mak - przepisów 9046

  1. Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

    Przygotowujemy garnek z odrobiną soli i masła, w którym gotujemy zrobione przez nas kluski. Gdy zaczną wypływać na wierzch, odcedzamy je i studzimy. Przejdźmy teraz do masy makowej. Przelewamy mak wrzątkiem i mielimy go dwukrotnie (niezastąpiona może okazać się elektryczna maszyna do mielenia, gdyż potrzeba dużo siły). Rozcieramy całość z miodem i dodajemy bakalie. Następnie wsypujemy posiekaną skórkę pomarańczową wraz(...)makową mieszamy z kluskami. Potrawa jest gotowa, można ją podawać na zimno lub przypiec w piekarniku (wtedy wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem). 3 propozycje na kluski z makiem z blogów naszych użytkowników: #iRecipeTable {width:100%;table-layout:fixed;} #iRecipeTable td a img{display:block;clear:both;overflow:hidden;width:100%;} #iRecipeTable td span {display:block;width

  2. MAK
    MAK

    się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle(...)mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może zawierać mak. Olej pozyskiwany z ziaren maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  3. KUCHENNA APTEKA #22 - MAK
    KUCHENNA APTEKA #22 - MAK

    Mak... bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest on składnikiem makowców i innych ciast, a także kutii czy łazanek. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Wyróżniamy kilka rodzajów maku: mak niebieski, mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały(...)Właściwości lecznice maku były cenione od wieków. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Jednak nie dla każdego jest on wskazany! Przeczytaj więcej... Mak to źródło: witaminy A witaminy C witaminy E witaminy D witamin z grupy B: B1, B3, B6 kwasu foliowego  (wit. B9) wapnia fosforu  żelaza magnezu potasu miedzi cynku manganu błonnika

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia MagdaLeny, prowadzonego przez Kuchnia MagdaLeny.

  4. Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka
    Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka

    Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  5. Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
    Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami

    mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest(...)oprócz białek. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, jeżeli był nie mielony. Smacznego! Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  6. Jak zrobić Kluski z makiem?
    Jak zrobić Kluski z makiem?

    tegorocznej Wigilii będę gościć 2 małe łasuchy, które uwielbiają słodkie dania, również dania z makiem, znajdzie się też kilku dużych amatorów klusek z makiem. Kluski z makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem(...)bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  7. Kluski z makiem – wigilijny przepis
    Kluski z makiem – wigilijny przepis

    kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis(...)opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem.  Podajemy!    ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji.  Kluski z makiem – wigilijny przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  8. Gotujemy mak w szybkowarze
    Gotujemy mak w szybkowarze

    Sądzę, że może Was zastanawiać, jaki sens ma gotowanie maku w szybkowarze, jeśli czas jego gotowania pokrywa się mniej więcej z czasem gotowania metodą tradycyjną. Otóż gotując mak w szybkowarze, nie trzeba go w ogóle doglądać! Mak się gotuje, czas płynie, a Wy możecie go przeznaczyć na coś innego, niż stanie nad garnkiem :-). Fantastyczna sprawa, zwłaszcza w okresie(...)tyle! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki Na 1 objętość maku potrzebujecie 1 objętość wrzącej wody. Ponadto, bez względu na ilość maku, zawsze wlewacie 1 l wody, potrzebnej do wytworzenia ciśnienia, bezpośrednio na dno szybkowaru. Przykładowy przepis: 1 szklanka

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  9. Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem
    Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem

    Boże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)dobrze? Cała niewdzięczna robota z mieleniem maku, wielokrotnym dodajmy, jest załatwiona za nas. Nam zostaje dodanie ulubionych bakalii. No prawie… Nie wiem jak Wy, ale ja za młodych lat, zaczytywałam się książkami Małgorzaty Musierowicz. W jednej z nich, „Kłamczucha” z tego co pamiętam, jest scena, jak główna bohaterka kręci mak w maszynce, w której okazuje się być

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  10. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami
    Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami

    Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem(...)okresie Chanuka (grudzień). A z tym przepisem na rugelach, jest tak jak z innymi przepisami, każdy dopasowuje je do lokalnych warunków zachowując jednak ich charakter. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. SERNIK Z MAKIEM
    SERNIK Z MAKIEM

    kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się  od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. W smaku podobny smak do sernika z makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku(...)jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) Masa makowa: 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka

    Przepis pochodzi z bloga RAROSSA, prowadzonego przez RAROSSA.

  12. Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki.
    Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki.

    pamiętają z dzieciństwa, można je było kupić w sklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze je rozdzielam na pół i w pierwszej(...)podwójnych biszkoptów z makiem i dżemem: 2 jajka szczypta soli 40 g cukru, u mnie trzcinowy 65 g mąki pszennej mak suchy, może być mielony do posypania ulubiony dżem lub marmolada Jak przygotować Biszkopty z makiem i dżemem. Przepis na baletki. Miałam tylko 1 jajko z podwójnym żółtkiem (też wyszły biszkopciki), oddzielamy białko od żółtka. Osobno ubijamy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  13. Świąteczny mak pitny z orzeszkami
    Świąteczny mak pitny z orzeszkami

    waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem  i panowało szczęście. Niby nie wierzę w takie przesądy(...)wierzyć. Być może coś w tym jest :) spróbujcie.  Składniki: orzeszki 20 g świeżych drożdży  1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g cukru 250 g mąki mak pitny 3,5 l wody 250 g maku 1 kg miodu Przygotowanie: orzeszki Drożdże mieszamy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  14. Pierogi z makiem i bakaliami
    Pierogi z makiem i bakaliami

    Mak musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę(...)wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Żeby nie było tak wesoło, mak potrafi uzależnić, wprowadzić stany lękowe, depresyjne i psychozy. Oczywiście nie trafi nas po spożyciu makowca i w miejscu choinki nie pojawi nam się czupakabra. Z maku wytwarza się środki odurzające, ale przepisu na nie wam nie podam. Za to chcę was zachęcić do pierogów, które mogą

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  15. Drożdżówka ze śliwkami i makiem
    Drożdżówka ze śliwkami i makiem

    Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 100 g maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

Wybierz stronę :