Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa. Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak(...)tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało
Sajkofanka smakuPyszny świąteczny deser, który pamięta się długo, zwłaszcza jeśli je się go tylko raz do roku. Sekretem jego smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa z miodem i bakaliami. Maku i miodu nie brakuje na świątecznym stole, gdyż potrawy z ich dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok. Część osób ambitnie robi własne kluski według własnych upodobań smakowych(...)ponieważ przed świętami każdy ma dużo pracy w kuchni można sobie ułatwić życie gotując gotowy makaron kokardki lub łazanki, najlepiej z semoliny. Kluski z makiem - przepis na 6 porcji. Do przygotowania klusek z makiem będą Ci potrzebne: 200g makaronu, 250-300ml mleka, 100g mielonego maku, 50g orzechów włoskich, 50g suszonych moreli, 50g migdałów (słupki), 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, miód
Z notatnika dietetykaChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce(...)bezą Placek z brzoskwiniami Gofry à la makowiec Ciastka owsiane z makiem i kokosem Dietetyczne ciastka pełnoziarniste Migdałowe biszkopty z makiem Bułki z makiem Chleb orkiszowo żytni z amarantusem Makowe muffinki Artykuł Makowiec – 15 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeMakowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i maku, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest wilgotne. Makowiec(...)Kaloryczność: 375 kcal w 100 g. Podane proporcje są na blachę o wymiarach 26 x 26 cm lub 20 x 30 cm. Szklanka to pojemność 250 ml. 260 g maku (1,5 szklanka) najlepiej mielonego 500 ml (2 szklanki) mleka do (ugotowania maku) 400 g jabłek (waga przed obraniem) 200 g cukru pudru (niecałe 1,5 szklanki) 100 g masła
Ania gotujespędzam czas w zimowe grudniowe wieczory i zajadam przez cały przedświąteczny i świąteczny czas. Muszą być obowiązkowe pierniczki, klasyczne maślane kruche ciasteczka, a do tego przynajmniej jedna wersja z makiem. Dla tych, co kochają mak i ciasta typu makowce będą idealnym wyborem. Ciasteczka makowe są bardzo proste w przygotowaniu i, mimo że dodajesz do nich mak, nie wymagają skomplikowanych przygotowań(...)masy makowej. Wystarczy dodać do nich mielony mak, połączyć z maślanym ciastem na kruche ciasteczka i tyle. Nie da się prościej! Do wypieku moich ciasteczek użyłam wyjątkowego Masła Ekstra Kremowego marki Lumiko . Masło posiada niespotykaną zawartość tłuszczu mlecznego, bo aż 85%, czym zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji, której produkty mają go zazwyczaj 82%! Masło jest bardzo kremowe i idealne
nietylkopasta.plTani makowiec japoński to pierwszy w tym roku przepis, który można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia, bo u nas na Święta musi być ciasto z makiem. Jest idealny na kryzysowe czasy, bo oszczędzamy czas i pieniądze na składniki. A równo za miesiąc jest Wigilia, która dla niektórych z Was będzie uboższa niż przed rokiem, niektórzy będą musieli zaoszczędzić na jedzeniu(...)ogrzać mieszkanie, czy zapłacić za prąd lub wodę. Tani makowiec japoński bazuje na moim przepisie na babeczki z jeżynami , dodatkowo dodałam 250 g opakowanie gotowego maku (od doktora;) i 3 starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakowa to własnoręcznie przygotowana od podstaw. O wiele lepsza niż kupna, która wiele razy jest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500 g maku(...)płaska łyżeczka cynamonu 6 łyżek miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki Amaretto (lub ekstraktu migdałowego) 1 czubata łyżka masła – ok. 30 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domową masę makową: Mak zalać wrzącą wodą (tak, by cały był przykryty) i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc) pod przykryciem. Następnie odkryć i pozostawić do ostudzenia. Kolejno odcedzić mak
