tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki miodu ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek(...)pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między czasie robimy sos : Około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny(...)misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości. Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać
Kulinarne InspiracjeCiecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny garść listków bazylii parmezan do posypania Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę(...)cytryny, podsmażamy minutę. Pomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek. Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy. Mieszając smażymy 3 minuty. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii. Posypujemy serem przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórywanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki(...)łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu
SzczyptaSmaQmąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g drobno startej marchwi 150g cukru skórka otarta z 1 cytryny łyżka likieru cytrynowego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 4 płaskie łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon(...)cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić ze szczyptą soli. Do masy marchewkowo orzechowej dodawać na zmianę trochę piany z białek i mąkę aż do wyczerpania składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto można polukrować: pół szklanki cukru pudru podgrzać z sokiem
Kulinarne InspiracjePyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól pieprz oliwa z oliwek 3 jaja kurze + 4 jaja przepiórcze oliwa z oliwek świeże zioła, orzechy włoskie do dekoracji Filety doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry. Formę do zapiekania polewamy oliwą z oliwek(...)układamy na niej filety a na filetach cytrynę. Całość zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty) i obieramy ze skorupki. Białka jaja kurzego oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Upieczone filety oddzielamy od skóry i mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem na mus. Doprawiamy solą
Mango Papajapołączenia smakowe jak i witaminowe z łososiem. Opiszę więc także jak przyrządzić naprawdę pyszny szpinak na gorąco korzystając z mrożonych brykietów. Nasz obiad uzupełni jaśminowy ryż z imbirem i cytryną :) ZAPRASZAM! Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 filety z łososia (ok.150-200g) Opakowanie szpinaku w brykiecie (450g) Cytryna 5 ząbków Polskiego czosnku Świeżo zmielony pieprz Sól himalajska 200g(...)wrzucamy rozdrobniony czosnek. Przesmażamy 5 minut a następnie wrzucamy opakowanie szpinaku. Na małym gazie pozwalamy się rozmrozić szpinakowi. 3/ Gdy szpinak już jest rozmrożony, doprawiamy go sokiem z połowy cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Pozwalamy odparować wodzie i dopiero wtedy dodajemy śmietankę, którą również redukujemy. Gotowy szpinak odstawiamy na bok. 4/ Do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni
Kuchnia PROzdrowotnaŻydów z Izmiru, czyli z Turcji. Ottolenghi zastrzegał, żeby ściśle trzymać się przepisu, ale pozwoliłam sobie na minimalne modyfikacje. Wzięłam trochę więcej wołowiny i połowę wskazanego soku z cytryny. Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki są delikatne i rozpływają się w ustach. Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie(...)użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia 1 szklanka bulionu z kurczaka sok z 1 cytryny jogurt grecki natka pietruszki sałatka z kalarepy 3 kalarepy 3-4 liście jarmużu na dressing 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki śmietany
W kuchni wieczorempieczenia Masa serowo- śmietankowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g serka ricotta 5-6 łyżkek cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu(...)jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy
Mia Cucina Sofietamąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru pudru; 25 dkg masła; 4 jaja; 1 łyżeczka przyprawy do pierników; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą(...)pianę. Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem. Krem 2: 1 puszka gruszek w syropie; 1 kisiel cytrynowy; sok z cytryny; Wykonanie: Gruszki osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Ugotować kisiel ze szklanki syropu, proszku i soku z cytryny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, na jeden wyłożyć
In my kitchenpatelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu(...)łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku 1. Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2. W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej
VioletoweKucharzeniepokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka(...)widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło
Smakowy Rajbyły mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii odrobina oliwy sól i pieprz Mirabelki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki(...)tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ nadzienie grzeje je od środka
les mirabellesskłada, bo na takie właśnie znalazłam przepis na tym blogu . Zestresowana wcześniejszą porażką zmniejszyłam trochę liczbę gruszek, żeby uniknąć potencjalnego zakalca. GRUSZKOWE CIASTO Z BAKALIAMI 400g gruszek 1 cytryna 230 g mąki szczypta soli 1,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce
les mirabellesbrązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie płuczemy(...)minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki zaklęte w tym sosie! To kolejny przepis Jamiego, który dał
les mirabelles