Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Chleb

Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn. Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i od... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Autor

Dariusz PodlasekDariusz Podlasek

Polska, rodzina, kuchnia, sport, historia, podróże...

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, ciasto, bułki, pieczywo, chleb mieszany, chleb na drożdżach

Inne przepisy z chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.