Zdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania(...)Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis
UgotujmyTo.plKolejny miesiąc i kolejne piekarnicze wyzwanie stanęło przed nami… Tym razem Amber zaproponowała do upieczenia chleb orkiszowy na drożdżach, ubijany. Przepis na ten chleb wybrała dla nas Ania z bloga jswm.blogspot.co.uk . A orginalnie przepis na ten chleb orkiszowy pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, i został znaleziony na blogu(...)kilo to wezmę całość, ale mąka niestety nie przyjechała… Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. Chleb
UgotujmyTo.plPewnie już zdarzyło mi się wspomnieć, że piekę domowy chleb dość często. Przynajmniej raz, a czasem i dwa razy w tygodniu. Mimo, iż już wielokrotnie uważałam, że znalazłam swojego faworyta i zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej. Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie(...)żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne. Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie do wypieków wykorzystywać jedynie zakwas żytni. Wiele osób dziwi się, dlaczego z uporem piekę chleb w domu. Przecież łatwiej, szybciej i wygodniej jest kupić bochenek w sklepie. Codziennie świeży
Zapiski Młodej ŻonyPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach. Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej(...)przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili
mojewypiekiinietylkoChleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej. Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić(...)ponownego wyrośnięcia. Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Chleb à la graham Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki graham typ 1850 1,5 łyżeczki soli 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 400ml ciepłej wody olej do wysmarowania ciasta i formy Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody
Smakołyki BerenikiKolejny pyszny chlebek w moim wykonaniu. Tym razem upiekłam chlebek pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego. Jest to taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny(...)tortowej 250 g mąki orkiszowej typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i siemię lniane, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką
IzabelawkuchniKolejna moja propozycja na chrupiący chlebek. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Na pewno się ze mną zgodzicie, że taki domowy chleb jest najlepszy. Pachnie w całym domu obłędnie. I nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu, wystarczą tyko chęci. Piekłam już ten chleb wiele razy i zawsze mi się udaje(...)spróbuje takiego chleba to już nie sięgnie po inny. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakował. Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski
Izabelawkuchnichlebek jest bardzo pyszny. Taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny i chrupiący. Bardzo polecam. Udanych wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka(...)cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy
IzabelawkuchniPRZEPISYNATALERZU Co jest mi potrzebne, by zrobić wiosenne grzanki ze szparagami i burratą? Grzanki to nie jest rocket science pod względem przygotowania, ale kluczem do idealnego smaku są składniki. Chleb . Najlepszy będzie dobry chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką. Świetnie pasuje to chleb z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów. Szparagi . Wyszukuj w sklepie świeżych, młodych sztuk, czyli dość cienkich(...)rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Te proste grzanki ze szparagami i burratą to idealny pomysł na wiosenne śniadanie. Posiłek brunch, śniadanie Kuchnia śródziemnomorska, włoska Słowo kluczowe burrata, chleb na zakwasie, grzanki, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, przepis na zielone szparagi, śniadania, szparagi, szybkie śniadanie, tosty, zdrowe śniadanie, zielone szparagi Całkowity czas przygotowania 10 min. min. Porcje
Na-talerzu.plkroku, jak zrobić idealne tosty francuskie. To pyszne danie śniadaniowe lub deserowe, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Składniki Oto lista składników, które będziesz potrzebować do przygotowania tostów francuskich: Chleb tostowy – 4 kromki Jajka – 3 sztuki Mleko – 1/2 szklanki Cukier – 2 łyżki stołowe Cynamon – 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka Śmietanka(...)przygotować pyszne tosty francuskie: 1. przygotowanie mieszaniny jajecznej W dużej misce roztrzep jajka, mleko, cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. zamoczenie kromek chleba Wkładaj kromki chleba do przygotowanej mieszanki jajecznej. Upewnij się, że obie strony chleba dobrze się nasączają. 3. smażenie Na dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Smaż nasączone kromki chleba
Ania i Marcin gotująkoreczki z chlebem tostowym – tanie, ale bardzo smaczne. Główny prym wiedzie tu chleb tostowy okrojony ze skórki (skórki możemy jak najbardziej wysuszyć na bułkę tartą). Świetnie sprawdzają się na imprezach okolicznościowych , bankietach, przyjęciach dla dzieci oraz piknikach. Koniecznie wypróbujcie. PRZEPIS KORECZKI Z CHLEBEM TOSTOWYM Składniki: chleb tostowy masło majonez ogórek ser żółty w plastrach pomidorki koktajlowe Jak zrobić koreczki(...)chlebem tostowym: Od chleba tostowego odcinamy skórki. Kromkę chleba smarujemy majonezem, na nim układamy plasterki ogórka. Drugą kromkę chleba smarujemy majonezem i stroną z majonezem układamy na ogórkach. Teraz drugą stronę drugiej kromki smarujemy masłem i układamy na niej plaster sera. Trzecią kromkę sera smarujemy majonezem układamy na serze. Wierzch smarujemy masłem i układamy plasterki ogórka. Teraz powstałą kanapkę kroimy
Dorota SmakujeDzisiaj 16 października 2023r. Światowy Dzień Chleba z tej właśnie okazji pyszny chleb Kamienny chleb Na oknie bochen chleba leżał napoczęty, Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty. Szedł drogą głodny. Staje. Prosi gospodyni: "Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni. Jestem głodny, od wczoraj bez chleba i wody". "A cóż to, czy chleb piekę(...)czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy!" Za chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży. Anna Kamieńska Orkiszowy na zaczynie z płaskurki z suszonymi pomidorami 1 łyżka
Leśny Zakątekwyobraźnię i stwórz kreatywne kanapki, które z pewnością zachęcą pociechę do spróbowania! Jakie pomysły warto wykorzystać, szykując posiłek do szkoły? Na początek: baza do kanapki szkolnej to nie tylko chleb! Chcesz, aby Twoje dziecko chętniej jadło kanapki szkolne? Zamiast klasycznego chleba możesz wykorzystać: tortillę (pszenną albo pełnoziarnistą), w której umieścisz ulubione składniki Twojego dziecka i przemycisz wiele warzyw, patyczki(...)każdym sklepie. Chrupiące kanapki z rzodkiewką i ogórkiem Jeśli twoje dziecko lubi chrupiące posiłki, z pewnością spodobają mu się kanapki z ogórkiem i rzodkiewką. Aby je przygotować: Posmaruj chleb masłem i ketchupem. Na kromce ułóż ser, szynkę, plasterki ogórka i rzodkiewki. Całość posyp szczypiorkiem i przykryj drugą kromką. Na koniec włóż chrupiącą kanapkę do niedużego pudełka śniadaniowego. W wersji wegetariańskiej
RozdomowionaZapiekanki na chlebie tostowym z patelni Szybki obiad to o każdej porze roku ,,towar ” mocno poszukiwany. Dziś podpowiem jak zrobić krok po kroku szybkie zapiekanki z pieczarkami na chlebie. Takie zapiekanki z chleba na patelni możesz zrobić także z szynką i serem, czy całkiem bezmięsne np. z serem i pomidorem. Zapiekanki na chlebie tostowym to nie tylko coś(...)szybki obiad, to także smaczne jedzenie w podróży. Dlaczego szybkie zapiekanki z bagietki, kajzerki czy chleba sprawdzają się tak w domu jak i w podróży? O ich plusach i minusach w dalszej części wpisu na Blogu. Zapiekanki na chlebie tostowym z patelni Takie szybkie zapiekanki z chleba i pieczarek sprawdzą się tak na patelni oraz jako zapiekanki z piekarnika. Możesz
Dieta moja pasja