Lubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni LubięSałatka łatwa ,lekka ,łagodna ,tchnąca świeżością i radością .Prażony czarny sezam dodaje tajemniczego uroku i wprowadza nutkę oryginalnego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 świeże dojrzałe
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 500g ryżu do sushi 400g solonego łososia 2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej
Kuchnia ŁukaszaSuper paluchy w sam raz na piknik czy grilla, na które to imprezy właśnie sezon się zaczyna:) Zaczęłam robić wg przepisu z jakiejś gazetki, ale w
Zdrowa Kuchnia SowySeromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec
Kraina Tysiąca SmakówNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Symfonia SmakówZapraszam na sushi- uwielbiam , mogę jeść codziennie :) Do sushi możemy dodawać niemal wszystko- ograniczyć nas może tylko wyobrażnia :) Zaczynamy: Składniki: 1,5 szkl ryżu do
Smaki EdytyCześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćDawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i
Smaczna Pyzasłyszał kiedyś, że dostanie figę z makiem czyli nic? Smok proponuje coś! Owsianka figa z makiem na pewno Wam się spodoba. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 szklanka mleka,\r","0,5 szklanki owsianki zwyk\u0142ej(...)figa,\r","\u0142y\u017cka maku"],"name":"Owsianka figa z makiem","recipeCategory":"\u015bniadania","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Zagrza\u0107 mleko z p\u0142atkami owsianymi ok 5-6 minut od czasu do czasu mieszaj\u0105c.\r","W mi\u0119dzyczasie pokroi\u0107 fig\u0119 na kawa\u0142ki.\r","Przela\u0107 mleko z owsiank\u0105 do miski. Wsypa\u0107 mak. Wymiesza\u0107
Bardzo Gruby Smokjabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości w te święta. PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI Składniki Forma 24×24 cm 8 jajek 2 szklanki mleka 400 g maku 200 g masła 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka olejek migdałowy 2 garście rodzynek Polewa 100 g czekolady mlecznej 50 ml mleka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Ciągle miksując
Przepiski.plzawijany, który mam już od wielu lat. Zobacz, jak zrobić makowca, z którego nie wypada masa makowa, który pięknie się kroi i do tego świetnie smakuje. Ciasto drożdżowe z makiem odpowiednie na co dzień i od święta. Ile było prób, aby powstał idealny przepis na makowiec zawijany to już i sama nie pamiętam. W końcu jednak odkryłam, jak zrobić makowiec(...)ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się rozerwie. Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą i będzie to Twój ulubiony przepis na ciasto z makiem , którym zachwycisz swoich bliskich i gości 😊 Liczba porcji: 2 - 3 makowce o długości około 25 cm Czas przygotowania: 50 minut + wyrastanie i pieczenie Forma: duża blacha z piekarnika Przepis
Kuchcik gotujeświeżych 1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa z białego maku: 200 g białego maku 1 białko 1 łyżka masła 80 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa) skórka pomarańczowa namoczone rodzynki z żurawiną(...)aromat migdałowy Masa z maku 1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się. 2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach
Gotowanie...to proste !