mak - 11631 przepisów (strona:8/776)

Ciasto z makiem i kokosem 177

Ucierane ciasto z makiem i kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować(...)cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa

Praktyczna pl
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 139

Babeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste,  przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z makiem 118

Upiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie. Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba

Smaczna Pyza
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 169

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki: 1 kg sera(...)wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić

Monia miesza i gotuje
Kluski z makiem - przepis 57

Klasyczne kluski z makiem, delikatna, słodka prosta potrawa wigilijna. I nie chodzi tu o łazanki czy inny makaron, albo o makiełki lub powszechnie znane makówki . TRADYCJA WIGILIJNA mówi, że brak potraw z makiem to dla domu zła wróżba, zapowiadało nieszczęście. Oznaczało to że dom, rodzina będą żyć w ubóstwie. Dlatego tak wiele w zależności od regionu różnych makowych(...)powiedzieć tanie kluski, dawniej to był przejaw luksusu. Biedni ludzie czy to łazanki czy inny makaron wykonywali z resztek ciasta jakie zostało po lepieniu pierogów, podawano z gotowanym makiem i suszonymi jabłkami, gruszkami czy śliwkami. Inne kluski, bardziej złożone lub tak jak moje dziś prezentowane, gościły na pańskich stołach obficie doprawione bakaliami. To były prawdziwe delicje, na które najbardziej

Dieta moja pasja
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 53

Przepis z 2012r po który sięgam niemal co roku na święta Bożego Narodzenia. Od jakiegoś czasu można kupić gotowy mak, który zalewamy tylko wrzącym mlekiem i już jest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam.   Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.   Makowiec, skórka ciasta nie odstaje(...)zawsze się udaje 27 .   12 . 2012    |    07:26 Moja domowa masa makowa 500g maku 3-4 szklanki mleka 150-200g drobnego cukru 3-4 łyżki płynnego miodu 150 -200g bakalii / rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, wiśnia.../, 2 jajka 200g masła Kilka łyżek rumu Dzień przed pieczeniem makowca wsypujemy mak do garnka, zalewamy zimną wodą

Leśny Zakątek
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec 45

przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit 🙂 T o najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam(...)moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem 🙂 Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko

Moja Delicja
Baletki z makiem i marmoladą – pysze ciasteczka 91

bitki”. Ale czy nazwa jest tu istotna? Dla mnie liczy się smak A ten jest naprawdę pyszny. Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za tymi małymi biszkoptami z makiem i marmoladą. Za to mój tata je uwielbiał. Teraz i ja je uwielbiam. Domowa wersja baletek z makiem i marmoladą jest po prostu przepyszna. Polecam(...)ciasteczka z makiem chętnie sięgam w porze deseru do filiżanki pysznej aromatycznej kawy od Jackdaw Duet idealny. Polecam te kawy na co dzień i na Święta (również jako prezent, każdy kawosz go doceni). Uwaga! NIESPODZIANKA DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW KOD RABATOWY -15% na zakupy na stronie www.jackdaw.pl Po dodaniu do koszyka, w okienku kod kuponu należy wpisać: #slodkieokruszki Uwaga

Słodkie okruszki
Szybka masa makowa z mielonego maku 94

Dawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie.  Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele(...)oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka. Wtedy to przyjrzałam się owej masie i zobaczyłam, ile w niej wody i innych dziwnych dodatków. Może, z lenistwa bym dalej używała gotowej masy, jednak

Mieszam w Garnku
Wareniki z makiem – pierogi ukraińskie 102

/wareniki.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","800 g maki\r","1 jajko\r","1\/2 l mleka\r","Farsz:\r","400 g maku z puszki \r","1 \u0142y\u017cka miodu \r","gar\u015b\u0107 rodzynek i orzech\u00f3w"],"name":"Wareniki z makiem - pierogi ukrai\u0144skie","cookTime":"PT15M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT35M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto mieszamy, zagniatamy z nich(...)u0142y\u017ceczce.\r","Zlepiamy brzegi i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut."]} Wareniki to tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Taka wersja z makiem jest w zasadzie robiona głównie na święta w grudniu, jednak są doskonałe również teraz. To w zasadzie odpowiednik naszych pierogów. Podajemy polane roztopionym masłem. Do środka można zapakować w zasadzie

Kosą po patelni
SERNIK Z MAKIEM 163

Sernik z makiem jest następstwem tego, że bardzo lubię połączenie sera z makiem i bardzo chciałam upiec taki sernik. Zależało mi na tym żeby był bez polewy i żeby się dobrze prezentował. Jeżeli chodzi o mnie to moje oczekiwania spełnił. Sernik, który widzicie na zdjęciach jest z połowy porcji i został upieczony w małej tortownicy o średnicy(...)twarogowa bez maku jest za gęsta dodać do niej łyżkę śmietany. Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny :). Artykuł SERNIK Z MAKIEM pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 155

jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki(...)soli 20 g drożdży świeżych   nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Połowę mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy zaczyn na 15 minut. Dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od reki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszny makowiec drożdżowy 90

Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium. Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali Marcińskich. Mak ma właściwości uspokajające, jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach(...)wapń oraz magnez, warto więc go podawać dzieciom, w niewielkich ilościach, gdyż w większych mak działa jak narkotyk. Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta

Słodki Kompromis
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 130

Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały dwie baby (bo nam wciąż mało). I teraz, gdy normalni ludzie latają z mopem i w głowie mają święta, my organizujemy domek dla nowego członka rodziny. Jego mieszkanko musi mieć szybki, wentylacje, pięterka, skałki(...)naszym wypadku jest nie lada wyzwaniem, bo mimo zmiany daty na kalendarzu one wciąż objęte są snem zimowym. Co więc pofałdowanym strukturom dodać może kopniaka, jak nie połączenie maku, amarantusa, bakalii i "cynamonowego raju"? Jak nic, łyżka miodu i woreczek przypraw uderzają w wyobraźnię i twórczość na tyle, że nasze smocze dziecko będzie miało chałupę "all inclusive". SKŁADNIKI: - półtorej szklanki

Wypisz Wymaluj
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 514

prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza sporo czasu,lecz użyłam zmielony mak gotowy do wypieków.Poszukajcie na półkach sklepowych ,jest naprawde kapitalny.Z takim makiem można częściej piec makowce.Wcześniejsze gotowanie maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle(...)szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych 2 żółtka L 1 białko do posmarowania ciasta Składniki na masę makową: 350-400 g maku 2 białka 40 g masła 200-220 g miodu 150 g rodzynek 50 g smażonej skórki pomarańczowej 50 g migdałów 2 łyżki amaretto 100-120 g mleka Wykonanie: °Mleko razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania