keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu) ) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone(...)dużej miski przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Masa makowa: Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć 10 minut ciągle mieszając. Masę po schłodzeniu
KuchniaWeDwoje.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z makiem to bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu. Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem. Ciasto(...)przygotowane jest bez spodu, składa się z sera i warstwy makowej. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszny sernik z makiem, który zrobił furorę w moim domu. Każdemu bardzo smakował, więc na pewno posmakuje i Wam. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z makiem w moim wykonaniu. PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM Składniki
Przepiski.plnadzwyczajnego, ale Madziarzy zwykli jeść je z wieloma ciekawymi nadzieniami. Jedne z ciekawszych propozycji to pasta z mielonych orzechów włoskich, krem z kasztanów jadalnych czy pasta z mielonego maku. My tym razem proponujemy je w wersji meggyes-mákos z pastą z maku i wiśniami. Takimi palacsintami raczyliśmy się w budapesztańskiej naleśnikarni Nagyi Palacsintazoja (niestety nie mają tam wegańskich naleśników(...)sojowego - 5 łyżek wody - 1 łyżka oleju - szczypta cukru - szczypta soli - szczypta sody - olej do smażenia Nadzienie: - 2 łyżki wegańskiego masła (ewentualnie olej) - 200 g mielonego maku (my kupiliśmy od razu zmielony; dostępny w większości supermarketów) - 1 szklanka mleka sojowego - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka alkoholu (brandy
Roślinożerni urlopowiczecieście Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy. Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku . Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż(...)przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się nie tylko do makowców, ale także do drożdżówek lub innych wypieków z makiem. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 1270 g masy. Najprawdopodobniej po wycięciu gwiazdek zostanie Wam trochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą
Lekcje w kuchniKutia to kolejna potrawa, której nie było na naszym stole w Wigilię. Poznałam ją w okresie liceum, bo wtedy serwowana była na szkolnym spotkaniu świątecznym. Połączenie maku, miodu, pszenicy i bakalii bardzo przypasowało mi wtedy do gustu. I w tym roku postanowiłam zrobić kutię na wigilijny stół - niezbyt słodką i silnie pachnącą migdałami. Moja wersja tradycyjnie nie zawiera alkoholu(...)jeśli ktoś w Wigilię go spożywa i nie będzie częstował kutią dzieci, może dolać rumu. Składniki : 100 ml pszenicy 250 ml maku 300 ml mleka 100 ml miodu 100 ml rodzynków 3 suszone figi 5 suszonych daktyli 6 suszonych moreli łyżka suszonej papai 2 łyżki zmielonych migdałów 3 krople olejku migdałowej Wieczorem namoczyć pszenicę. Następnego dnia pszenicę odcedzić i przepłukać
Weekendy w domu i ogrodzieroku w święta punktem obowiązkowy są świąteczne wypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto(...)maku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek 230 g cukru pudru 80 g mąki Krem: 150 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 utrwalacz do śmietany Polewa: puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 50 g masła w temperaturze pokojowej Wymiary formy 36 cm x 25 cm Na początku zaparzamy
PatiGotujenowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu jest prosty, tylko zajmuję trochę czasu, ponieważ trzeba zemleć mak. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kakaowy(...)białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 180g cukru Do nasączenia: 150ml mleka 70ml likieru migdałowego Masa makowa: 300g maku 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g naturalnego miodu 2 łyżki cukru 200g masła roztopionego 4-5 kropli aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 120g posiekanych orzechów włoskich
Mała Cukierenkazrobienia powinno użyć się margaryny, a certyfikowany wypiek powinien pochodzić z Poznania lub niektórych części Wielkopolski. Nadzienie naszych pierwszych rogali marcińskich przygotowaliśmy, używając gotowej masy makowej z białego maku, którą można kupić np. w Lidlu. Skorzystanie z gotowego białego maku to dobra opcja, biorąc pod uwagę, że trudno znaleźć suchy biały mak w sklepach. My nie ustajemy w poszukiwaniach(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 30 g masła 1 szczypta soli 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie z białego maku: 1 puszka gotowej masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g siekanych migdałów 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu Lukier
niecodziennikparykalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się dań niezwykłych, które smakują niecodziennie(...)zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie
niecodziennikparyprzygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż
niecodziennikparypieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku 200 g wrzątku łyżka masła 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 60 g suszonych fig 2 łyżki miodu odrobina olejku migdałowego 2 białka Zaczyn drożdżowy 5 g świeżych drożdży(...)cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i limonki. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Do maku dodać figi pokrojone
Weekendy w domu i ogrodziesię gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić(...)Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką 1M i na wierzchu zrobiłam ozdobne rozetki. Śmietankę można też rozsmarować łyżką. Na wierzchu tortu poukładać wisienki, ciasteczka i posypać makiem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkawłożyć do miski, zalać wrzątkiem, odłożyć na 30 minut. Po 30-u minutach obrać ze skórki. Mak włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany odlać z wody, wystudzić i przemielić dwa razy w maszynce. Wraz z makiem zmielić orzechy włoskie i migdały. Do miski włożyć cukier puder i dodać marcepan. Rozetrzeć. Następnie dodać(...)jajko. Rozcierać przez chwilę. Do utartych składników włożyć przemielony z orzechami i migdałami mak, nie na raz a w mniejszych ilościach. Na koniec dodać pokruszone biszkopty i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodatkowo : w miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Użyjemy mieszanki do posmarowania rogali. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Uprażone posiekać. Lukier : cukier puder przesiać do miski, dodać
mecooksPyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką
Smaki Na Talerzupieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem i kakao . Do miski włożyć żółtka jajek, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy po czym ubić, najlepiej mikserem, na puszystą całość. Kiedy(...)tego drewnianej łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
mecookslodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest tak smaczny, że może nie doczekać lukrowania – u mnie pierwsze kawałki poszły jeszcze gorące. Cytrynek z makiem: 1 i ½ szklanki mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka miękkiego masła (200 g) 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą) ½ szklanki niebieskiego maku (suchego(...)połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Post Cytrynek z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuProste Muffiny Pomarańczowe z Makiem – Zapraszam na nowe, pyszne, proste w przygotowaniu babeczki z marmoladą pomarańczową i makiem. Są bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć gęste i wyglądają apetycznie. Wspaniały dodatek do śniadania. Lubię mieć taką babeczkę do śniadania :). W przygotowaniu są proste i szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense(...)guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku
Mała Cukierenkakajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody 500 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski margaryny (125 g) 6 żółtek 5 białek Polewa: puszka masy krówkowej (kajmak) (510g
PatiGotujeNastępnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki ( patrz FILM ). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała CukierenkaUwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo . Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne. Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem 14 g świeżych drożdży 125 ml wody 40 g rozpuszczonego(...)letniej temperatury) 220 g mąki pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli do gotowania: 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka soli 1 litr wody 1 łyżka cukru 1 łyżka wody mak do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczynamy miksować ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków, na wolnych
Dzieje kuchennej Wiewiórymiksera i dodawać stopniowo mąkę, nie przestając ubijać, Kiedy wszystkie składniki są już ładnie połączone a masa jednolita wyłączyć mikser. Dodać śmietanę i wmieszać ją do masy łyżką. Dodać mak i skórkę z cytryny i wymieszać wszystko dokładnie. Silikonowe foremki na babeczki wysmarować odrobiną oleju kokosowego. Napełnić je masą prawie do pełna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Połamaną na kawałeczki czekoladę oraz 1 łyżeczkę oleju kokosowego umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać makiem. Smacznego! Artykuł Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingŚwięta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie(...)skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first
Moja Delicjapolewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami. Ciasto z makiem pachnie aromatem pomarańczowym (można dodać skórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie(...)składniki. Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej połowa aromatu pomarańczowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 jaja 4 łyżki maku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, w oddzielnej misce mokre. Ubijamy wszystko
Zasmakuj KuchniMożna ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis przewiduje średnicę około 25cm (przed wyrośnięciem). Gwiazdę po upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła 100g bakalii olejek(...)migdałowy do smaku cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać - spróbować masę, jeśli jest
Smakołyki Berenikisuche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu ze skórki) 1 łyżka miodu 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy
Fitkotgwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐ Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała polewa Helio (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą(...)garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Masa makowa: Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne
Kuchnia MagdaLenykawy, pracy, herbaty, dla kogoś bliskiego, przed tv, do plecaka Możecie je polukrować, dowolnie udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi lub dodatkowo posypać makiem, uprzednio polukrowane. Aromatyczne muffinki z makiem, a w środku niespodzianka – dużo wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO . Wspaniały deser na każde popołudnie! Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio Muffinki z wilgotną masą makową(...)bakaliami Helio Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki sypkiego maku 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce
Zasmakuj KuchniRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady(...)szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich/laskowych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis 2 jajka Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenyRogali Marcińskich zabierałem się już od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub w sklepie dwójki braci) albo brak czasu, żeby zrobić ciasto półfrancuskie — jednak pół dnia trzeba temu poświęcić. Chociaż wbrew pozorom to nie jest aż tak zajmujące: wystarczy do niego od czasu do czasu zaglądać i poświęcić(...)żałujemy bakalii i smakują wprost obłędnie. Delikatne ciasto półfrancuskie z wierzchu jest chrupiące, a w środku maślane i mięciutkie. Do tego wprost rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku i jesteśmy w niebie. Poznańska tradycja nakazuje, by piec rogale z okazji dnia Św. Marcina, tj. 11 listopada, dlatego odpowiednio wcześniej dzielę się z Wami przepisem* na nie. Jeśli nigdy
Food SquareMasa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale nie będą się już nazywać Świętomarcińskie! Dlatego(...)poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa Więcej... Artykuł Masa z białym makiem do rogali pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłdodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego, a także bardzo dobrze współgra ze smakiem moreli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto jogurtowe z makiem i morelami Składniki: 300g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 300g jogurtu greckiego 120g cukru pudru(...)jajka 75g masła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500g moreli cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką - do jajek dodać jogurt grecki
Smakołyki Berenikirobotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle z makiem Czas przygotowania: 15 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 30 minuty Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych(...)składniki do maku oprócz skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Małą łyżeczką nadziewamy każdą muszlę. Układamy na talerzyk i ozdabiamy skórka z pomarańczy. Rada Wato nie ograniczać się do bakalii które wymieniłem w składnikach, sam też eksperymentuje dodaje pokrojone suszone śliwki, morele. W zależności co znajdę w kuchni 3.5.3208 The post Muszle z makiem appeared
zjem to blog kulinarnyzimnego masła 2 żółtka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru 100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego(...)drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy do czasu, aż się połączą i formujemy z nich kulę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Przygotowanie masy makowej: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych
Smak mojego domututaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich Dzień wcześniej suchy
UgotowaćJuż nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali 250 ml mleka(...)cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko (białko wykorzystamy do maku) szczypta soli 1 jajko (rozbełtane) do posmarowania rogali Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn
bistro mamamakowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek(...)miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by woda przykryła mak. Zostawić, najlepiej na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia odcedzić mak na bardzo gęstym sicie lub tak jak ja to robię: przełożyć mak do dużego materiałowego woreczka albo zwykłej poszewki, zakręcić i pozostawić do obcieknięcia np. na sicie lub powiesić
maniapieczeniaDrożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda(...)makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią Drożdżowa gwiazda z makiem – masa: 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru
Poezja smakusię największą popularnością. Drożd żow e , rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej(...)białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem
Słodka StronaCiasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą i zagotować. Pozostawić do wystudzenia. Zmielić razem z makiem. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 4. Masło rozpuścić i wystudzić 5. Całe jajka wbić do miski, ubijać do momentu podwojenia
kawawszklanceKiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum(...)zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko
Jem więc Jestemgrozi niedoborami" przestały się martwić natychmiast po przeczytaniu tego posta (przynajmniej o nas, a może i o siebie, jedząc po nowemu? :) ) Nieco niżej przepis na PYSZNE SMAROWIDEŁKO FIGOWE Z MAKIEM a tytułem wstępu kilka słów na temat wapnia. Do czego w ogóle potrzebny jest ten WAPŃ ? Wszyscy wiedzą, że dla zdrowych kości i zębów - u dzieci, żeby zdrowo rosły(...)pisanie o nich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwegańskie też) ale ja od dawna mam swoje ulubione, wypijane do śniadania albo jako przegryzka w ciągu dnia, które teraz robię sobie po prostu po bieganiu. Dodaję do nich mak lub sezam czyli takie małe coś, co na co dzień ciężko zjeść tak po prostu a w wegańskim życiu bardzo dobrze robi ludziom. Szejk BANANOWO-MIGDAŁOWY Z MAKIEM - 2 banany(...)najlepiej miękkie - słodsze - duża garść migdałów (ok. 10 dkg) - nie trzeba obierać, wystarczy opłukać - 2 duże, kopiaste łychy maku (suchy, nie parzony, nie moczony i w żaden inny sposób nie cudowany) - pół litra wody (filtrowanej kranówki, mineralnej czy co tam pijecie) - zblendować, wypić, koniecznie DO 30 MINUT po treningu (przypominam dlaczego ) :)) MAK Doskonałe źródło wapnia, fosforu, potasu i magnezu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca. Sernik na zdjęciu został(...)tortownicę należy zwiększyć ilość składników. Sernik makowy bez pieczenia Składniki: 60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych) 25g masła 1 łyżka mleka 500g gęstego twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 150g maku 7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu 1/2 łyżki (10g) masła 1 łyżka cukru z wanilią ziarenka z 1 laski wanilii 4 i 1/2 łyżeczki
Smakołyki Berenikizrobilam go pierwszy raz to moj osobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :) Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta(...)wcale, jest tylko mak i mak i mak... Niestety nie dysponuje ladniejsza fotka. Postaram sie to nadrobic w Swieta :) Tort makowy skladniki: duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male 0,5 kostki masla 0,75 szklanki cukru 6 jajek zapach migdalowy lub pomaranczowy polewa czekoladowa: 0,5 kostki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie
Przysmaki KarolkiMakowiec z masą czekoladową to bardzo ciekawa propozycja na święta. Przygotowany jest z sypkiego maku, który gotuje się na mleku. Kiedy napęcznieje, delikatnie odciska się go z nadmiaru mleka, a następnie przepuszcza przez maszynkę. Uważam, że makowiec z samodzielnie przygotowanego maku smakuje o wiele lepiej, już te z gotowego maku z puszki. Jak sami widzicie, proces przygotowania maku wcale(...)smakiem. Zapraszam na przepis! Polecam Wam także inne ciasta makowe z mojego bloga: Makowiec japoński Ciasto Makówka PRZEPIS NA CIASTO MAKOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ Składniki CIASTO MAKOWE 400 g maku 200 g masła 200 g kaszy manny 250 g cukru pudru 8 jaj 2 szklanki mleka 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) KREM CZEKOLADOWY 150 g czekolady
Przepiski.plwpisie mamy dla was przepisy na ciasta z makiem – każde inne, każde smakowite. Mak to obowiązkowy składnik wielu świątecznych potraw. Drobne nasionka maku symbolizują obfitość, a jego zjedzenie podczas Wigilii przyniesie gospodarstwu dostatek. Poniżej znajdziecie zestawienie najciekawszych przepisów na ciasta z makiem. TOP PRZEPISY NA CIASTA Z MAKIEM: 1. Makowiec japoński przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Biszkopt(...)makiem i kremem przepis na: Kuchnia na Wypasie 3. Szarlotka z makiem bez pieczenia przepis na: Domogród 4. Makowa Panienka przepis na: Opętana Ciasteczkami 5. Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową przepis na: Swojskie Jedzonko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Seromak przepis na: Kuchenne Zapiski M. 7. Makowiec z bezą przepis na: Poezja Smaku 8. Tort makowy przepis na: Fabryka Kulinarnych
BabskiePorady.pl - PrzepisyŚwiąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty(...)ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem Składniki Biszkopt: 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 170g cukru 100g suchego maku, niemielonego 170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie
