chleb - 26084 przepisów (strona:96/1739)

Chleb żytni razowy na zakwasie 100

przy dwójce maluchów, zupełny brak czasu. Wieczorem nie miałam siły nastawiać chleba i ostatnio piekłam zwykle chleby pszenne, na drożdżach, bo szybciej… Postanowiłam nieco zreanimować mojego przyjaciela Tadka. Tadek to około 8 letni zakwas po przejściach. Wielokrotnie reanimowany, ale stanął na wysokości zadania I tak powstał chleb żytni razowy na zakwasie. No właśnie, z panem mężem postanowiliśmy trochę zdrowiej(...)jakiś przepis”. Tymczasem jest tam naprawdę sporo sensownych osób, które pomagają, tłumaczą i bardzo dużo z niej wyniosłam. Muszę w końcu rozwinąć też u mnie dział o pieczeniu chleba… ale to chyba plany już po Nowym Roku. W każdym razie polecam przystąpienie do grupy, bo oprócz przepisów, możecie pytać dosłownie o wszystko, czemu nie wyszedł wam chleb, czemu

Mieszam w Garnku
Przepis na chleb razowy na zakwasie 101

Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie. Przepis na zakwas pszenny oraz żytni(...)świeżych (opcjonalnie) olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia Przygotowanie: Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką Zakwas wymieszaj Drożdże rozpuść w letniej wodzie Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj Przykryj foliową reklamówką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. * Czas rośnięcia chleba może

Słodki Blog
Chleb pszenny bez drożdży i bez zakwasu 152

bardzo ciekawy chleb i bardzo ciekawy przepis. Bez drożdży i bez zakwasu. Sama mąka, woda i sól, nic więcej. Absolutne minimum składników, trzy rzeczy. W sumie pewnie dałoby się też i sól wyeliminować, ale pewnie taki chleb bez soli nie byłby zbyt smaczny. A ten jest doskonały, niczego mu nie brakuje! Fajna lekko twarda skórka (pierwszego dnia nawet chrupiąca(...)przyjemny miąższ, nie gąbczasty, o wyrazistym smaku. Lubię czasem (właściwie to często) eksperymentować z chlebem, szukać nowych smaków i rozwiązań. Często nic mi z tego nie wychodzi, ale czasami trafiają się takie perełki jak właśnie ten chleb. Sam pomysł gdzieś kiedyś podpatrzyłem. Mignął mi kiedyś w internecie taki właśnie chleb. Wiele lat temu. Nie pamiętałem proporcji, nie pamiętałem ilości składników

Marder&Marder Manufacture
Pizza na chlebie z patelni 129

Szybka domowa pizza na chlebie z patelni jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta … Przygotowanie pizzy jest banalnie proste, możemy do niej użyć różnych składników według władnego uznania. Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 4 jajka 4 pieczarki 50 g szynki 50 g boczku(...)sera ½ bochenka chleba 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek szczypiorku ketchup do polania 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki oregano ½ bazylii ⅓ łyżeczki pieprzu 1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, boczek i szynkę. 2. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i smażymy do zarumienienia. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum

karolgotuje
CHLEB PSZENNY – NAJPROSTSZY PRZEPIS 115

Bardzo prosty, szybki i smaczny do zrobienia chleb. Ten szybki przepis sprawdzi się w awaryjnych momentach, kiedy zabraknie pieczywa. Mozna go zrobić dzień wcześniej. SKLADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ MAKA CHLEBOWA NP.: TYP 650 300 ML WODY 7 G SUCHYCH DROŻDŻY 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻECZKA SOLI ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MAKE PRZESIAĆ DO MISKI, W MACE ZROBIĆ(...)DOŁEK, DODAĆ SOL, DROŻDŻE, OLEJ I WODĘ. ZAGNIEŚĆ CIASTO NA CHLEB. JEŚLI CIASTO OKAŻE SIĘ ZBYT ZBITE, MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ WODY. CIASTO WYROBIĆ DOBRZE NA STOLNICY LUB BLACIE, PRZEZ MINIMUM 10 MINUT DO MOMENTU UZYSKANIA GŁADKIEGO I ELASTYCZNEGO CIASTA. WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ LUB ODWRÓCONĄ MISKA I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA GODZINĘ. CHLEB MOŻNA RÓWNIEŻ ODSTAWIĆ NA NOC DO LODÓWKI

Pani M - kuchnia smakowita
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 101

Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również(...)drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo u nas nie wytrwał. Ponieważ ostatnio w sklepach ciężko nawet o suche drożdże, pomyślałam żeby przygotować właśnie chleb na sodzie z najprostszych składników, które mi jeszcze zostały w domu. Zazwyczaj nie robię wypieków na sodzie, gdyż nie lubię jej posmaku. Tutaj jednak jest słabo wyczuwalna, a kiedy nałożymy na chleb

e-PrzepisyKulinarne
Żytni chleb 81

Ponownie wróciliśmy do pieczenia domowego pieczywa – tym razem zdecydowaliśmy się na żytni chleb na świeżych drożdżach. Z prawie pół kilograma mąki otrzymaliśmy kształtny bochenek, który chciało się od razu zjeść. Żytni chleb różni się od wypiekanego tylko z pszennej mąki, ponieważ nie wyrasta tak szybko, jest bardziej zwarty i mniejszy. Z przyjemnością zasiedliśmy do śniadania, stawiając na stole świeży(...)pachnący i chrupiący chleb z mąki żytniej oraz pasujące do niego dodatki. Składniki na żytni chleb 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki wody 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g płatków owsianych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać szklankę ciepłej wody

niecodziennikpary
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 98

lutowej piekarni Amber  zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak(...)wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem.  Niech nam się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej  typ 650 ( u mnie

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 70

lutowej piekarni Amber  zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak(...)wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem.  Niech nam się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej  typ 650 ( u mnie

Tajemnice Smaku
Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański 113

Widzę, że podobają Wam się przepisy na ormiańskie potrawy, prawda? Dziś podzielę się przepisem na tradycyjny chleb ormiański – Matnakasz- bez którego nie obejdzie się żadne spotkanie rodzinne, ani żadna impreza w Armenii. Ormianie darzą chleb dużym szacunkiem. Lawasz i Matnakasz jako pierwsze lądują na stołach, kiedy do domu wchodzą goście. W ormiańskim domu po prostu nie może zabraknąć chleba(...)Osobiście uwielbiam Matnakash i zawsze, będąc w Armenii, zajadam się tym chlebkiem na zapas. Wiem, że mogę upiec ten chleb w Polsce w każdej chwili, ale jednak na miejscu, z ormiańskimi ziołami i serem smakuje wprost wyśmienicie, dlatego nie mogę się jemu oprzeć. Nazwa „matnakasz” pochodzi od ormiańskich słów „mat”- palec i „kaszel”- ciągnąć

Smaki Armine
Prosty domowy chleb z dynią 194

przepis na pyszny chlebek z dynią. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do kanapek jak i do zupy, nie jest słodki. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: Użyłam dwóch foremek: długość 20 cm, szerokość 11 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) 100 ml letniej wody 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju lub oliwy na puree: 300 g obranej dyni około 80 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Chleb z dynią Przygotowanie: Najpierw przygotuję dynię: Oczyszczoną z nasion i obraną dynię, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Do dyni dodaję wodę (około 50 ml), garnek stawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Orkiszowy chleb słonecznikowy na zakwasie 143

Przeglądając ostatnio blog zauważyłam, że wśród chlebów na zakwasie nie ma do tej pory chleba słonecznikowego, który piekę najczęściej. Spieszę zatem z przepisem 😊 Używam najczęściej mąki orkiszowej, bo ma dużo przyswajalnego białka, ale można upiec go na mącę pszennej. Składniki : 100 g słonecznika 100 g wody 100 g razowej mąki orkiszowej (typ 1850) 400 g mąki orkiszowej (typ 630) + mąka(...)posypania chleba 9 g soli 130 g zakwasu (u mnie orkiszowy) ok. 330 g wody Na dwie godziny przed wyrabianiem chleba zalać słonecznik 100 g wody. Wymieszać i zostawić do wchłonięcia płynu przez ziarna. Obie mąki wymieszać ze sobą i solą. Do mąk dodać zakwas i słonecznik. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta kończymy

Weekendy w domu i ogrodzie
4 przepisy na tosty na słodko i słono 315

mleka 100 g truskawek 50 g kremu czekoladowego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Truskawki kroimy w cienkie plasterki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Przygotowujemy tosty. Obie kromki chleba smarujemy kremem czekoladowym. Na jednej kromce chleba układamy plasterki truskawek, które przykrywamy drugą kromką chleba posmarowaną stroną do dołu. W ten sam sposób przygotowujemy(...)Oliwki drobno siekamy. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W pierwszym roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i suszonego oregano. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Przygotowujemy tosty. Obie kromki chleba nacieramy czosnkiem. Na jednej kromce chleba układamy plastry mozzarelli, kawałeczki oliwek oraz plasterki pomidora oprószone solą i pieprzem, które przykrywamy kolejnymi plastrami mozzarelli i na końcu

La grande e la piccola cuoca
Francuskie tosty z jajkiem 164

Francuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek. Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 202

Jakie jest Wasze pierwsze wspomnienie kulinarne? U mnie to chleb z masłem i z pomidorem, oprószony gruboziarnistą solą. Takie kanapki robiła mi babcia, były najpyszniejsze na świecie. Drugą potrawą z dzieciństwa, którą wspominam z wielkim wzruszeniem jest zupa szczawiowa. Szczawiowa z dzikiego szczawiu, który razem z babcią zbierałyśmy na łąkach, spacerując godzinami w letnim słońcu. Echh rozmarzyłam się....do szczawiowej(...)jeszcze wrócę. Dziś miało być o chlebie. Kocham chleb. Pewnie gdybym miała wyjechać gdzieś na bezludną wyspę i mogła wybrać 3 jedzeniowe rzeczy, które zabiorę ze sobą byłyby to: 1. chleb 2. kawa 3. tu jeszcze muszę się zastanowić W naszym domu bardzo rzadko kupujemy chleb, staram się piec najczęściej jak mogę. Mam różne etapy, czasem chleby wychodzą pyszne, czasem

Ale Pyszka!