mak - 12131 przepisów (strona:47/809)

Makowe Panienki - kremowe babeczki z makiem 113

nowej dekadzie! :) W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik]. Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;) Na budyniowym bereciku każdej(...)zimowy deser w towarzystwie gorącej kawy. Pomimo mnogości punktów w przepisie są naprawdę proste w wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu! Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących. Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :) Siadajcie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Seromakowiec 136

sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki płatków migdałowych łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (wcześniej sparzonej i umytej) płaska łyżeczka(...)średnicy 24 cm (około 10 kawałków) Wartości odżywcze w porcji (bez dekoracji) Kalorie: 415 Białko: 13,2 g Tłuszcze: 30,7 g Węglowodany: 24,4 g Przygotowanie Masa makowa Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (około 3 cm powyżej poziomu maku). Zagotowujemy i gotujemy przez około 40 minut na małym gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki siekamy

Analiza Smaku
makowiec na cieśnie ucieranym 91

ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka (biała oddzielone od żółtek) 1 łyżka olejku migdałowego lub do smaku ok. 2 garści bakalii lub więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody i mielimy trzy krotnie. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy mak, olejek oraz bakalie i mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, dodajemy je do maku i delikatnie mieszamy. Gotową masę kupkami wykładamy na ciasto. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z makiem 172

Pieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować . Składniki na 1 bochenek: 40 g maku 650 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka(...)temp. pokojowej 1 średnie jajko, rozkłócone Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i  kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać

Moje domowe kucharzenie
Delikatna rolada makowa (biszkoptowa) 168

dodajemy nasz mak, mieszamy. Pod koniec dodajemy mix bakalii. Gotujemy całość tylko do momentu zgęstnienia masy (nie za długo). Ostatni etap przygotowań rolady makowej na biszkopcie: Ostrożnie rozwijamy nasz biszkopt i wykładamy na niego jeszcze ciepłą masę makową z bakaliami. Równomiernie rozprowadzamy pozostawiając około 1-2 cm bez masy. Ponownie zawijamy naszą roladę. Naszą roladę z makiem wkładamy

Słodkie okruszki
Tort makowy z kajmakowymi kremami 103

połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietany kremówki 36%(bardzo dobrze schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru 1 utrwalacz do śmietany kilka ciasteczek oreo do dekoracji Średnica tortownicy to 26 cm. Na początku zaczynamy od sparzenia maku. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien

PatiGotuje
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 150

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży  150 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki białego maku ok. 80 g orzechów włoskich ok. 80 g migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 6 podłużnych biszkoptów 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany

Kuchnia MagdaLeny
MAKOWIEC JAPOŃSKI 138

Mak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się(...)jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny 3 średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 99

cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko(...)ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Nadzienie serowe: Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy. Nadzienie makowe: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. Orzechy

Kuchnia MagdaLeny
Piegusek Królewski 152

Sezon na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio, gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i  suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest(...)niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Domowe ciasta
Śląska makówka na Boże Narodzenie + filmik 132

przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby zwykła bułka na mleku z makiem, ale to jest cud - miód i orzeszki . Do przepisu dołączyłam filmik , na którym wszystko jest bardzo dokładnie przedstawione , serdecznie zapraszam do oglądania i przyrządzenia tej słodkiej cudowności :-) Wesołych i smacznych Świąt(...)Składniki (proporcje na jedną miskę): 400 g mielonego maku 2 litry mleka 1 bułka wrocławska 100 g migdałów 200 g rodzynków 100 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu sporo cukru tj. 4 łyżki + 12 łyżek + jeszcze trochę 2 łyżeczki masła  szczypta soli Wykonanie: 1. Migdały zalewamy wrzątkiem na jakieś 30 minut, a następnie obieramy je ze skórek. Rodzynki zalewamy

Kawa z mlekiem
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 183

trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do przygotowania, to dodatkowo… jest na zakwasie. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość – zakwas chlebowy żytni(...)macie mikser z hakiem, to chlebek zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko

Poezja smaku
duet makowo serowy 197

sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odlewamy wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy(...)tarce o grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy. wykonanie ciasta: Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 90 min. (Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Domowy Smak Jedzenia
Piegusek z brzoskwiniami 166

Znowu zawitał u mnie piegusek czyli ciasto z białek z dodatkiem maku. Tym razem dodałam cały mak a nie mielony dzięki temu ciasto przyjemnie chrupie. Białkowy biszkopt z makiem przełożyłam kremem budyniowym a na wierzchu zalałam galaretką brzoskwinie z puszki. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła(...)brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania