chleb - 26176 przepisów (strona:96/1746)

Chleb z listkami chrzanu 88

Chleb z listkami chrzanu W mojej głowie zawsze będzie już pobrzmiewać opowieść mojego kochanego dziadka o tym jak jego mama piekła chleb na liściach chrzanu. I tak mam sentyment do tego zielska – lubię wykorzystywać jego młode listki. Są smaczne, przyjemnie pikantne i aromatyczne. Chętnie dodaję je do surówek i innych dań np risotto . Dzisiaj chciałam zaprosić was do wypróbowania(...)bardzo prostego przepisu na chleb z listkami chrzanu. Taki chleb bez specjalnego zagniatania i cudowania – wymieszany łyżką i zostawiony na noc do wyrastania, a następnego dnia upieczony. PRZEPIS NA CHLEB Z LISTKAMI CHRZANU Składniki na 1 bochenek: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej

Dorota Smakuje
Pasztet z chleba 89

Pasztet z chleba Pasztet z chleba i oczywiście mięsa z dodatkiem bekonu, ziół i pieczywa, co prawda czerstwego, ale zawsze.  Uważa się że pasztet, choć wtedy jeszcze tak się nie nazywał,  pochodzi ze starożytnego Rzymu. Różne kawałki mięsa i nie tylko 😉 mielone były wraz z ziołami.  W średniowieczu natomiast pasztet rozkwitł i był uważany za danie szlachty(...)przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 70-90 minut 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Mięso mielone z indyka – 900 gram Bekon w plastrach – jakieś 350 gram Chleb – 280-300 gram jedno, dwudniowy pokrojony w kostkę

RafalCook
Chleb pszenny ziołowy na pszennym zakwasie 74

Pszenny zakwas im starszy, tym silniejszy. Tym razem powstał z niego pyszny i aromatyczny chleb z ziołami, koniecznie go upieczcie Co potrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g mąki pszennej tortowej typ 450, 150 g wody, 1 pełna łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki posiekanego koperku, 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)kształt bochenka, umieszczamy w garnku wyłożonym papierem do pieczenia i wysypanym niewielką ilością mąki. Garnek powinien być tylko ok. 1 cm szerszy, niż wyłożone w nim ciasto na chleb. Wierzch posypujemy delikatnie mąką, robimy 3 głębokie nacięcia na ok 1,5 cm. Garnek przykrywamy pokrywką, zostawiamy do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, wkładamy do zimnego

Bułka z Chlebem
CHLEB GRAHAM, W 100% ORKISZOWY, NA ZAKWASIE 98

Ostatnio u nas trend na chleby pełnoziarniste, takie z niskim indeksem glikemicznym. Zawsze byłam fanką dobrego, domowego, ciemnego pieczywa, najlepiej jeszcze z mnóstwem ziaren, tak więc bardzo mi to odpowiada 👌 No, ale nie jestem w domu sama..., część domowników preferuje jaśniejsze pieczywo, część woli też bez ziaren... Tak więc dzisiaj kolejny chlebek na zakwasie, z przewagą mąki pełnoziarnistej i mąki(...)razowej, z dodatkiem jasnej mąki chlebowej. Wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, pachnący orkiszem... mniam... 👌😋 I choć nie jest to typowy chleb z niskim ig, to cukru nie podnosi, przynajmniej u nas... 👍 Piekłam w dużej silikonowej formie, o wym. 30x11cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 270g mąki orkiszowej razowej typ2000 - 160g mąki orkiszowej typ1850 (mam grubomieloną z mnóstwem otrąb) - 250g zakwasu

Smaczne Zdrowe
Knedle chlebowe z boczkiem 82

obiad z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Proste składniki, łatwe wykonanie, wyjątkowa ekonomiczność oraz zaskakujący smak. To najważniejsze cechy tego tyrolskiego dania. Zapewne często zastanawiasz się na tym: Jak wykorzystać czerstwy chleb? lub Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepis na knedle z chleba i boczku to idealny sposób na pyszne danie obiadowe. Knedle z chleba to bez wątpienia bardzo skuteczny pomysł(...)czerstwe pieczywo. W każdej kuchni zostaje z pewnością kilka podeschniętych kromek z niejednego bochenka chleba. Dość często nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. Dobrym sposobem jest przywrócenie im świeżości poprzez obtoczenie w jajku i usmażenie na patelni. Tyrolskie knedle z boczkiem to inny bardzo efektywny i wyjątkowo smaczny sposób na czerstwy chleb. Knedle z czerstwego pieczywa przepis, do którego potrzebne

Kuchnia Na Wypasie
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi. 138

Pyszny chrupiący domowy chleb z pełnoziarnistej maki orkiszowej z płatkami owsianymi. Bardzo łatwy do zrobienia. Idealny dla początkujących. SKŁADNIKI: 450 g maki orkiszowej 75 g płatków owsianych 1 łyżeczka suchych drożdży 350 ml ciepłego mleka 1 lyzka miodu 1 łyżeczka soli 1 lyzka oleju płatki owsiane do posypania chleba Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Mleko podgrzać i rozpuścić(...)miód. Odstawić do ostygnięcia, do robienia chleb potrzebne będzie mleko o temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane i drożdże.. Wszystkie suche składniki wymieszać. Następnie do mąki dodać, stopniowo schłodzone mleko z miodem. Całość mieszać łyżką do połączenia składników. Kiedy ciasto zacznie lepić się w grudy, dodać do niego sól i olej. Dalej wyrabiać chleb ręcznie. Najlepiej

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 147

Chleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)bochenek Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 190 kcal Świeże pieczywo wprost z domowej piekarni. Chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego i piwa jasnego lager. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 500 ml piwa typu biały lager 14 g drożdży instant 5 łyżeczek aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 3 łyżeczki

ProstePesto.pl
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 84

domu. Pomyślałam w sumie, że to dobry moment na jakieś eksperymenty i zaczęłam buszować po internecie. Długo nie musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach(...)chwilę po wyciągnięciu z piekarnika. Wyszedł spoko, ale bez wielkiego łał. Na drugi dzień okazało się jednak, że jest łał. Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Lubię ciemne, zbite chleby. Nie mówiąc już o dobrociach, jakimi jest napchany: otręby, siemię moje ulubione i słonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji

Kardamonovy
Chleb żytni razowy na zakwasie 102

przy dwójce maluchów, zupełny brak czasu. Wieczorem nie miałam siły nastawiać chleba i ostatnio piekłam zwykle chleby pszenne, na drożdżach, bo szybciej… Postanowiłam nieco zreanimować mojego przyjaciela Tadka. Tadek to około 8 letni zakwas po przejściach. Wielokrotnie reanimowany, ale stanął na wysokości zadania I tak powstał chleb żytni razowy na zakwasie. No właśnie, z panem mężem postanowiliśmy trochę zdrowiej(...)jakiś przepis”. Tymczasem jest tam naprawdę sporo sensownych osób, które pomagają, tłumaczą i bardzo dużo z niej wyniosłam. Muszę w końcu rozwinąć też u mnie dział o pieczeniu chleba… ale to chyba plany już po Nowym Roku. W każdym razie polecam przystąpienie do grupy, bo oprócz przepisów, możecie pytać dosłownie o wszystko, czemu nie wyszedł wam chleb, czemu

Mieszam w Garnku
Przepis na chleb razowy na zakwasie 104

Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie. Przepis na zakwas pszenny oraz żytni(...)świeżych (opcjonalnie) olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia Przygotowanie: Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką Zakwas wymieszaj Drożdże rozpuść w letniej wodzie Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj Przykryj foliową reklamówką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. * Czas rośnięcia chleba może