Mała CukierenkaSeromakowiec to połączenie sera i maku na półkruchym cieście. Jest smaczny i aromatyczny. Zachowuje długo świeżość i można śmiało go zamrozić. Jest nieodzowną, słodką pociechą dla wielu osób. Polecam. MAK : 200 g maku mielonego 2 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej garść siekanych orzechów 2 łyżki kwaśnego dżemu 2 łyżki miodu(...)stolnicę lub do misy robota i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je na dnie formy o rozmiarze 25/30 cm , nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 15 minut, temperatura 190 %, termoobieg. Mak- wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Do maku dodajemy rodzynki, mieszamy i przykrywamy. Odkładamy na 15 minut aby mak napęczniał. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliMożesz użyć 850 g masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa 500 g suchego maku całego lub mielonego, 120 g cukru 2 łyżki masła 4 łyżki miodu 70 g skórki pomarańczowej, 70 g drobnych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów(...)suszonych moreli, ale możesz pominąć opcjonalnie 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub likieru amaretto woda lub mleko w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom maku Makowiec zawijany przepis Jeśli będziesz robiła własną masę makową (przepis znajdziesz na końcu tego tekstu) to od niej zacznij przygotowywanie makowca. Jeśli korzystasz z masy z puszki, to przełóż ją do miseczki
Cztery Fajerymojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około
moj przepis namojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około
moj przepis namąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła 1 łyżka miodu 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe) 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy(...)wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów Dodatkowo: jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Lukier: 5 łyżek cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Masa makowa: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając
Kocham..lubię..gotuję..Wieki nie jadłam… a z 20 lat. Od jakiegoś czasu już miałam ochotę zrobić makaron z makiem, ale nie wypadało jakoś latem. Mamy grudzień, więc teraz bardziej przystoi. Zjadłam. I to było to. Resztę zamroziłam. Może zjem jednak latem. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany(...)zmielony mak. Nie będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło
Kardamonovyzdjęciu, ta jest dla mnie za licha. Jeżeli lubicie takie cuda jak bułki na mleku, od razu Wam mówię, zróbcie grubsze warstwy bułki w makiełkach. Składniki: 500 g maku (zmielonego dwukrotnie) 10 łyżek cukru 2 łyżki masła duża garść orzechów włoskich duża garść rodzynek duża garść płatków migdałów + dodatkowo do posypania 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu(...)bułka wrocławska (inne nazwy to: baton, weka, bułka paryska) 500 ml mleka 3,2% 1 mała laska wanilii Na początku jedna uwaga, ja kupiłam już zmielony mak, dlatego przepis ma taką formę, a nie inną. Jeżeli macie mak jeszcze nie gotowy, polecam najpierw go sparzyć, a później dwukrotnie zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Mleko wlewamy do garnka. Wanilię
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach. Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie(...)bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest równie smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem , które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki. PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 150 g masła
Przepiski.plDomowy pszenny chleb na zakwasie na świąteczny stół Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół. Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej(...)chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g wody 8 g soli 5 – 6 łyżek maku Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest
Tajemnice SmakuMak to obowiązkowy składnik, który musi być wykorzystany w kuchni w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole symbolizuje obfitość, a jego zjedzenie podczas Wigilii przyniesie gospodarstwu dostatek. Ponadto mak zawiera mnóstwo witamin i jest korzystny dla naszego zdrowia. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla was 10 przepisów na ciasta z makiem, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole(...)bezą przepis na: Poezja Smaku 2. Seromakowiec przepis na: Z Chaty na Końcu Wsi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Makowa panienka przepis na: Kulinarne Przeboje 4. Kruche ciasto z makiem i kokosem przepis na: My Simple Kitchen 5. Piegusek przepis na: Czekoladowa Książka 6. Tort makowy przepis na: Fabryka Kulinarnych Inspiracji 7. Ciasto makowo-adwokatowe przepis na: Słodka Strona
BabskiePorady.pl - Przepisysera mozzarella 1 cebula sól i grubo mielony czarny pieprz 20 ml oleju rzepakowego do smażenia DODATKOWO 1 żółtko jaja kurzego 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu 1 łyżka maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi świeżymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykryj ścierką kuchenną i odstaw(...)odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia ciasta. DODATKI Przed samym pieczeniem wierzch pasztecików posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym żółtku z mlekiem. Oprósz je sezamem i makiem, które łatwo przywrą do klejącej glazury z jajka. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20 minut. Paszteciki powinny nabrać złocistego, rumianego koloru. {"@context":"https:\/\/schema.org
