Składniki: 250g ryżu na risotto łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka kurkumy lub szafran 1 cytryna niepryskana ½ l bulionu Ryż cytrynowy Przygotowanie : 1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła) wrzuć ryż. 3 Dodaj łyżeczkę kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu(...)Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj. 5. Wolno gotuj ciągle mieszając . Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika wrzącą wodą. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i dostępnymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę
AZgotuj!przepisu Olga Smile 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z cytryny sok z 1/2 cytryny kilka łyżek mleka Masło roztopić. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Dodać skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny
Moja Galeria SmakuPyszne, wegetariańskie tabbouleh. W oryginale składa się z kuskusu, pomidora, ogórka, cebuli. Całość doprawiona jest natką pietruszki, miętą, cytryną oraz oliwą. Ja natomiast proponuje dziś trochę inną wersję z dodatkiem kaszy bulgur oraz oleju lnianego. Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. W Polsce jest jeszcze mało rozpowszechniona(...)omega 6. Taka sałatka to samo zdrowie! Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus) 1 długi ogórek 2 pomidory 2 pęczki natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka sól, pieprz Kaszę włożyć do garnka zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Przykryć
Moja Galeria Smakuszklanki oleju wymieszać. Do tego dodać: - 1 szklankę mleka roślinnego (moim zdaniem ryżowe lepsze, niż sojowe), z rozpuszczoną w nim: - 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz - 2 łyżkami soku z cytryny. Całość szybko wymieszać, wlać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach (bo oczywiście cały proces należy zacząć od nagrzania piekarnika :)). W ten sam sposób można zrobić(...)dlaczego czasem daje się jedno i drugie razem? Świetne wyjaśnienie znalazłam kiedyś tutaj. W naszym konkretnym przypadku trzeba pamiętać o tym, że soda wchodzi w reakcję z cytryną od razu po połączeniu w mleku, dlatego robi się to na końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmożna zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować
Kuchnia Prezydentowejsosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 0,5 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)białego półwytrawnego szczypta estragonu 2 łyżki creme fraiche sól, pieprz do smaku natka pietruszki 100 g słodkiej śmietanki 30% 1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo
Kuchnia Prezydentowejzjeść inaczej jak tylko w ogrodzie. Już wszędzie dostępne są nasze świeże ziemniaki, więc przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło(...)wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża tymianek koperek świeży czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak oliwa (olej słonecznikowy ) do posmarowania sok z cytryny (ok pól cytryny) sól wedle uznania Ziemniaki wyszorować, umyć i je podgotować na lekko twardawe.Unikniemy wtedy długotrwałego pieczenia lub, surowego ziemniaka w środku. Gotowe, wystudzone ziemniaki nacinamy ostrym nożem
Basia w kuchniGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu
Tradycyjna KuchniaPalce lizać! Pyszny, gęsty koktajl. Truskawki pieczone z cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego lody waniliowe - u mnie domowe. Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka. Nieco zmieniony przepis z tej strony Składniki(...)porcje) pieczone truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli 4 do 5 cienkich plasterków cytryny na koktajl: 180 - 200 g lodów waniliowych, najlepiej domowych 200 ml mleka 10 listków mięty + upieczone truskawki przygotowanie Przygotować truskawki Rozgrzać piekarnik do 190 st C Wyłożyć głębszą blaszkę papierem do pieczenia
Stare Garyrukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz do smaku Najpierw prażymy orzechy do dressingu żeby przestygły. Następnie drobno siekamy radicchio i cykorię, które przekładamy do miski i mieszamy(...)razem z rukolą oraz drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze
Kuchenne Wariacjekeks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyża soku z cytryny Tortownica 17 cm. Najpierw wszystkie(...)chwilę odstawiamy na bok. W między czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy
Kuchenne Wariacjezadowoleni nie tylko nasi najmłodsi Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową(...)wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier, olej i startą skórkę z cytryny. Teraz miksujemy na małych obrotach i dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy . Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjejest w konkursowej książce Cukierni Lidla , dzisiaj jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo Składniki na semifreddo: - 150 g borówek - 80 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 200 ml śmietanki 30% Składniki na sos borówkowy: - 100 g borówek - 100 g cukru trzcinowego - sok z 1/2 cytryny Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości Najpierw robimy semifreddo(...)Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Osobno miksujemy śmietankę dobrze schłodzoną. Następnie łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin. Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki zaczną się rozpadać
Kuchenne Wariacjepić herbatę, to mój wybór zawsze pada na zieloną. Zielona herbata smakuje również na zimno. Zrobiłam dzisiaj orzeźwiający, zimny napój właśnie z zielonej herbaty z dodatkiem soku z nektarynek, cytryny i mięty, czyli tak zwane ice tea. Całość uwieńczyłam kostkami lodu. Dołączam przepis do przepisu miesiąca, którego tematem w czerwcu są letnie napoje i drinki . Zimny napój z zielonej herbaty(...)Składniki: na 4 porcje 400 ml zimnej, parzonej zielonej herbaty 300 ml soku z nektarynek 1 łyżka soku z cytryny garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru, ewentualnie kostki lodu Odcedź herbatę z liści. Dodaj świeżo odciśnięty sok z nektarynek i cytryny oraz syrop z cukru jeśli wolisz bardziej na słodko. Dodaj liście mięty i kostki lodu, zamieszaj
codojedzeniazjadł ją w okamgnieniu i stwierdził, że pyszna. Gorąco polecam :) Tilapia srebrna z kiełkami buraczka Składniki: 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag 1 cytryna sól pieprz cytrynowy mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek olej do smażenia garść kiełków buraczka Wykonanie: Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę(...)osuszyłam papierowym ręcznikiem. Wycięłam z niej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam
Kuchenne zapiski Edyty