jabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości w te święta. PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI Składniki Forma 24×24 cm 8 jajek 2 szklanki mleka 400 g maku 200 g masła 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka olejek migdałowy 2 garście rodzynek Polewa 100 g czekolady mlecznej 50 ml mleka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Ciągle miksując
Przepiski.plzawijany, który mam już od wielu lat. Zobacz, jak zrobić makowca, z którego nie wypada masa makowa, który pięknie się kroi i do tego świetnie smakuje. Ciasto drożdżowe z makiem odpowiednie na co dzień i od święta. Ile było prób, aby powstał idealny przepis na makowiec zawijany to już i sama nie pamiętam. W końcu jednak odkryłam, jak zrobić makowiec(...)ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się rozerwie. Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą i będzie to Twój ulubiony przepis na ciasto z makiem , którym zachwycisz swoich bliskich i gości 😊 Liczba porcji: 2 - 3 makowce o długości około 25 cm Czas przygotowania: 50 minut + wyrastanie i pieczenie Forma: duża blacha z piekarnika Przepis
Kuchcik gotujeświeżych 1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa z białego maku: 200 g białego maku 1 białko 1 łyżka masła 80 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa) skórka pomarańczowa namoczone rodzynki z żurawiną(...)aromat migdałowy Masa z maku 1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się. 2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach
Gotowanie...to proste !Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku(...)cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto
Via GustoMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko(...)puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkoMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko(...)puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkomakiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom(...)wrzątkiem, ale nie siekać ich. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu. Masę można przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennasztuk): 1 szklanka mleka 25g drożdży 50g masła 2 jaja 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy(...)wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy. Można również przygotować nadzienie
Obiad gotowyprzez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI(...)suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego
Słodko-Słony Świat Ilonysuchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych
moj przepis naLepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki(...)szklanki cukru 1/4 kostki tłuszczu 5 dag drożdży (pół standardowej kostki) 3 żółtka 1 szklanka mleka Mak: 1/2 kg maku 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 białko orzechy włoskie 5-7 dag migdały całe 5-7 dag rodzynki 5-7 dag skórka pomarańczowa 5-7 dag 2 buteleczki olejku migdałowego Wykonanie: Najpierw zajmujemy się makiem: Dnia
Anielska Kuchnia Anizreszta pochodzi) oraz Austrii.Nie znam nikogo kto ich by nie lubil.Bo wlasnie te ze sliwkami sa najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu(...)jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka oleju 1 jajko 18 sliwek Maselko makowe: 2 lyzki zmielonego maku 4 lyzki masla 1 lyzka cukru-uzylam brazowego Wykonanie: Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke tylko do polowy. Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową – Nowy, pyszny makowiec z dużą ilością maku. Jest bardzo smaczny, wilgotny, wspaniale wygląda. Mak, czekolada i orzechy dobrze się ze sobą łączą. Spód nie jest twardy i go już osobno nie podpiekałam. Zamiast rodzynek można użyć innych, ulubionych bakalii. Z ciastem jest trochę zachodu, więc radzę zapoznać się z przepisem i go sobie(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g schłodzonego masła 80g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Masa makowa: 500g suchego maku niemielonego 200g masła w temperaturze pokojowej 200g cukru pudru 7 jajek – osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej) parę kropli aromatu migdałowego 85g kaszy manny 7 jabłek 100g rodzynek
Mała Cukierenkaczęsto pojawia się w polskich domach. Szczególnie w święta, ponieważ jest to jeden z tradycyjnych, świątecznych wypieków. Zabierając się za przygotowanie makowca, w wielu domach pojawia się dylemat, dużo maku, czy mało maku? Jestem pewna, że w Waszych domach również są osoby, które wolą, gdy jest go więcej, ale i takie, które wolą mniejszą ilość maku w cieście makowym. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu również pojawia się taki problem, mąż uwielbia mak, najlepiej, aby było go jak najwięcej. Tak więc specjalnie dla niego przygotowuję makowiec z dużą ilością maku. Ta rolada makowa jest prawdziwie makowa. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makowiec z dużą ilością maku. Taki właśnie powinien zagościć na świątecznym stole. Jest niesamowicie wilgotny, pachnący, zachowujący swoją świeżość
Przepiski.plSzybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem Jesienią nie ma nic lepszego niż gorąca zupa i domowe pieczywo Zgodzicie się? Dlatego dziś, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a mroźny wiatr przeszywa na wskroś, przygotowałam pyszną, sycącą zupę grochową. Grochówkę podałam z domowymi paluchami drożdżowymi z makiem. Dla mnie – duet idealny! Polecam i Wam. Paluchy(...)garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi 1 łyżka masła pieprz i sól do smaku zielona pietruszka do podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki
Słodkie okruszkiantygrypka i drożdżowe paluchy z makiem Letnie piękne dni już za nami. Pora przygotować się na kapryśną jesień, gdzie ciepłe dni mieszają się z deszczowymi, a wieczory i poranki witają nas chłodem. Niestety jesień, to też czas grypowy. Ja wolę zapobiegać niż leczyć, dlatego u nas królują zdrowe świeżo wyciskane soki pełne witamin. Dziś dzielę się z Wami przepisem(...)RABAT 200 ZŁ ZNIŻKI na zakup Wyciskarki Kuvings Evo820 PLUS z książką GRATIS Link do zakupów ze zniżką: http://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-Kuvings-Slodkie-Okruszki-clinks-pol-50.html Sok antygrypka i paluchy drożdżowe z makiem – dwa proste przepisy Składniki na sok antygrypka: 180 g obranych marchewek 4-5 jabłek 2 cm imbiru (można dać mniej) 1 brzoskwinia Przygotowanie: Uwaga! Ilość jabłek i marchewki można zwiększyć
Słodkie okruszkiBułki śniadaniowe z makiem . Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe. Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe z makiem(...)Miękkie, pachnące masłem, z rumianą skórką. Chętnie zjadam je z wiśniową kofiturą lub domowym serkiem ziołowym . Polecam do wypróbowania, na pewno Was zachwycą! Składniki na chrupiące bułki śniadaniowe z makiem, na 10 bułek: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub chlebowej 3/4 szklanki letniej wody 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁaciaty sernik z makiem…To już świąteczne resztki tego pysznego ciasta. Kilka kawałków zapakowałam dla koleżanek z pracy. Mam nadzieję, że będzie im smakować tak jak mi. Seromak to połączenie dwóch ulubionych ciast w jedno. Piekę to ciasto od dawna i często wygląda ono jak łaciaty sernik. Zawsze przyrządzam sporo masy makowej. Na tegoroczne święta gotowałam masę makową(...)podstaw. Od początku wiedziałam, że będę piec łaciaty sernik z makiem, więc nie potrzebowałam dużo maku. Ugotowany mak zmieliłam w malakserze! Tak, malakser z powodzeniem zastępuje maszynkę do mielenia mięsa. Masa makowa z malaksera wyszła idealna. Mak się dobrze zmielił. To podstawa udanej masy makowej. Przyrządzanie masy makowej jest nieco pracochłonne ale przygotowane masy serowej zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wszystkie
codojedzeniapiecze na raz wszystko, dwa oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. PRZEPIS NA BABKĘ Z MAKIEM DROŻDŻOWĄ Składniki na babkę z makiem drożdżową: 500g mąki 4 łyżki maku 120g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli 10 suszonych daktyli pokrojonych w kostkę Jak zrobić babkę z makiem drożdżową: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy
Dorota SmakujeTort Makowy z Wiśniami i Likierem – Zapraszam na nowy tort świąteczny z makiem, konfiturą wiśniową i likierem. Tort jest wilgotny, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, krem zrobiłam na fix-sie, aby nie używać żelatyny, bo wiem że sporo osób nie lubi jej używać. Tort ozdobiłam makiem i gniazdkami czekoladowymi, wygląda więc ładnie i świątecznie, polecam(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy z Wiśniami i Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru 5 jajek – osobno żółtka i białka 350g suchego maku 80g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia
Mała Cukierenkajest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne(...)kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować przepis do wielkości mojej blaszki. Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Masa makowa: 370 g maku (najlepiej suchego maku mielonego, ale może być zwykły) 450 ml mleka do sparzenia 230 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 40 g miękkiego masła 2 całe jajka
Trzeci talerzPyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów. Składniki: Ciasto kruche: 60 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 żółtek 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru(...)Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy
Kuchnia u Bietkitakie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie. Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie – przygotowanie Przepis brał udział w konkursie Delecta (na Durszlaku) Delikatny(...)sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 2016-05-01 21:13:42 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value
Słodkie okruszkiŚwiąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej(...)twarogu śmietankowego np. President 9 żółtek 9 białek 1,5 szklanki cukru opakowanie śmietanki 30% opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego zapach pomarańczowy Składniki na masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień
potrawyregionalnedlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek. No cóż...przyznałam się do lenistwa własnie. Znalazłam(...)jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu ;) Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna :) No to co? robimy makowiec :) Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaCóż może nam bardziej osłodzić Święta od kutii?! Jest to jedyny w swoim rodzaju deser świąteczny, naprawdę wyjątkowy i słodki. Tradycyjną kutię robi się z obtłuczonych ziaren pszenicy oraz maku, z dodatkiem różnorodnych bakalii i miodu. Ja użyłam zwykłych ziaren pszenicy, które po ugotowaniu wymieszałam ze zmielonym makiem. Dodałam moje ulubione bakalie i osłodziłam miodem oraz syropem z młodych igieł(...)woli bardziej lub mniej słodką i bakaliową wersję. Tak samo, każdy z nas przygotowuje kutię w mniejszych lub większych ilościach. Aby kutia była smakowita i zbalansowana użyj pszenicę i mak w proporcjach 1 : 1 (na 1 szklankę suchych ziaren pszenicy weź 1 szklankę suchych nasion maku). Nie zapomnij o dużej ilości Twoich ulubionych bakalii i miodu! Pszenica z szybkowaru Ciśnienie
Szybko Szybkowar