mak - 12131 przepisów (strona:7/809)

Makowy biszkopt z 4 jaj 61

Makowy biszkopt z 4 jaj Puszysty, szybki biszkopt bezglutenowy, który zawsze się udaje. Bądź wierny tradycji, ale zamień klasyczny makowiec na słodki maczek lub inne ciasto z makiem. Przepis na biszkopt makowy, idealny na bezglutenowe ciasto czy też jako biszkopt na tort bezglutenowy. Biszkopt makowy to także makowiec bez mąki, jego wykonanie jest bardzo proste, a ciasto z makiem można(...)podać samo lub przełożyć kremem. Szukasz pomysłu na ciasto z makiem? Przeczytaj dalej jak zrobić makowy biszkopt z 4 jaj? Jest to przepis na tortownicę 24 – 26 cm lub blachę 25 x 25 cm. Biszkopt bezglutenowy Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia się robi, jednak w przypadku maku nie da rady. Mak jest dość ciężki ( zawiera tłuszcz) i sama

Dieta moja pasja
Kluski z makiem czyli Mohnnudel 72

Tradycyjne danie austriackiej kuchni deserowej to kluski z makiem czyli Mohnnudel. Kluski te znane są również w Czechach jako Škubánky s mákem. W jednym i drugim przypadku to prosty, ale wyjątkowo smaczny i niedrogi deser idealnie wpasowujący się w świąteczny klimat. Danie to dowodzi, że tradycyjna, minimalistyczna kuchnia o wyjątkowym smaku jest możliwa. Austriackie kluski z makiem to propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków, ale z ogólnie dostępnych, prostych składników. W oryginalnym przepisie w składzie na kluski z makiem jest cukier, który my zastąpiliśmy miodem. Dodaliśmy też do masy makowej bakalie, aby nieco spolszczyć przepis. Jeśli ktoś lubi, może bakalie namoczyć np. w amaretto. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego! Zachęcamy również do sprawdzenia

Kuchnia Na Wypasie
Sushi california maki (california roll) 78

Sushi california maki (california roll), czyli sushi z ryżem na wierzchu to nieco trudniejsza ale efektowna wersja popularnego japońskiego dania. Pierwsza wzmianka o california maki pojawiła się w Los Angeles Times 25 listopada 1979 roku. Na oryginalny pomysł odwrócenia sushi “na lewą stronę” wpadł ponoć Ken Seusa, szef kuchni restauracji sushi Kin Jo nieopodal Hollywood. Jednak wkrótce(...)autorstwo wynalazku upomniał się także Ichiro Mashita, szef kuchni w restauracji Little Tokyo z Los Angeles. Pierwotny przepis na california maki znacznie różnił się od tego, jaki znamy dzisiaj. Ponieważ paluszki krabowe surimi nie były jeszcze łatwo dostępne używano całego kraba. – W rolkach zawinęliśmy odnóża kraba królewskiego, pokrojone w kostkę awokado, ogórek i imbir – wspomina przygotowanie pierwszej rolki california maki

smakowitehistorie.com
Wieniec drożdżowy z makiem 165

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku(...)międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około 20-30 min, dokładnie odcisnąć z namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko

moj przepis na
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 262

makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec japoński , tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Makowiec to tradycyjny świąteczny wypiek(...)łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z makiem 174

maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam(...)mrozić, więc polecam zrobić ciasto z 1 kg mąki i podzielić na pół, jedną połówkę wykorzystać od razu, a drugą schować do lodówki lub zamrozić w zamrażalniku. Rogale z makiem są warte polecenia, są idealne, bardzo smaczne, rumiane na zewnątrz i puszyste w środku, ale największym ich plusem jest czas – formowanie, wyrastanie wraz z upieczeniem zajmuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z makiem 318

Takie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole. Składniki : 10 dag maku zmielonego garść rodzynek - wcześniej wymoczonych  garść drobno krojonych migdałów 2 -3 łyżki miodu kilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskich Przygotowanie : Sparzony wcześniej mak mielimy  Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składników Ugotowane łazanki dokładamy do masy

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka z makiem 186

Jeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy. składniki: 200 g masła lub margaryny 360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g cukru pudru 2 żółtka 60 g tartego maku Back Mit Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać

Monia miesza i gotuje
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 165

niecodzienne polaczenie  smakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory nie kazdemu przypadnie(...)czarnym bzem. Zawiera nie tylko super zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny. Skladniki na spod biszkoptowy: 200 g drobnego cukru 4 jajka 9 lyzek oleju np.rzepakowegp 200 g maki gryczanej 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem: 375 soku z czarnego bzu 100 g drobnego cukru 1 op.budyniu waniliowego 1 op.zelatyny w proszku lub w listkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 335

wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków składającą się z ugotowanego ryżu z 3-5 dodatkami zawiniętymi w wodorosty nori. Dodatki do sushi mogą być tak na prawdę dowolne, należy jednak(...)jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej znajdują się moje ulubione dodatki do sushi - futo maki oraz propozycje ich łączenia.  Sushi - Futomaki -  Składniki: 300 g ryżu do sushi 5 arkuszy wodorostów nori Zaprawa do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru szczypta soli dodatki: łosoś

Słodka Strona
Jabłecznik z makiem 197

łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki masła 2-3 łyżki konfitury z moreli cukier puder 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć(...)maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki. 4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne

Apetyczna babeczka
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 286

sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego łososia. Maki sushi z łososiem i awokado: na macie bambusowej kładziemy nori, matową stroną do góry i  dociskając lekko  rozkładamy na nim ryż, zostawiając u góry ok. 1 cm nori(...)można delikatnie posmarować wasabi).  Najpierw obok siebie, a potem awokado na łososiu i odwrotnie. Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej od strony z nadzieniem do strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania