Dostałam od znajomego całą szkrzynkę gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i dżemiki: z wanilią i kardamonem, oraz z imbirem i skórką cytrynową). Przepis znalazłam na stronie Bei, wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”.Gruszki z wanilią i kardamonemna ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)1 laska waniliiok. 280 g cukru4-5 ziarenek(obranych) kardamonusok z 1 cytrynyU... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...