mak - przepisów 7631

  1. Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

    Przygotowujemy garnek z odrobiną soli i masła, w którym gotujemy zrobione przez nas kluski. Gdy zaczną wypływać na wierzch, odcedzamy je i studzimy. Przejdźmy teraz do masy makowej. Przelewamy mak wrzątkiem i mielimy go dwukrotnie (niezastąpiona może okazać się elektryczna maszyna do mielenia, gdyż potrzeba dużo siły). Rozcieramy całość z miodem i dodajemy bakalie. Następnie wsypujemy posiekaną skórkę pomarańczową wraz(...)makową mieszamy z kluskami. Potrawa jest gotowa, można ją podawać na zimno lub przypiec w piekarniku (wtedy wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem). 3 propozycje na kluski z makiem z blogów naszych użytkowników: #iRecipeTable {width:100%;table-layout:fixed;} #iRecipeTable td a img{display:block;clear:both;overflow:hidden;width:100%;} #iRecipeTable td span {display:block;width

  2. Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
    Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami

    mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest(...)oprócz białek. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, jeżeli był nie mielony. Smacznego! Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  3. Jak zrobić Kluski z makiem?
    Jak zrobić Kluski z makiem?

    tegorocznej Wigilii będę gościć 2 małe łasuchy, które uwielbiają słodkie dania, również dania z makiem, znajdzie się też kilku dużych amatorów klusek z makiem. Kluski z makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem(...)bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Kluski z makiem – wigilijny przepis
    Kluski z makiem – wigilijny przepis

    kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis(...)opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem.  Podajemy!    ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji.  Kluski z makiem – wigilijny przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  5. Gotujemy mak w szybkowarze
    Gotujemy mak w szybkowarze

    Sądzę, że może Was zastanawiać, jaki sens ma gotowanie maku w szybkowarze, jeśli czas jego gotowania pokrywa się mniej więcej z czasem gotowania metodą tradycyjną. Otóż gotując mak w szybkowarze, nie trzeba go w ogóle doglądać! Mak się gotuje, czas płynie, a Wy możecie go przeznaczyć na coś innego, niż stanie nad garnkiem :-). Fantastyczna sprawa, zwłaszcza w okresie(...)tyle! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki Na 1 objętość maku potrzebujecie 1 objętość wrzącej wody. Ponadto, bez względu na ilość maku, zawsze wlewacie 1 l wody, potrzebnej do wytworzenia ciśnienia, bezpośrednio na dno szybkowaru. Przykładowy przepis: 1 szklanka

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  6. Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem
    Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem

    Boże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)dobrze? Cała niewdzięczna robota z mieleniem maku, wielokrotnym dodajmy, jest załatwiona za nas. Nam zostaje dodanie ulubionych bakalii. No prawie… Nie wiem jak Wy, ale ja za młodych lat, zaczytywałam się książkami Małgorzaty Musierowicz. W jednej z nich, „Kłamczucha” z tego co pamiętam, jest scena, jak główna bohaterka kręci mak w maszynce, w której okazuje się być

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  7. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami
    Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami

    Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem(...)okresie Chanuka (grudzień). A z tym przepisem na rugelach, jest tak jak z innymi przepisami, każdy dopasowuje je do lokalnych warunków zachowując jednak ich charakter. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. SERNIK Z MAKIEM
    SERNIK Z MAKIEM

    kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się  od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. W smaku podobny smak do sernika z makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku(...)jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) Masa makowa: 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka

    Przepis pochodzi z bloga RAROSSA, prowadzonego przez RAROSSA.

  9. Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki.
    Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki.

    pamiętają z dzieciństwa, można je było kupić w sklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze je rozdzielam na pół i w pierwszej(...)podwójnych biszkoptów z makiem i dżemem: 2 jajka szczypta soli 40 g cukru, u mnie trzcinowy 65 g mąki pszennej mak suchy, może być mielony do posypania ulubiony dżem lub marmolada Jak przygotować Biszkopty z makiem i dżemem. Przepis na baletki. Miałam tylko 1 jajko z podwójnym żółtkiem (też wyszły biszkopciki), oddzielamy białko od żółtka. Osobno ubijamy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Świąteczny mak pitny z orzeszkami
    Świąteczny mak pitny z orzeszkami

    waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem  i panowało szczęście. Niby nie wierzę w takie przesądy(...)wierzyć. Być może coś w tym jest :) spróbujcie.  Składniki: orzeszki 20 g świeżych drożdży  1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g cukru 250 g mąki mak pitny 3,5 l wody 250 g maku 1 kg miodu Przygotowanie: orzeszki Drożdże mieszamy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  11. Pierogi z makiem i bakaliami
    Pierogi z makiem i bakaliami

    Mak musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę(...)wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Żeby nie było tak wesoło, mak potrafi uzależnić, wprowadzić stany lękowe, depresyjne i psychozy. Oczywiście nie trafi nas po spożyciu makowca i w miejscu choinki nie pojawi nam się czupakabra. Z maku wytwarza się środki odurzające, ale przepisu na nie wam nie podam. Za to chcę was zachęcić do pierogów, które mogą

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  12. Drożdżówka ze śliwkami i makiem
    Drożdżówka ze śliwkami i makiem

    Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 100 g maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  13. Makowiec świąteczny ( strucla z makiem )
    Makowiec świąteczny ( strucla z makiem )

    Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej *  50 g świeżych drożdży * 250 g masła * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). W tym czasie przygotować masę makową. Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 2-3 cm nad powierzchnię maku ) i gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany mak odcedzić

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

  14. Tartaletki z makiem
    Tartaletki z makiem

    Tartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto(...)100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - migdały

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  15. 26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem!
    26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem!

    wszystkim zdrowych i pogodnych świąt Bożego narodzenia, pięknej wigilii, mnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki(...)cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

Wybierz stronę :