mak - 12131 przepisów (strona:34/809)

ARBUZOWIEC 375

pieczenia Biszkopt biały z makiem:   4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku  Masa arbuzowa:   ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa:   250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut .Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć dowolnym, ulubionym ponczem. Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać

Niespełnione zdolności kulinarne
Figa z makiem 116

pokazać figę z makiem. Szczególnie problemom, które nas gonią, żeby wiedziały, że nie tak łatwo nas dogonić. Czasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem(...)makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1/4-1/3 szklanki erytrolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy

Kucharzyca
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8178

mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo(...)mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem

Kuchnia domowa Ani
Babka makowo-kokosowa 129

Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).  Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli(...)święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej

Mania Wypiekania
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4233

Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła

Mała Cukierenka
Strucla z makiem, zawijaniec 452

Ciasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki(...)mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego roztopionego masła - 3 dag świeżych drożdży - 6 łyżek cukru lub ksilitolu - mielona wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy makadamia i co tylko

Apetyczna babeczka
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 108

Kolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z jego udziałem są moimi ulubionymi. Krucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który(...)tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 50 gram cukru pudru 150 gram masła 1 żółto szczypta soli 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie z białego maku i bakalii: 1/2 szklanki cukru trzcinowego 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów

Mango Papaja
Wigilijna gwiazda z makiem 121

właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę  .  Zainspirowałam się przepisem TYM Składniki:  mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g jaja 2 szt mleko 180 ml cukier 60 g masło(...)minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy  papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem

Różowa kuchnia
Rogale Marcińskie 126

przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt

Mango Papaja
Sernik z makiem i jabłkami 166

utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje)  sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Masa makowa 167

przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;)   Składniki: 500 gramów maku białego  500 gramów maku niebieskiego  2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek(...)gramów migdałów szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej  200 gramów orzechów włoskich  3 łyżki prawdziwego miodu   łyżka masła 6 ubitych na sztywno białek Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego

Krakowskie smaki Ani
Świąteczny tort w gwiazdki 225

mąki tortowej 320 g cukru pudru 10 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek zimnej wody 5 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki maku niebieskiego Masa: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie fixu do śmietany Dodatki: 3 łyżki powidła śliwkowego 80 g masy marcepanowej Do nasączania(...)czekolady łyżka kakao Na początek przygotowujemy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy

Mienta blog
Knedle z morelami 171

Knedle ziemniaczane z dodatkiem bialej maki juz prezentowalam.Z truskawkami rowniez,a przepis tutaj:  klik .Dzis tak samo pyszne knedle ziemniaczane,ale z morelami i maka pelnoziarnista.Jesli  jednak uzyjesz bialej maki, proporcje wagowe pozostaja niezmienione. W orginale austriackie Marillenknödel maja w skladzie zamiast ziemniakow twarog.Robilam je rowniez,ale szczerze przyznam,ze z dodatkiem ziemniakow sa duzo i smaczniejsze(...)delikatniejsze.Poza tym trzeba sie wykazac niezwyklym wyczuciem przy dodawaniu maki ,zeby knedle nie byly po prostu za twarde.Sa tez trudne do formowania.Eksperymenty eksperymentami,ale ziemniaczane sa jednak najsmaczniejsze i te wlasnie polecam.Dodatek maki pelnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodal im tylko charakteru.Uwazam,iz to swietna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci. Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowczyki 205

mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku(...)Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku.  Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później. Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać

Świat Ciasta
Świąteczne ciasteczka z masą makową 61

przestygną, smarujemy je płynnym miodem, nakładamy na posmarowane ciastko około łyżki masy makowej, przykrywamy drugim posmarowanym ciastkiem. Delikatnie przyciskamy i układamy w pudełka. Składniki na masę makową  250g maku, x) 150-200g płatków migdałowych, / można użyć mniej płatków + inne bakalie /, otarta skórka z cytryny lub sok z jednej cytryny, odrobinę cynamonu, około 1szklanki płynnego miodu. Mak wsypujemy(...)naczynia, zalewamy zimną wodą. Powstałe na powierzchni nieczystości wylewamy z wodą. Robimy to do chwili aż powierzchnia wody będzie czysta.  Wkładamy mak do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Przelewamy mak na sito wyłożone tetrą lub ściereczką bawełnianą do odcieknięcia. Pod koniec dodatkowo zwijamy ściereczkę i dokładnie odsączamy z wody.   Przekręcamy mak przez maszynkę, drugi

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania