Uwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią(...)ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem. Musicie wypróbować! Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ganach - przepis: Ciasto czekoladowe: Szklanka ciemnego piwa (możno
Kuchnia Łukaszafacet zna się na rzeczy;) I w książce dzieli się swoją wiedzą w przystępny sposób. Przyznam, że ja do tej pory nie zwracałam uwagi na temperaturę dodawanej wody do ciasta. Tak, musiała być mniej więcej w temperaturze pokojowej, a nie lodowata. A tutaj, możecie przeczytać dokładnie o wpływie każdego składnika chleba na jego smak i konsystencję. Opisano również wszystkie etapy(...)Autoliza\r","Wszystkie sk\u0142adniki wymiesza\u0107 w do\u015b\u0107 du\u017cej misie. \r","Przykry\u0107 i odstawi\u0107 na 20-30 min.\r","\r","3. Na wierzch ciasta wykonanego w pkt 2, dodajemy s\u00f3l i dro\u017cd\u017ce\r","Mieszamy i dodajemy 360 g dokarmionego zakwasu z pkt 1. \r","Pozosta\u0142y zakwas chowamy na kolejny chleb
Mieszam w GarnkuCiasto francuskie – moja absolutna zmora, moja absolutna trudna miłość. Przyznam od razu szczerze i otwarcie, że robić go, no cóż, nie przepadam. Ale jak się zrobi je raz to… koniec. Człowiek przepada i żadne kupne mrożone ciasto nie jest w stanie go zadowolić. Wypróbowałam wiele przepisów na nie, ale najbardziej smakuje mi to z przepisu Julii Child z książki(...)deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki albo więcej dodatkowej wody – w razie potrzeby Gumową łopatką wymieszaj
Kate's KitchenMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego
moj przepis naTwix jest jednym z najpopularniejszych batonów. Jest to pyszne połączenie kremu z karmelem. W Polsce bardzo znane jest również ciasto na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą(...)Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie. Składniki: ciasto 100 g herbatników 100 g mąki 100 g masła 30 g cukru pudru(3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3 żółtka ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki) krem 460 g masy kajmakowej
Ciasta z tradycjaminimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się(...)mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne
Book of spellsnimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się(...)mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne
Book of spellsSzarlotki, jabłeczniki czy apple pie – każdy kraj ma swoją unikatową recepturę na ciasto z jabłkami. Amerykańska szarlotka czyli apple pie jest chyba jednym z najpopularniejszych jabłeczników. Pyszna, cynamonowa i dosyć prosta. Do dziś pamięta jak ślinka mi ciekła na widok pysznej amerykańskiej szarlotki oglądając „Przyjaciół”. W imieniny św. Mikołaja warto sobie przygotować i upichcić to smaczne i wyjątkowo oryginalne ciasto(...)Przecież Mikołajki i apple pie są jedyne w swoim rodzaju. Polecam! Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 250 g masła 125 ml wody 10 g cukru pudru(1 łyżka) masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g drobnego cukru 20 ml soku z cytryny 20 g cynamonu(2 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki
Ciasta z tradycjamiMakowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec(...)ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania ! Składniki: ciasto 300 g mąki 120 g masła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku
Ciasta z tradycjamiZwykle unikam gotowych kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, ale dla tych rogali można się poświęcić i podpisać umowę o nieagresji na czas określony. Prawdziwe rogale marcińskie są wypiekane na bazie ciasta półfrancuskiego . Stworzenie bezglutenowego ciasta półfrancuskiego to jest ogromne wyzwanie, wysiłek wymagający czasu i niestety, wydatku pieniężnego. Nie można aż tak bardzo ryzykować, dlatego ten jeden jedyny raz robię wyjątek(...)przez internet biały mak , który nie jest dostępny w regularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić
Kawa z mlekiemu0119ki pocz\u0105tkowemu podsma\u017ceniu maj\u0105 genialny chrupi\u0105cy sp\u00f3d. Koniecznie musicie spr\u00f3bowa\u0107 ich sami! ","recipeIngredient":["300g m\u0105ki pszennej + m\u0105ka do podsypywania ciasta\r","200ml wrz\u0105cej wody + 300ml zimnej do duszenia piero\u017ck\u00f3w\r","400g mi\u0119sa mielonego (u mnie wieprzowo-wo\u0142owe) \r","150g pora\r","1 ma\u0142a cebula(...)u0142y\u017ceczki imbiru\r","s\u00f3l, pieprz \r","olej"],"name":"Piero\u017cki z mi\u0119sem mielonym i porem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto na piero\u017cki. M\u0105k\u0119 przesiewamy do miski, dodajemy szczypt\u0119 soli i mieszamy. Dolewamy 200ml wrz\u0105cej wody i wszystko mieszamy, najpierw \u0142y\u017ck\u0105, nast\u0119pnie wyrabiamy ciasto
Mostek w kuchniCzasem mam ochotę na proste placki. Tak było i tym razem, dlatego sięgnęłam po przepis na ucierane ciasto z owocami. No dobrze, miłe urozmaicenie w tym cieście wprowadza nutka cytrynowa, która nie jest bez znaczenia i czyni ten placek z jagodami wybitnym Owoce w zasadzie możecie dać dowolne, pewnie sprawdzą się tutaj doskonale nawet brzoskwinie. Przepis zaczerpnięty stąd . Ja zrobiłam(...)miks owoców – połączenie jagód (zwanych w Krakowie borówkami lub borówkami leśnymi) z borówką amerykańską. Co mogę powiedzieć o cieście… nie jest suche, jak często ciasta ucierane. To bez wątpienia jedno z najszybciej znikających ciast w naszym domu Nie wiem dlaczego, ale mam duży sentyment do słowa „placek”. W zasadzie może być placek drożdżowy, placek z owocami
Mieszam w GarnkuMoja propozycja na Walentynki. Proste ciasto ucierane z sercem w środku. By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy. Ja do dekoracji przygotowałam różowy lukier i ozdobiłam pisakami lukrowymi. Ciasto można po prostu oprószyć cukrem pudrem i będzie również smaczne(...)Jeśli macie problem z używaniem barwników to polecam zamiast ciasta czerwonego przygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa. Zainspirowałam się przepisem z tej strony , wprowadzając swoje zmiany. Polecam! Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość
Smak mojej kuchniCiasta bez pieczenia Zbliżają się powoli Święta i wszyscy wiemy, że jest to bardzo intensywny czas dla tych, którzy zajmują się ich przygotowywaniem. Ja niestety po raz kolejny nie spędzę Świąt w domu, dlatego w ogóle nie poczuję ich atmosfery. Ale dla tych którzy, którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią(...)makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem całych przepisów, przy każdym cieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem
RelaxtimePieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello(...)Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową
Słodka Strona