ProstePesto.plprzyjaciół oraz romantycznych kolacjach we dwoje. Jest pyszne, pożywne i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Oto więc najpopularniejsze rodzaje sushi, które musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego(...)typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem. Ten rodzaj sushi przygotowuje się na bambusowych matach. Pierwszą warstwę stanowią płatki alg, na które nakładany jest specjalnie przygotowany ryż oraz odpowiednie dodatki. Następnie, za pomocą maty, formuje się całość w formę rolki, ciasno upychając wszystkie składniki. Teraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBułki pszenne z makiem Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)tylko. Nie ma nic lepszego do stworzenia pysznych kanapek. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie pszenne bułki, polecam moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe : Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju
Lekcje w kuchnismaczne. Te urocze bułeczki ozdobią każdy stół i będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. POLECAM! SKŁADNIKI: ROZCZYN: 300 ML KEFIRU 30 G DROŻDŻY 1 ŁYŻKA CUKRU 4 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ CIASTO: 50 ML OLEJU 3/4 SZKLANKI CUKRU 3 JAJKA 70 G MASŁA 1 1/2 MAKI ZIEMNIACZANEJ OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO 1 ŁYŻECZKA SOLI 1/3 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ 750 G MAKI(...)PSZENNEJ NADZIENIE: 250 – 300 G TRUSKAWEK 1 CZUBATA ŁYŻECZKA MAKI ZIEMNIACZANEJ OKOŁO 3 ŁYŻKI CUKRU DO POSMAROWANIA: 1 ŻÓŁTKO 1 ŁYŻKA MLEKA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ZROBIĆ ROZCZYN: KEFIR LEKKO PODGRZAĆ, MA ON MIEĆ TEMPERATURE NIE WIĘKSZĄ NIŻ 36 ST. C. PODGRZANY KEFIR PRZELAĆ DO DUŻEJ MISKI, WKRUSZYĆ DO NIEGO DROŻDŻE I DODAĆ CUKIER I MAKE. CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ. MISKĘ
Pani M - kuchnia smakowitamojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około
moj przepis naDzisiaj polecamy Wam upieczenie ciasta gruszkowo-orzechowego z makiem – nie w formie do pieczenia, lecz w kubkach. Sam wygląd i sposób podania zaskakuje i każdy z gości będzie zadowolony, że dostaje swoją porcję zaserwowaną w ten sposób. Ciasto w kubku to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zabrać coś słodkiego na wiosenny piknik, wystarczy zapakować odpowiednią ilość kubków(...)koszyka, nie martwiąc się, że deser się pokruszy. Składniki na ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 2 gruszki 2 jajka (wielkości L) w pokojowej temperaturze 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka) w pokojowej temperaturze 3 łyżki mleka 100 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów
niecodziennikparyDzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto(...)było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka: 34x24 cm Składniki ciasto ucierane: 100 g masła 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem
kruche babeczkiMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Wodę doprowadź do wrzenia ale nie gotuj maku
SMYKWKUCHNIGrudzień już się rozpędził na dobre, Mikołajki już za nami a święta tuż przed...Czas organizować świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was domową masę makową, tym razem z białego maku ale identycznie robię z niebieskiego. Więc kolor maku nie ma tu żadnego znaczenia! Składniki; 60 dag białego maku Skworcu 3 dag suszonych pomarańczy Skworcu pół szklanki rodzynków(...)włoskich Skworcu 2 łyżki olejku migdałowego 2 łyżki olejku arakowego lub rumowego pół łyżeczki skórki cytrynowej Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 15 dag masła Przygotowanie; Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak aby mak był pod wodą. Dorzucamy suszone pomarańcze. Gotujemy około 30 min. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku. Kiedy odcieknie ( po koło
Radość kipiąca uśmiechem.Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki(...)serowa: 450 g sera twarogowego 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej masa makowa: 200 g maku 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 3 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 500 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego dekoracja
wesoła kuchniadobrze zawijamy i porządnie odciskamy masę nad zlewem. Jeśli mamy mak w całości, wówczas postępujemy , natomiast po odciśnięciu należy mak raz lub dwa razy zmielić w maszynce. Do gotowego maku dodajemy pozostałe składniki. Posiekane orzechy, miód i cukier, masło, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy(...)łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty kawałek okręcamy raz o 90 st makiem do góry. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 50 minut w 180 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzony wieniec lukrujemy i posypujemy bakaliami
