(...)domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant (u mnie dr. Oetker

Kulinarne Przeboje
Chleb anyżowy pszennożytni 106

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny(...)jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży 650 – 700 ml wody 1 łyżka melasy 1 łyżka soli

codojedzenia
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 142

Pamiętam jak mój dziadek zawsze przed rozkrojeniem dużego okrągłego bochenka chleba rysował na nim lekko nożem znak krzyża. To bardzo odległe wspomnienie, miałam wtedy zaledwie kilka lat, ale kiedy ktoś mówi o marnowaniu jedzenia, myślę właśnie o nim. I o tym, że w jego domu, jeśli kromka chleba upadła na podłogę, podnosiło się ją i całowało. Zapewne to doświadczenia ludzi(...)tamtego pokolenia wpoiły im szacunek dla chleba. Choć czasy się zmieniły, ja też staram się go nie marnować. Tym razem kilka kromek czerstwego chleba wykorzystałam do pasztetu chlebowo-mięsnego zapieczonego w formie muffinów. Takie porcje łatwo serwować domownikom, a każdy sam decyduje, czy chce je rozsmarować na chlebie, czy może zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem

Trzeci talerz
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 102

jest to mój debiut w akcji z cyklu Wypiekanie na Śniadanie . Dotychczas śledziłam z wypiekami na twarzy wcześniejsze akcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam. Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.       Zadanie: wypiek chleba na owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo(...)bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach

Naturalna Kuchnia
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 134

jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen.  Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego przepisu ponieważ był na blogu "Pracownia(...)wypieków" ale to nic. Bochen wart upieczenia!!! Orkiszowo-żytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb kanapkowy-tostowy 106

tyle mięsista i zwarta, żeby utrzymać kilka warstw – wędlin, serów, warzywnych dodatków, ale wciąż na tyle miękka, aby łatwo i przyjemnie było ją żuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam.   Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek z tego przepisu jest mięciutki i zwarty, przez(...)ciepła. Jeśli nie możecie w niej utrzymać palca przez kilka sekund, poczekajcie, aż ostygnie. Wlejcie wodę do miski miksera stojącego lub dużej miski w której będziecie wyrabiać i wyrastać chleb, wsypcie drożdże. Dajcie im popracować 5 minut.   Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną

Karo in the Kitchen
Chlebem i solą. 224

Chleb to moja wielka miłość. Symbol domu, wspólnego stołu, prostych radości i ciepła. Od lat wypiekam go w domu i każdy kolejny bochenek jest wyczekiwanym gościem.  Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch , którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy(...)cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania, z wielkim sercem dzielił się przygotowanym specjalnie na tą okazję zakwasem i mimo ograniczeń czasowych (wiad omo, że pewne rodzaje chleba wymagają bardzo długiego czasu wyrastania) tak przygotował program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem

KUCHARNIA
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 216

Upiekłam toskański chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Ania z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd . Faktycznie jest to idealny chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego(...)jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 104

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek

Słodkie okruszki
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 187

Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych." Piotr Kucharski, Chleb domowa piekarnia Biorąc pod uwagę kryteria zdrowotne to nie ma wątpliwości, że chleb na zakwasie jest zdrowszy od pieczonego na drożdżach. Bakterie kwasu mlekowego obecne(...)każdej mące. Z drugiej strony fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów (żelaza, cynku, wapnia i magnezu) zawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 176

Kiedyś, gdy kupowałam pieczywo w sklepie, chleb wileński nabywałam najczęściej. Podejrzewam, że to z powodu kminku, który bardzo lubię. Chleb wileński wymaga zastosowania bardzo dobrego zakwasu. Mój ma kilka lat, ale na wszelki wypadek, do ostatnich dwóch wypieków dodawałam mąkę żytnią, żeby mieć pewność, że chleb się uda. Zdecydowałam się na dodatek suszonych owoców, bo bałam się, że przez dłuższe(...)wyrastanie, chleb będzie zbyt kwaśny. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g razowej mąki żytniej 1,5 łyżeczki mielonego kminku Chleb wileński z żurawiną i śliwką pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 6 suszonych śliwek duża garść suszonych żurawin przefiltrowana woda W sobotę wieczorem

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy chleb z czosnkiem i oregano - gotowy w 1 h! 192

białego chleba już od wielu lat. Już w sumie zapomniałam, jak smakuje. Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę białego pieczywa posmarowaną grubo masłem i posypaną solą.  Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni(...)niedaleko swojego domu, w drodze powrotnej obgryzała piętki jeszcze świeżego, ciepłego chleba, który nigdy nie smakował lepiej, niż jedzony na mroźnym powietrzu poranka.  Choć wielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie. Jednak domowy chleb- to co innego. Kompletnie

Gotowanie to kochanie
Chleb jaglany mleczny 170

Chleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane(...)przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba jednak pamiętać, że mniejsze chlebki należy trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki na zaczyn: 150 g zakwasu

Grahamka, weka i kajzerka