Włoskie Frittelle di Carnevale

Włoskie Frittelle di Carnevale

Włoskie Frittelle di Carnevale

Jak karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle  samo się” , ponieważ podczas smażenia  same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy.  Nawet mój mąż widząc fikołkujące  frittelle nimi się zachwycał:” Takie jak robiono u nas w domu: leciutkie, z dziurką w środku(na krem!) i samoprzekręcające się!”  UFF... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

włoska, krem, ciasto, cytryna, pieczenie, mąka, cukier, pączki, budyń, jajko, cukier puder, ciasto na niedziele, bita śmietana, czekoladowa, susz, ciasto cytrynowe, sok cytrynowy, ciasto ucierane , kulki w cieście, ciasto z masa, krem czekoladowy, ciasta z masa, ciasta z kremami, pączki pieczone, jak zrobić wodę z cytryna, ciasto budyniowe, ciasto z kremem, ciasto z masą budyniową, ciasto z bezami, ciasto czekoladowe

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Fitnessima, 4 lutego 2014 01:41:07

Oj tak, smak karnawału, chętnie bym zjadła jakby mi ktoś przyrządził, chociaż osobiście chyba się nigdy nie zabiorę za wyrób smażonych słodkości.

Monika Matysiak, 4 lutego 2014 10:45:22

Bardzo mi się ten pomysł podoba, zapiszę do wypróbowania :) Pozdrawiam

Justyna Żak, 4 lutego 2014 11:03:40

pysznie wyglądają:D

Kasia Selaszuk, 4 lutego 2014 15:08:38

Upps... chyba jakis chochlik zamącił, ponieważ nie zapisał sie fragment o smażeniu. Juz poprawilam) przepraszam))Fitnessima, ja rowniez nie czesto smaze, caly dom potem trzeba wietrzyc(( Ale raz do roku na karnawal zbiore sie w sobie i usmaze ku uciesze familii. Monika, ciesze sie, ze przypadl Ci do gustu) Justyna, cmok!!

Marzena, 5 lutego 2014 05:51:55

Bardzo fajne te Twoje paczusie :) Ten krem tez wyglada rewelacyjnie, mniam... :)

mojeprzepisy.pl, 5 lutego 2014 10:48:48

Smażenie to fajna zabawa :)

Kasia Selaszuk, 5 lutego 2014 23:33:23

@Marzena, krem godny polecenia; To wloski "crema pasticcera", troszke rzadszy od naszego dudyniowego, aromatyzowany skorka z cytryny. @Moje przepisy, a ja smazyc nie lubie, ale za to uwielbiam smazone warzywa, owoce morza i wszelkie placko-paczusie)

Margarytka, 8 lutego 2014 16:00:09

Kasiu, melduję, że zrobiłam i są fantastyczne. Co prawda trochę czasu z nimi zeszło, bo i krem i ciasto robiłam tego samego dnia, ale warto było. Do kremu dodałam kilka łyżek Bombarnina i wyszedł cudowny. Dziękuję za przepis, nie omieszkam się nim podzielić na blogu.

Kasia Selaszuk, 8 lutego 2014 16:52:43

Margarytko, nawet nie wiesz jak sie ciesze, ze tak Ci posmakowaly) Absolutnym hitem jest wersja z kremem, choc ta z dodatkiem alkoholu przebija wszystko! Rownie dobre sa z samymi rodzynkami, to dla tych, co za kremem nie przepadaja... ale jak mozna nie lubiec "crema pasticera"?????

kwatera Gdynia, 8 lutego 2014 23:28:41

Pięknie wyglądają, bardzo apetycznie. Gratulacje.

Wilczyca Aga Strzęciwilk, 9 lutego 2014 12:51:04

Dzięki konkursowi u Margarytki poznałam te pączki. Są genialne

Kasia Selaszuk, 9 lutego 2014 17:42:40

Kwatera Gdynia, dziekuje za mily komentarz) Paczusie sa pyszne! Polecam)Wliczyca Aga, dziekuje! A ja dzieki konkursowi, mialam mozliwosc rozpowszechnienia tych malych karnawalowych pysznosci))

Margarytka, 9 lutego 2014 19:04:43

Kasiu, masz rację - to absolutny hit i nie omieszkam tego kremu wykorzystać do tarty, jest rewelacyjny. A pączusie już u mnie na blogu... poszły w świat.

Kasia Selaszuk, 9 lutego 2014 19:35:34

Asiu, widzialam, ze poszly, wrecz wylecialy i niech ich krem pasticcera daleko niesie)

Anonymous, 16 lutego 2014 15:14:49

Kasiu odlotowe pączusie, dziekuję za przepis ........ zniknęły prawie :) Beata

Kasia Selaszuk, 16 lutego 2014 15:21:27

Beatko, prosze bardzo) Ciesze sie bardzo, ze smakowaly)) Pozdrawiam wiosennie)

Natalia, 26 lutego 2014 22:05:11

KASIU JA JUZ KREMIK NA JUTRO MAM GOTOWY TYLKO W PRZEPISIE KREMIKU TEN SOK Z CYRìTRYNY DODAJEMY DO MLEKA RAZEM ZE SKORKA CZY DO MASY POD KONIEC ? JA DALAM DO UBITYCH ZOLTEK Z CUKREM ALE NIE WIEM CZY DOBRZE?

Kasia Selaszuk, 27 lutego 2014 11:07:23

Natalia, ja dodaje do gotowego kremu, gdy jest jeszcze goracy. ale nic sie nie stanie jak dodasz do zoltek))

Natalia, 27 lutego 2014 15:29:51

Dziekuje za ten przepis :))), ja uzylam kremiku dzisiaj do profiteroles al cioccolato i powiem Ci, ze znikaja szybciej niz sie pojawily :)))Kremik rzepyszny :)

Kasia Selaszuk, 28 lutego 2014 15:56:29

Natalia, bardzo sie ciesze, ze kremik smakowal)) Mozna go robic w roznych wersjach: z dodatkiem gorzkiej czekolady( rozpuszczonej i dodanej do goracego budyniu), z bita smietana dodana do ostudzonego, z winem (czesc mleka zastapic winem).