Życie zaczyna się w kuchnisię jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia(...)bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół. Makowiec: 200 g suchego maku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 4 jaja 100 g drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich) 100 g rodzynek Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła
Cynamonowe szczęścieCiasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka śmietany (opcjonalnie) Masa makowa: ok. 75 g bakalii 125 g maku łyżka miodu ok. 1/4 szklanki cukru 30 g masła aromat migdałowy 2 białka Ser: 350 g tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier(...)ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, drugą troszkę większą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Masa Makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i mielimy. (jeżeli używamy maku już zmielonego również zalewamy wrzątkiem tak aby jedynie zakrył mak i odstawiamy na 20 minut
Słodka Stronasłodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży(...)zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki). Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem. Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Wariant użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez
Cztery FajeryBabeczki są proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu, więc możecie je przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Jeśli lubicie słodkie małe wypieki pełne maku, to te babeczki będą dla Was idealne. Spróbujcie. Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem wzbogaciłam miodem wielokwiatowym. Jeśli tak jak my lubicie miód polecam Wam zajrzeć do pasieki Miodolandia . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)mleka 2 łyżki miodu wielokwiatowego – polecam od Miodolandia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 3/4 szklanki niebieskiego maku pomarańczowy aromat Przygotowanie: Rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia. Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i mieszam. Następnie dodaję rozpuszczone masło, wbijam jajko i wstępnie mieszam. Po czym dolewam pół
Słodkie okruszkiprzykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno wystarczyć 15 minut. Bliny owsiane z makiem Bliny to jedna z najstarszych form pieczywa, a mak to też bardzo stara forma narkotyzowania się, choć nie typowa dla Europy. Trafiła do nas z tego samego miejsca co chrześcijaństwo, czyli Bliskiego Wschodu. Jak już wspominałem wcześniej, trzeba było(...)niegdyś doprowadzić się do pewnego stanu, aby nawiązać kontakt z zaświatami. Stąd ten mak na wigilijnych stołach. Obecnie mak, w wyniku jakiejś paranoi jest pozbawiony "mocy", gdyż ustawodawca naiwnie myśli, że przy takiej dostępności do narkotyków, komuś się będzie chciało w domu robić heroinę. Nie byłoby to takim problemem, gdyby nie fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki
Kryzysowa Książka KucharskaMałe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików(...)kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta
Dieta bez mlekawyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej to zrobić dzień wcześniej) Mielimy 2 lub nawet 3 razy. Jajka ucieramy z cukrem oraz makiem, dodajemy również mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy do smaku. Jeśli lubimy nie żałujemy bakalii. Mak wychodzi(...)przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół
Pani na desersłodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe mało ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży(...)zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki). Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem. Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Wariant użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam Życzę Wam miłego i smacznego dnia. Składniki: (na prostokątną blaszkę) Na czekoladowy spód: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny(...)białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników
Słodkie okruszkikładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni jesteśmy do dań słodkich z jego(...)udziałem. Tutaj danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę
Kryzysowa Książka KucharskaMiałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej(...)lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe: 400 g maku 2 duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych
kruche babeczkimleka 60 gr cukru 60 gr masła roztopionego i ostudzonego 2 żółtka 10 gr świeżych drożdży szczypta soli 150 gr masła (zamrożonego) Na masę makową : 200-250 gr białego maku 120 gr cukru 100 gr miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego(...)obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć od zaparzenia i gotowania maku. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie
Gotowanie...to proste !przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne, natknęłam się na grudniowe wydanie Soli i Pieprzu(...)wycinałam gwiazdek, tylko pokroiłam radełkiem do faworków na małe kwadraciki i ususzyłam. Szczelnie zamknięte w puszce czekają sobie teraz na wigilię, aby je podać ze słodkim od miodu makiem. Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski z makiem albo łazanki z kapustą