Słodki Blog
Chleb pszenny bez drożdży i bez zakwasu 155

bardzo ciekawy chleb i bardzo ciekawy przepis. Bez drożdży i bez zakwasu. Sama mąka, woda i sól, nic więcej. Absolutne minimum składników, trzy rzeczy. W sumie pewnie dałoby się też i sól wyeliminować, ale pewnie taki chleb bez soli nie byłby zbyt smaczny. A ten jest doskonały, niczego mu nie brakuje! Fajna lekko twarda skórka (pierwszego dnia nawet chrupiąca(...)przyjemny miąższ, nie gąbczasty, o wyrazistym smaku. Lubię czasem (właściwie to często) eksperymentować z chlebem, szukać nowych smaków i rozwiązań. Często nic mi z tego nie wychodzi, ale czasami trafiają się takie perełki jak właśnie ten chleb. Sam pomysł gdzieś kiedyś podpatrzyłem. Mignął mi kiedyś w internecie taki właśnie chleb. Wiele lat temu. Nie pamiętałem proporcji, nie pamiętałem ilości składników

Marder&Marder Manufacture
Pizza na chlebie z patelni 134

Szybka domowa pizza na chlebie z patelni jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta … Przygotowanie pizzy jest banalnie proste, możemy do niej użyć różnych składników według władnego uznania. Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 4 jajka 4 pieczarki 50 g szynki 50 g boczku(...)sera ½ bochenka chleba 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek szczypiorku ketchup do polania 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki oregano ½ bazylii ⅓ łyżeczki pieprzu 1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, boczek i szynkę. 2. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i smażymy do zarumienienia. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum

karolgotuje
CHLEB PSZENNY – NAJPROSTSZY PRZEPIS 119

Bardzo prosty, szybki i smaczny do zrobienia chleb. Ten szybki przepis sprawdzi się w awaryjnych momentach, kiedy zabraknie pieczywa. Mozna go zrobić dzień wcześniej. SKLADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ MAKA CHLEBOWA NP.: TYP 650 300 ML WODY 7 G SUCHYCH DROŻDŻY 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻECZKA SOLI ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MAKE PRZESIAĆ DO MISKI, W MACE ZROBIĆ(...)DOŁEK, DODAĆ SOL, DROŻDŻE, OLEJ I WODĘ. ZAGNIEŚĆ CIASTO NA CHLEB. JEŚLI CIASTO OKAŻE SIĘ ZBYT ZBITE, MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ WODY. CIASTO WYROBIĆ DOBRZE NA STOLNICY LUB BLACIE, PRZEZ MINIMUM 10 MINUT DO MOMENTU UZYSKANIA GŁADKIEGO I ELASTYCZNEGO CIASTA. WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ LUB ODWRÓCONĄ MISKA I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA GODZINĘ. CHLEB MOŻNA RÓWNIEŻ ODSTAWIĆ NA NOC DO LODÓWKI

Pani M - kuchnia smakowita
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 111

Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również(...)drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo u nas nie wytrwał. Ponieważ ostatnio w sklepach ciężko nawet o suche drożdże, pomyślałam żeby przygotować właśnie chleb na sodzie z najprostszych składników, które mi jeszcze zostały w domu. Zazwyczaj nie robię wypieków na sodzie, gdyż nie lubię jej posmaku. Tutaj jednak jest słabo wyczuwalna, a kiedy nałożymy na chleb

e-PrzepisyKulinarne
Żytni chleb 85

Ponownie wróciliśmy do pieczenia domowego pieczywa – tym razem zdecydowaliśmy się na żytni chleb na świeżych drożdżach. Z prawie pół kilograma mąki otrzymaliśmy kształtny bochenek, który chciało się od razu zjeść. Żytni chleb różni się od wypiekanego tylko z pszennej mąki, ponieważ nie wyrasta tak szybko, jest bardziej zwarty i mniejszy. Z przyjemnością zasiedliśmy do śniadania, stawiając na stole świeży(...)pachnący i chrupiący chleb z mąki żytniej oraz pasujące do niego dodatki. Składniki na żytni chleb 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki wody 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g płatków owsianych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać szklankę ciepłej wody

niecodziennikpary