mak - 12131 przepisów (strona:34/809)

Rogale Marcińskie 164

przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt

Mango Papaja
Sernik z makiem i jabłkami 199

utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje)  sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Masa makowa 209

przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;)   Składniki: 500 gramów maku białego  500 gramów maku niebieskiego  2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek(...)gramów migdałów szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej  200 gramów orzechów włoskich  3 łyżki prawdziwego miodu   łyżka masła 6 ubitych na sztywno białek Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego

Krakowskie smaki Ani
Świąteczny tort w gwiazdki 263

mąki tortowej 320 g cukru pudru 10 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek zimnej wody 5 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki maku niebieskiego Masa: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie fixu do śmietany Dodatki: 3 łyżki powidła śliwkowego 80 g masy marcepanowej Do nasączania(...)czekolady łyżka kakao Na początek przygotowujemy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy

Mienta blog
Knedle z morelami 205

Knedle ziemniaczane z dodatkiem bialej maki juz prezentowalam.Z truskawkami rowniez,a przepis tutaj:  klik .Dzis tak samo pyszne knedle ziemniaczane,ale z morelami i maka pelnoziarnista.Jesli  jednak uzyjesz bialej maki, proporcje wagowe pozostaja niezmienione. W orginale austriackie Marillenknödel maja w skladzie zamiast ziemniakow twarog.Robilam je rowniez,ale szczerze przyznam,ze z dodatkiem ziemniakow sa duzo i smaczniejsze(...)delikatniejsze.Poza tym trzeba sie wykazac niezwyklym wyczuciem przy dodawaniu maki ,zeby knedle nie byly po prostu za twarde.Sa tez trudne do formowania.Eksperymenty eksperymentami,ale ziemniaczane sa jednak najsmaczniejsze i te wlasnie polecam.Dodatek maki pelnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodal im tylko charakteru.Uwazam,iz to swietna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci. Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowczyki 239

mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku(...)Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku.  Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później. Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać

Świat Ciasta
Świąteczne ciasteczka z masą makową 107

przestygną, smarujemy je płynnym miodem, nakładamy na posmarowane ciastko około łyżki masy makowej, przykrywamy drugim posmarowanym ciastkiem. Delikatnie przyciskamy i układamy w pudełka. Składniki na masę makową  250g maku, x) 150-200g płatków migdałowych, / można użyć mniej płatków + inne bakalie /, otarta skórka z cytryny lub sok z jednej cytryny, odrobinę cynamonu, około 1szklanki płynnego miodu. Mak wsypujemy(...)naczynia, zalewamy zimną wodą. Powstałe na powierzchni nieczystości wylewamy z wodą. Robimy to do chwili aż powierzchnia wody będzie czysta.  Wkładamy mak do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Przelewamy mak na sito wyłożone tetrą lub ściereczką bawełnianą do odcieknięcia. Pod koniec dodatkowo zwijamy ściereczkę i dokładnie odsączamy z wody.   Przekręcamy mak przez maszynkę, drugi

Leśny Zakątek
Seromakowiec 3480

masą makową. Ciasto seromak można przygotować zarówno na kruchym spodzie, jak i bez spodu. Ja przygotuję seromak na kruchym spodzie, bowiem w moim cieście właśnie na dole będzie mak, a dopiero później ser. Moim zdaniem to jest najbardziej tradycyjna wersja tego ciasta. Przepisów na to ciasto jest bardzo wiele, moje ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne. Możecie podać(...)polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczową. Ja swoje przyozdobię makiem. Jeśli macie ochotę możecie z sera i maku stworzyć szachownicę. Ja do tego ciasta wykorzystam gotową masę makową, jednak możecie samodzielnie zmielić mak, wzbogacić go bakaliami. Podobnie jeśli chodzi o masę serową. Ja się przyzwyczaiłem do sera z wiaderka, bo nie wymaga on mielenia. Mając pod ręką maszynkę do mielenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowy miodownik 80

Świąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki maku (u mnie biały , ale może być niebieski) ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki rumu ½ łyżeczki cynamonu Bakalie ½ litra mleka 1 szczypta soli 2 garście skórki pomarańczowej 1 łyżka cukru

Słodki sentyment
Kutia z pęczakiem 126

Desery Kutia z pęczakiem European drukuj Czas przygotowania: 5 Czas gotowania: 30 30 Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka pęczaku 1/4 szklanki miodu 1 szklanka bakalii (u mnie rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy) kieliszek amaretto lub aromat migdałowy skórka z pomarańczy Przepis 1. Mak(...)wsypać do garnka zalać wodą kilka centymetrów ponad poziom maku. Zagotować, a następnie pozostawić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Mak odcedzić najlepiej do tego wykorzystać czystą ściereczką w której należy odcisnąć mak z nadmiaru wody. Należy pamiętać że gorzki smak właśnie utrzymuje się w tej wodzie z gotowania. 2. Mak zmielić na maszynce do mięsa na najdrobniejszym sicie

zjem to blog kulinarny
Gwiazda drożdżowa z makiem 106

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gwiazda drożdżowa z makiem Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco. Gwiazda drożdżowa z makiem Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka(...)olejku waniliowego 300g gotowej masy makowej Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Lukier: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 80g cukru pudru Gwiazda drożdżowa z makiem Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy

Księga-Smaku
Masa makowa 155

Długo nie mogłam przekonać się do makowca, w sumie ogólnie nie przepadałam za „wytworami” z makiem. Zawsze mi coś w tej masie makowej nie pasowało… była taka sztuczna. Oczywiście to kwestia gustu, ale w momencie odkąd sama zaczęłam robić masę makową, mimo, że trochę czasu to zajmuje, to makowiec zaczął mi smakować. Dodatki oczywiście można modyfikować(...)zgodnie z Waszymi upodobaniami. Składniki: 500 g maku 100 g masła 4 łyżki płynnego miodu miodu 150 g drobnego cukru 100 g rodzynek 100 g orzechów laskowych 50 g suszonych moreli skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1 cytryny Wykonanie: Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą lub mlekiem (kilka centymetrów ponad poziom maku

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania