Ciasto na pierniki

Ciasto na pierniki

Ciasto na pierniki

Polowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje okolo 6 tygodni, ale ja znalazlam przepis gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach.Pierniczki - ciasto dejrzewajace IIskladniki: 1 kg maki 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 3 lyzeczki sody oczyszczonej 1/2... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przysmaki Karolki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aggie, 15 listopada 2011 15:10:01

To jest dokladnie przepis na piernik staropolski, roznica jest dodatek kakao, bo w przepisie Lemnis-Vitry go nie ma. Od lat go robie, czasami szesc, czasami trzy tygodnie przed i zawsze jest niezmiennie pyszny. Pierniczki beda rowniez pycha.A jestes pewna, ze jedna porcja wystarczy? :)))Pozdrawiam serdecznie:)

Karolka, 15 listopada 2011 15:52:56

Ja osobiscie nigdy nie robilam poernika, jakos u mnie w domu nie bylo takiej tradycji. Wolimy pierniczki. Ja nawet sie nie orientuje, ze taki przepis jest na piernik staropolski. Ciesze sie jednak, ze piszesz iz on taki dobry. Pierniczkow powinno wystarczyc z tej porcji, bo przewiduje tez inne slodkosci :-)pozdrawiam

Sabik, 15 listopada 2011 17:36:31

nigdy nie robiłam... dzięki za przepis:-) zrobię na pewno!

Majana, 15 listopada 2011 20:31:33

Super :) Ja też już mam nastawione ciasto na piernik. A jeszcze w piątek zrobię ciasto na pierniczki :) I będzie super ,mam nadzieje:)Pozdrowienia:)

chantel, 15 listopada 2011 21:27:57

mniam pyszności :)

Anonymous, 15 listopada 2011 21:41:59

Karola,wpraszamy się na te pierniczki. Nie możemy się już doczekać degustacji.Olga i Piotr :-)

co by tu zjeść?, 15 listopada 2011 22:40:51

Jak 3 tyg to jest szansa że zdążę:) A w czym to ciasto najlepiej zostawić do leżakowania? i zakryte szczelnie ma być czy raczej odkryte?

Karolka, 16 listopada 2011 10:21:04

Sabik wystarczy, ze raz zrobisz i juz bedziesz chciala co roku.Majanko uwielbiam te przygotowania do swiat. Nasze wypieki pewnie beda super.Olga, Piotr juz teraz Was zapraszam :-)Co by tu zjesc? - ja zawsze przechowuje ciasto w porcelanowej misce. Okrywam ja reczniczkiem kuchennym i wkladam do worka, ktorego nie zamykam zbyt szczelnie. Ciasto ma sobie "oddychac" No i koniecznie ciasto lezakuje w chlodnym miejscu.Pozdrawiam

Delektuj się!, 16 listopada 2011 13:23:39

U mnie będzie piernik przekładany powidłami, taki jak robi moja mama. Zawsze wychodził fantastyczny, a przepis mam bardzo podobny. Za przygotowanie ciasta zabieram się w przyszłym tygodniu.

Karolka, 12 stycznia 2012 16:02:08

nigdy nie robilam przekladanego piernika, moze za rok wyprobuje

oliwcia2412, 8 grudnia 2012 15:14:39

ciasto się klei i nic się z nim nie da zrobić.

Karolka, 8 grudnia 2012 20:41:37

Oliwcia jesli postepowalas wedlug przepisu to ciasto powinno byc takie jak trzeba. Moje pierniki juz kolejny raz zostaly upieczone wlasnie wedlug tej receptury.Na chwile obecna zeby nie marnowac ciasta moge tylko zalecic dodanie maki by przestalo sie tak kleic.pozdrawiam