Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki(...)olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką
prawdziwe jedzenieżurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane czekoladowe(...)ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka
Aga w kuchniBabka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg
Aga w kuchniAromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć
RAROSSAPolowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje okolo 6 tygodni, ale ja znalazlam przepis gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach. Pierniczki - ciasto(...)odstawiamy w chlodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, walkujemy i za pomoca foremek wycinany wzorki. Ciasto nie moze byc zbyt cienko rozwalkowane, bo pierniczki beda twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Po przestygnieciu ozdabiamy. Przechowujemy w metalowych puszkach. Przepis zamieszczam rowniez w ramach zabawy Gotujemy po polsku
Przysmaki Karolkizwykle pierniczkowy szał. W necie można znaleźć wiele , wiele przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta . Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi(...)Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć z wystudzoną masą . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy ok 10 min w 180'C Z tej porcji otrzymałam ok 80 szt. pierniczków. Myślę ,że piernikowych
Malinowa KawiarenkaRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat(...)coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło
W kuchni Karmel-itkipowiecie na ciasteczka cynamonowe jak pierniczki? Fantastycznie mięciutkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania, pachną cynamonem – po prostu pyszniutkie Polecam nie tylko na Boże Narodzenie . Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 8-10 sztuk: 50 g roztopionego masła 1 jajko 1 łyżeczka wanilii 1 łyżka cynamonu ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 garście orzechów(...)blaszce zachowując około 3-4 cm odstępu. Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 13-15 minut, aż urosną i lekko popękają. Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPrzepis na ciastka kakaowe, które sprawdzą się na deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Szybkie ciasteczka kakaowe, można nawet uznać za pierniczki, chociaż są mniej korzenne. Ciasteczka kakaowe są z sezamem i migdałami, ale świetnie smakują bez tych dodatków lub delikatnie posmarowane czekoladą albo lukrem. Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami są bardzo łatwe do przygotowania i rewelacyjnie(...)delikatnej struktury. Przepis na ciastka, którymi od razu po wystudzeniu można się zajadać. Ciasteczka są delikatnie kruche, ale nie twarde. Można uznać, że są to od razu miękkie pierniczki kakaowe . Ciasto po wyrobieniu może wydawać się dość luźne, ale po schłodzeniu dobrze się rozwałkowuje. Podczas wałkowania warto tylko delikatnie oprószyć mąką wałek i dłonie. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż
Kuchcik gotujejego urodziny. To taki zimowy torcik, w którym ukryły się moje ulubione zimowe smaki. Znajdziemy tu korzenne przyprawy, nutkę grzańca (na razie tylko z herbaty o smaku grzańca 😉 pierniczki, suszone śliwki i orzeźwiającą pomarańczę. No i te szyszki na wierzchu! Nieskromnie powiem, że torcik wyszedł przepyszny. Taka kwintesencja zimy :) Tort piernikowy z suszonymi śliwkami i nutą grzańca i pomarańczy(...)pomarańczy 7) skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek 3) 100 g miękkiego masła
Na kulinarnym poligoniewyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. I na pewno nie chodzi o jedzenie, ale o klimat, zapach, wspomnienia. Chociaż trzeba przyznać, że smak pierniczków również jest niezapomniany. W tej wersji podaję przepis na pierniki, które mogą poleżeć dość długo, ponieważ wtedy miękną i są najlepsze. SKŁADNIKI 1/2 kilograma mąki tortowej 1 jajko 10 dag cukru pudru(...)lodówki na ok. 1 godzinę. Można na dłużej. Po wyjęciu odcinamy po kawałku, wyrabiamy, by lekko zmiękło i rozwałkowujemy na cienki 2-3 milimetrowy placek. Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie lukier biały. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyPierniczki lukrowane, czyli oryginalne ozdoby na choinkę 🙂 Co roku piekę przynajmniej 3 partię pierników, takie do jedzenia i takie do polukrowania i zawieszenia na choince. Takie ozdobione białym lukrem pierniczki pięknie prezentują się na zielonym drzewku i jeśli chodzi Czytaj dalej Artykuł Pierniczki lukrowane na choinkę pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniapierniczki bożonarodzeniowe jest mnóstwo pomysłów i przepisów. Te pierniczki po upieczeniu są bardzo twarde, ale im dłużej leżą tym bardziej stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Piekę je zawsze dużo wcześniej przed świętami, początek grudnia będzie w sam raz na ich przygotowanie. Można je powiesić na choince, ale wcześniej, przed upieczeniem trzeba [...] Artykuł Świąteczne pierniczki pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazjąrodzinnych przepisów na wypieki. Pierniki są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami i są wspaniałą opcją dla zabieganych Składniki na około 50 pierniczków: 200 g masła 1 i 3/4 szklanki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy piernikowej 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 kg mąki Masło, miód, cukier, kakao(...)się lepi, więc mąki może być więcej), lekko zagniatam i rozwałkowuję lub rozgniatam ciasto na grubość ok. 1 cm (trochę mniej niż 1 cm). Wykrawam kształty, które lubię, układam pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią. Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe Smacznego:) Artykuł Pierniki
Słodki sentyment