chleb - 25827 przepisów (strona:96/1722)

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 122

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z kaszą pęczak 153

Kaszę można dodać dowolną, tylko ilość musi się zgadzać. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie chleba w automacie do pieczenia chleba, taka maszyna to jest cudo – kaszę przelać na sitku zimną wodą pod kranem. Ugotować kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Zostawić żeby ostygła. Włożyć wszystkie składniki na chleb do maszyny i nastawić na program 1, chleb(...)ciasto jak każde ciasto drożdżowe na gładką masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia chleba. Pukając w górę chlebka skórka musi być twardawa. Smacznego. Thermomix

Kuchnia Pokoleń
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 125

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem o bardzo intensywnym aromacie niezwykle mi zasmakował, jednak najlepiej go zjeść w zaciszu własnego domu. Nie do końca nadaje się na przykład do zabrania do pracy gdyż intensywny czosnkowy aromat może być uciążliwy dla osób w otoczeniu, które nie będą go jadły. Jedną z największych zalet tego chleba jest jego odporność na czerstwienie, którą(...)zapewnia dodatek pieczonych ziemniaków. Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 2017-10-10 22:09:39 Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 600 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 270 g mąki pszennej typ 650 180 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 500 140 g mąki

Chlebki.pl
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 228

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,  bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą(...)końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół  Po wyjęciu chleba

chleba naszego
Duży wiejski chleb... 484

Dzisiaj propozycja upieczenia dużego 1,4 kg smacznego chleba, z chrupiącą skórką.  Rozpoczynamy od zaczynu: 500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 650, potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki(...)kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. -- Po wyrośnięciu zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb, który wykładamy na blachę i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł. Do uzyskania grubej chrupiącej skórki możemy przygotować pomadę. W szklance osolonej wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem zagotowujemy

chleba naszego
Chleba naszego... 155

Polecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo  kliknij tutaj ;-)   Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000...  mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży,  ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn(...)ciasto. Jak ciasto jest za twarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb.  Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy.  Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika

chleba naszego
Chleb maślany 140

bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb.  Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy

chleba naszego
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 806

mnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km. Gdy dodałam jakiś czas temu  przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo. Dziś(...)również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego.  Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie. Chleb jest wspaniały,ma cudowną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb pszenny z garnka 145

Wykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego(...)tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie jak ja. Formę polać olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić

Kuchnia Pokoleń
Chleb wileński i fotki z Wilna 151

Będąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na serwatce 123

tylko spróbowałam pierwszą, jeszcze ciepłą kromkę tego chleba, pomyślałam, że szybko muszę  uwiecznić przepis na blogu zanim jeszcze nie zgubiłam kartki z nabazgranymi składnikami. W międzyczasie zabrałam się za coś innego i zapomniałam o niej. Zapomniałam na cały tydzień. A przed chwilą, jak chciałam napisać notkę, oczywiście nie mogłam znaleźć kartki z przepisem. Przekopałam pół mieszkania, aż w końcu(...)Moja lodówka :) No ale do rzeczy. Lubię wszystko, co można zrobić samemu w domu. Oprócz domowego chleba, ciast, dżemów i jogurtu robię też twaróg. Co prawda, nie z mleka „od baby”, ale z ogólnie dostępnego mleka pasteryzowanego (nie UHT). Twaróg jest po prostu przepyszny. Przepis wkrótce! Jak wiadomo, po produkcji twarogu pozostaje sporo serwatki. Nie karmię nią zlewu, lecz piekę

Posadzone i zjedzone
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 255

Jaki jest dla Was chlebek idealny? Dla każdego może znaczyć to coś innego, jednak bardzo prawdopodobne, że ten chleb spełni oczekiwania każdego Chrupiąca skórka. Zakwas. Dłuuuugo pozostaje świeży i przez ten czas smakuje wybornie. Świetny miąższ. Zrobisz go i z mąki żytniej i z pszennej. Zawsze wychodzi…Mogę wyliczać jego zalety naprawdę długo Przepis podpatrzony na blogu zmiloscidozycia.pl(...)którą czytam ale jakoś przepis ten pominęłam. Nie ma tu ani tłuszczu, nie ma i miodu/cukru. Jeśli masz cukrzycę, wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej

Mieszam w Garnku
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 136

początku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki   ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb zapiekany z żółtym serem 129

Jeżeli macie w domu bochenek lekko czerstwego chleba i nie macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości. Składniki: 1 bochenek pszennego chleba 1/2 kostki masła (100 g) żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem(...)sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki

Ugotować
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania 118

Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie(...)czasie naszego snu. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka. W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu

Mieszam w Garnku