Posadzone i zjedzonepieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli odrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Sposób przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników
Słodka Stronaniego miód. Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam. Do tak przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już jest gotowa do nadziewania rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany
Kuchnia u Krysioparciu o te już sprawdzone. Dzisiaj mam dla Was wspaniały biszkopt makowy, który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm) Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Wykonanie: Mak zalałam wrzącą wodą. Po chwili dolałam jeszcze(...)wrzątku aby mak był przykryty. Po przestudzeniu, przełożyłam mak na sitko, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Zmieliłam dwa razy w maszynce do mielenia z bardzo drobnym sitkiem. Jeśli kupicie mak mielony, to będziecie mieć o połowę mniej pracy. Po prostu ominie Was mielenie maku. Wystarczy mak zalać wrzącą wodą, gotować na małym gazie około 15 minut. Odstawić. Za chwilę
Kuchnia u Krysipieczenia Biszkopt biały z makiem: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa arbuzowa: ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut .Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć dowolnym, ulubionym ponczem. Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać
Niespełnione zdolności kulinarnepokazać figę z makiem. Szczególnie problemom, które nas gonią, żeby wiedziały, że nie tak łatwo nas dogonić. Czasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem(...)makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1/4-1/3 szklanki erytrolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy
Kucharzycamnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo(...)mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem
Kuchnia domowa AniŚwietna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli(...)święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej
Mania WypiekaniaKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła
Mała CukierenkaCiasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki(...)mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego roztopionego masła - 3 dag świeżych drożdży - 6 łyżek cukru lub ksilitolu - mielona wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy makadamia i co tylko
Apetyczna babeczkaKolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z jego udziałem są moimi ulubionymi. Krucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który(...)tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 50 gram cukru pudru 150 gram masła 1 żółto szczypta soli 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie z białego maku i bakalii: 1/2 szklanki cukru trzcinowego 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów
Mango Papajawłaśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę . Zainspirowałam się przepisem TYM Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g jaja 2 szt mleko 180 ml cukier 60 g masło(...)minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem
Różowa kuchniaprzygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt
Mango Papajautrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyprzede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;) Składniki: 500 gramów maku białego 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek(...)gramów migdałów szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego miodu łyżka masła 6 ubitych na sztywno białek Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego
Krakowskie smaki Animąki tortowej 320 g cukru pudru 10 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek zimnej wody 5 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki maku niebieskiego Masa: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie fixu do śmietany Dodatki: 3 łyżki powidła śliwkowego 80 g masy marcepanowej Do nasączania(...)czekolady łyżka kakao Na początek przygotowujemy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy
Mienta blogKnedle ziemniaczane z dodatkiem bialej maki juz prezentowalam.Z truskawkami rowniez,a przepis tutaj: klik .Dzis tak samo pyszne knedle ziemniaczane,ale z morelami i maka pelnoziarnista.Jesli jednak uzyjesz bialej maki, proporcje wagowe pozostaja niezmienione. W orginale austriackie Marillenknödel maja w skladzie zamiast ziemniakow twarog.Robilam je rowniez,ale szczerze przyznam,ze z dodatkiem ziemniakow sa duzo i smaczniejsze(...)delikatniejsze.Poza tym trzeba sie wykazac niezwyklym wyczuciem przy dodawaniu maki ,zeby knedle nie byly po prostu za twarde.Sa tez trudne do formowania.Eksperymenty eksperymentami,ale ziemniaczane sa jednak najsmaczniejsze i te wlasnie polecam.Dodatek maki pelnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodal im tylko charakteru.Uwazam,iz to swietna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci. Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku(...)Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku. Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później. Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać
Świat Ciasta