Olcia gotuje!ogród, nie znaczy zaraz, że ma to być jakiś super regularny ogród, bo może być naturalny w postaci łąki. Tak też ja zrobiłem, przy czym chciałem się skupić na makach, bo bardzo lubię ich widok. Generalnie kontrastujące ze sobą kolory świetnie się razem prezentują, tak właśnie jest z czerwonymi makami na zielonej łące. Same maki mają dość ciekawą symbolikę. Generalnie(...)jest związane ze snem, również tym wiecznym. Są swoistym kluczem do przekroczenia granicy pomiędzy światem, a tym co za nim. Bardzo często wykorzystuje się to w wojsku, gdzie maki są symbolem ofiar wojny, co Polacy znają z piosenki Czerwone maki na Monte Cassino, a gracze komputerowi, z gry Cannon Fodder (Mięso Armatnie, choć Fodder
Kryzysowa Książka KucharskaPyszne ciasto makowe z polewą wykonane prawie z samego maku. Ulubiony deser wszystkich domowników i gości, który przygotowuję najczęściej na święta. Wilgotne i ciężkie od maku ciasto z pyszną polewą czekoladową. Taki prosty i łatwy do zrobienia deser wszystkim smakuje najbardziej i proszą zwykle o dokładkę. Ciasto zazwyczaj przygotowuję z suchego już zmielonego maku, który można dostać w sklepie. Jeśli(...)takiego nie macie, to niemielony mak trzeba najpierw zalać wodą lub mlekiem i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Nie zapomnieć tylko o mieszaniu. Następnie taki mak wystudzić i zmielić 2 razy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Tak przygotowany mak nie wymaga już moczenia i należy, pominą ten krok podany w przepisie
Gotuj w domumojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych
moj przepis namojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych
moj przepis naWigilią przygotowuję sporą porcję masy makowej aby nadmiar po świątecznych wypiekach zamrozić w porcjach. Później wystarczy masę rozmrozić, dodać ubite białka i już można się cieszyć smakiem wypieków z makiem. Wykorzystałam przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki . Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Masa makowa: 200 g maku(...)żurawiny, wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów 2 białka Dodatkowo: wydrylowane wiśnie (około 250-300 g) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Przygotować masę makową: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając
Kocham..lubię..gotuję..Odkąd pamiętam, makaron z makiem jest jedną z potraw, które zawsze są na naszym świątecznym stole. Wiele lat nie mogłam zrozumieć, jak to może komuś smakować ;) Ale było tak dlatego, że nawet nie miałam ochoty próbować. A przecież mak uwielbiam, więc w końcu nadszedł ten dzień, że skusiłam się i stwierdzam, że było warto! Moja wersja masy makowej zawiera(...)polecam przygotowanie masy makowej z przedstawionych proporcji. Będziecie mogli jeszcze upiec sobie najlepsze drożdżówki pod słońcem :) masa makowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku (kupuję już zmielony mak, ponieważ nie posiadam maszynki) 5 łyżek miodu (użyłam cynamonowego) 3 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka masła skórka starta z pomarańczy 0/5 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości
Mienta blogkandyzowanej skórki – za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: – 300 g suchego maku lub maku mielonego – 1/3 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 1 łyżka masła w temp. pokojowej – 100 g rodzynek – 50 g orzechów włoskich posiekanych – opcjonalnie aromat(...)migdałowy 1 łyżeczka Przygotowanie z wykorzystaniem suchego maku: Mak opłukać i zalać wrzątkiem, tak, aby był mak był zakryty wodą i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych oczkach, trzy razy. Przygotowanie z wykorzystaniem mielonego maku: Mak zalać wrzątkiem, tak, aby był mak wchłonął wodę
CookYourselfRogale które jem nie tylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia. przepis na 12-14 sztuk ciasto półfrancuskie: 500 g mąki typ 500 200 ml mleka 60 g masła 60 g cukru 2 jajka szczypta soli 10 g drożdży masło 150 g zamrożone(...)wałkowania masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka Masa makowa: Przygotowuje
wesoła kuchnia