wrzątku, dodaj do soku i wymieszaj. Wylej na mniejszy głęboki talerz i wstaw do lodówki. Inna opcja zmiksuj pomarańcze w blenderze (tylko bez pestek!) blat z makiem: - 5 białek rozmiar L - 3 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek sparzonego we wrzątku maku (dobrze odsączonego) - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody(...)łyżek cukru pudru Mak zagotuj w wodzie, przelej na gazę i dobrze odsącz, wyciśnij z całych sił. Wyłóż na talerz aby trochę podeschnął, ja zostawiłam go na dwie godziny. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier, ubij na sztywno, dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę
SMYKWKUCHNImąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki) 1 żółtko Składniki na masę makową: 500 g mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (brak na zdjęciu) 100 daktyli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Wykonanie: Najpierw przygotowałam mak Mleko zagotowałam i wsypałam do niego mak. Zostawiłam chwilę na małym ogniu. Odstawiłam z ognia do wystudzenia. * Jeśli wolicie mak zmielić sami, to kupcie suchy mak nie zmielony, potem trzeba go zaparzyć wrzącą wodą, odstawić na kilka godzin
Kuchnia u Krysiciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Składniki na masę makową: (przepis tutaj) * 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła * 70 ml płynnego miodu * 60 g orzechów włoskich (użyłam Skworcu) * 60 g rodzynek (użyłam Skworcu) * 3 łyżeczki skórki pomarańczowej(...)Wykonanie: Mleko wlać do garnka, zagotować. Do wrzącego mleka wsypać mak i gotować go około 20 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mak powinien wchłonąć całe mleko. Następnie ugotowany mak przemielić przy pomocy maszynki do mielenia trzykrotnie. Orzechy drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzać wszystko. Kolejno dodać do garnka bakalie i mieszając chwilę "podsmażać
Zrób to smacznietrzepaczkę, miski, szklankę, wagę kuchenna, łyżeczkę, blachę do ciasta, miarkę kuchenną, papier do pieczenia, folię spożywczą, sitko, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, wałek do ciasta, widelec, maszynkę do zmielenia maku, 2 garnki, nóż. Przygotuj składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku(...)mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania do maku dodaj cukier. Wszystko dobrze
blog.moje-pasje.infoKiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużo pracy, do tego bardzo smaczny a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na tortownicę 23 cm 200 g masła 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki(...)miksowania dodajemy suchy mak i wszystko starannie łączymy. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, dokładnie je rozprowadzamy a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 50 minut, po czym studzimy w piekarniku. ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Proste ciasto z makiem + film pochodzi
Smakowite DaniaŚniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury. Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym akcentem w postaci maku. Szczerzę to nam nawet lato przewija się przez dzisiejszy post ukryte w liofilizowanych truskawkach i kokosie. Chlebek jest puszysty z dodatkiem pestek do chrupania a dzięki puree z dyni(...)smaku czyli słodki miąższ kokosa z słodko-kwaśną nutą truskawek 💚 W takim towarzystwie nie ma szans na zimową chandrę 😊 krem kokosowo - truskawkowy Składniki: Chlebek dyniowy z makiem (śr: 18 cm) -300g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki owsianej -30g maku niemielonego -140g słonecznika i pestek dyni (po połowie) -7g suchych drożdży
Candy Pandasszklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)ząbek czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy (1 łyżeczka) sól i pieprz do smaku WYKONANIE: CIASTO: Do misy
Słodko-Słony Świat Ilonygustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu naturalnego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE : Mak przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy mleko i wodę. Mak ciągle mieszamy ( nie można pozwolić aby się przypalił ) i zagotowujemy. Garnek zakrywamy szczelnie pokrywką i pozostawiamy mak na 30 minut aby napęczniał. Mak powinien być gęsty po napęcznieniu. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 20 minut aby napęczniały. Odcedzamy. Po upływie tego czasu do jeszcze ciepłego maku
Kulinarne Fantazje Marioliroku. Połączyłam w tym przypadku dwa przepisy. Tu odjęłam, tam dodałam i wyszło prawdziwe cudo, którym mój mąż Marcin koi swoje podniebienie :D Składniki: 250g białego maku 100g masła 150g mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe(...)maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając
Ukojenie Podniebieniazwłaszcza,że są one rewelacyjne i o niebo lepsze od tych kupnych,które również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę je piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego(...)mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu -100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i skórka sama schodzi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiastka półkruche z makiem - kuchnia podkarpacka Niewielkie lekko chrupiące ciasteczka z dodatkiem maku to miły dodatek do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a im dłużej się je chrupie, tym bardziej docenia się ich smak. Przepis na te małe słodkości pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”, a podała go pani Grażyna Maziarz, jako jeden z tradycyjnych lokalnych(...)wspomnieć o samej publikacji, która została przygotowana w oryginalny sposób. Zamiast druku znajdziemy tam przepisy własnoręcznie zapisane przez ich autorki, co dodaje publikacji autentyzmu i wyjątkowości. Ciastka półkruche z makiem - kuchnia podkarpacka Składniki na 50-60 sztuk: 300 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Trzeci talerzDawno nie piekłam żadnego makowca, więc przyszły Święta Bożego Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru(...)orzechów olejek migdałowy 4 łyżki kaszy manny SKŁADNIKI NA BISZKOPTA : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE : Mak najlepiej dzień wcześniej płuczemy na sicie oraz zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mak roztarty w palcach zacznie się nam rozpadać. Po przestudzeniu mielimy
Pani na desercukru 5-6 nektarynek(około 500 g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Mąki, proszek do pieczenia i sodę przesiej do dużej miski. Dodaj mak. Wymieszaj. W drugiej misce zblenduj cukier, olej i banany. Do masy bananowej dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego. Zblenduj wszystko razem. Połącz zawartość obu misek. Wymieszaj wszystko. Przełóż ciasto na blachę(...)środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suche, jeżeli nie, to podpiecz jeszcze 3-5 minut). Smacznego! Artykuł Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmasła 4 jajka 6 niewielkich jabłek sok z 1/2 cytryny 350g mielonego twarogu (najlepiej półtłustego) 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 łyżki cukru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka maku 5 łyżek mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 50g cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki(...)proszkiem budyniowym, do masy dodać 2 łyżki cukru i rodzynki. Odstawić na czas przygotowywania drugiej warstwy twarogu. Rozbić 2 jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z makiem, pozostałym twarogiem (150g), mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy dodać 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby
DietologBułki z makiem Na blogu znajdziecie przepisy na wegańskie burgery , pasty kanapkowe , kilka pasztetów . Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „ Hummusy i pasty „ . Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej , bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować(...)przygotować klasyczne bułki z makiem . Jestem wielkim fanem maku, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo mi smakuje. Jeśli obawiacie się jego smaku, to dajcie go mniej. Już niedługo zacznę myśleć nad fajnymi bułeczkami bezglutenowymi, więc zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić. Artykuł Bułki z makiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman