mak - 12131 przepisów (strona:31/809)

PYSZNY SEROMAKOWIEC + FILMIK 83

Seromakowiec to połączenie sera i maku na półkruchym cieście. Jest smaczny i aromatyczny. Zachowuje długo świeżość i można śmiało go zamrozić. Jest nieodzowną, słodką pociechą dla wielu osób. Polecam.  MAK :  200 g maku mielonego  2 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej garść siekanych orzechów 2 łyżki kwaśnego dżemu 2 łyżki miodu(...)stolnicę lub do misy robota i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je na dnie formy o rozmiarze 25/30 cm , nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 15 minut, temperatura 190 %, termoobieg. Mak- wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Do maku dodajemy rodzynki, mieszamy i przykrywamy. Odkładamy na 15 minut aby mak napęczniał. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec zawijany 99

Możesz użyć 850 g masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa 500 g suchego maku całego lub mielonego, 120 g cukru 2 łyżki masła 4 łyżki miodu 70 g skórki pomarańczowej,  70 g drobnych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów(...)suszonych moreli, ale możesz pominąć opcjonalnie 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub likieru amaretto woda lub mleko w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom maku Makowiec zawijany przepis Jeśli będziesz robiła własną masę makową (przepis znajdziesz na końcu tego tekstu) to od niej zacznij przygotowywanie makowca. Jeśli korzystasz z masy z puszki, to przełóż ją do miseczki

Cztery Fajery
Wieniec drożdżowy z makiem 83

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około

moj przepis na
Wieniec drożdżowy z makiem 88

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około

moj przepis na
Drożdżowa gwiazda z makiem 116

mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła 1 łyżka miodu 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe) 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy(...)wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów Dodatkowo: jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Lukier: 5 łyżek cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Masa makowa: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z makiem 76

Wieki nie jadłam… a z 20 lat. Od jakiegoś czasu już miałam ochotę zrobić makaron z makiem, ale nie wypadało jakoś latem. Mamy grudzień, więc teraz bardziej przystoi. Zjadłam. I to było to. Resztę zamroziłam. Może zjem jednak latem. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany(...)zmielony mak. Nie będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam.  Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło

Kardamonovy
Makiełki, makówki 101

zdjęciu, ta jest dla mnie za licha. Jeżeli lubicie takie cuda jak bułki na mleku, od razu Wam mówię, zróbcie grubsze warstwy bułki w makiełkach. Składniki: 500 g maku (zmielonego dwukrotnie) 10 łyżek cukru 2 łyżki masła duża garść orzechów włoskich duża garść rodzynek duża garść płatków migdałów + dodatkowo do posypania 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu(...)bułka wrocławska (inne nazwy to: baton, weka, bułka paryska) 500 ml mleka 3,2% 1 mała laska wanilii Na początku jedna uwaga, ja kupiłam już zmielony mak, dlatego przepis ma taką formę, a nie inną. Jeżeli macie mak jeszcze nie gotowy, polecam najpierw go sparzyć, a później dwukrotnie zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Mleko wlewamy do garnka. Wanilię

Kardamonovy
Rolada Makowa | Makowiec 746

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach. Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie(...)bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest równie smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem , które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki. PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 150 g masła

Przepiski.pl
Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie 99

Domowy pszenny chleb na zakwasie na świąteczny stół Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół. Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej(...)chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g wody 8 g soli 5 – 6 łyżek maku Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest

Tajemnice Smaku
10 pysznych przepisów na ciasta z makiem 112

Mak to obowiązkowy składnik, który musi być wykorzystany w kuchni w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole symbolizuje obfitość, a jego zjedzenie podczas Wigilii przyniesie gospodarstwu dostatek. Ponadto mak zawiera mnóstwo witamin i jest korzystny dla naszego zdrowia. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla was 10 przepisów na ciasta z makiem, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole(...)bezą przepis na: Poezja Smaku 2. Seromakowiec przepis na: Z Chaty na Końcu Wsi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Makowa panienka przepis na: Kulinarne Przeboje 4. Kruche ciasto z makiem i kokosem przepis na: My Simple Kitchen 5. Piegusek przepis na: Czekoladowa Książka 6. Tort makowy przepis na: Fabryka Kulinarnych Inspiracji 7. Ciasto makowo-adwokatowe przepis na: Słodka Strona

BabskiePorady.pl - Przepisy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem 141

sera mozzarella 1 cebula sól i grubo mielony czarny pieprz 20 ml oleju rzepakowego do smażenia DODATKOWO 1 żółtko jaja kurzego 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu 1 łyżka maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi świeżymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykryj ścierką kuchenną i odstaw(...)odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia ciasta. DODATKI Przed samym pieczeniem wierzch pasztecików posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym żółtku z mlekiem. Oprósz je sezamem i makiem, które łatwo przywrą do klejącej glazury z jajka. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20 minut. Paszteciki powinny nabrać złocistego, rumianego koloru. {"@context":"https:\/\/schema.org

ProstePesto.pl
Najpopularniejsze rodzaje sushi 181

przyjaciół oraz romantycznych kolacjach we dwoje. Jest pyszne, pożywne i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Oto więc najpopularniejsze rodzaje sushi, które musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego(...)typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem. Ten rodzaj sushi przygotowuje się na bambusowych matach. Pierwszą warstwę stanowią płatki alg, na które nakładany jest specjalnie przygotowany ryż oraz odpowiednie dodatki. Następnie, za pomocą maty, formuje się całość w formę rolki, ciasno upychając wszystkie składniki. Teraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 125

Bułki pszenne z makiem  Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.  Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem   mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)tylko. Nie ma nic lepszego do stworzenia pysznych kanapek. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie pszenne bułki, polecam moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe : Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju

Lekcje w kuchni
Wieniec drożdżowy z makiem 139

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około

moj przepis na
Ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 101

Dzisiaj polecamy Wam upieczenie ciasta gruszkowo-orzechowego z makiem – nie w formie do pieczenia, lecz w kubkach. Sam wygląd i sposób podania zaskakuje i każdy z gości będzie zadowolony, że dostaje swoją porcję zaserwowaną w ten sposób. Ciasto w kubku to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zabrać coś słodkiego na wiosenny piknik, wystarczy zapakować odpowiednią ilość kubków(...)koszyka, nie martwiąc się, że deser się pokruszy. Składniki na ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 2 gruszki 2 jajka (wielkości L) w pokojowej temperaturze 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka) w pokojowej temperaturze 3 łyżki mleka 100 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów

niecodziennikpary