mak - 12131 przepisów (strona:44/809)

Deser czekoladowy z makiem i miodem kasztanowym z szybkowaru 227

Mak i czekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko(...)zwożenie do domu rozmaitych miodów. Miody są dla mnie zamkniętym w słoiczek wspomnieniem kwiecistego regionu lub kraju z którego pochodzą. Uwielbiam rozkoszować się ich smakiem po powrocie do domu! Mak z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 - 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion

Szybko Szybkowar
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 138

zaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia. Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja(...)pierogow) 450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550) 250-270 ml goracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki ) 1 lyzka dobrego oleju szczypta soli Nadzienie pierogowe: 50 dag ziemniakow 30 dag bialego sera 1 cebula 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz z mlynka do smaku Dodatkowo : 150 dag boczku 1 cebula 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 175

niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam bardzo do wypiekow z maka pelnoziarnista i do wyprobowania mojego przepisu.Buleczki sa z duza iloscia(...)jagod,po proszu pycha. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki (250 g maki 550 i 250 g maki orkiszowa pelnoziarnistej) 240 g mleka 70 g masla 60 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy(swiezych 1/2 kostki) 3 zoltka  Nadzienie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 174

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny. Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu bardzo dlugo(...)zachowuje swiezosc. Duzy udzial maki zytniej ma rowniez ogromny wplyw na powstanie wspanialej grubej skorki.Bezapelacyjnie wpisuje sie na liste ulubionych.Bardzo polecam! Skladniki na 1 duza foremke (31,5x13x7) :   maka zytnia chlebowa-150 g maka pszenna razowa -300g lamane ziarno zyta      -160 g woda-320 g sol-2 lyzeczki drozdze suche-plaska lyzeczka zakwas dojrzaly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 227

ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale harmonizuja ze soba.Ciasto jest pyszne(...)trudno wiec skonczyc na jednym kawalku.Doskonaly sposob na wykorzystanie sezonowych owocow. Skladniki na spod: 150 g maki jasnej orkiszowejM-630 100 g maki gryczanej 125 g masla 2 lyzki cukru trzcinowego Muscowado 1 jajko Nalozenie owocowe: 750 g jezyn 2-3 lyzki cukru 1 budyn waniliowy 1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej 100 ml wody 2 lyzki bulki tartej Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Makowy Ajerkoniakowy 328

Jeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu tego tortu, proponuję użycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku. Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Masa ajerkoniak-owa: 330 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone biała czekolada (100 g ) ok. 1/4 szklanki advocatu ok. 2 łyżki cukru pudru ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych       Tort Makowy Ajerkoniakowy - Sposób

Słodka Strona
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 393

zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około 150 g rodzynek Kresto , około 150 g orzechów laskowych Kresto .  Mak sparzyć i zmielić(...)użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;) Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem owsiany ! 172

olejem lnianym, o którym już pisałam w tym poście. Niepowtarzalny smak tej owsianki został w moich ustach na długo ^^   ~ Krem owsiany słodzony daktylami z siemieniem lnianym, serkiem twarogowym, makiem i olejem lnianym(...)Składniki: 50g płatków owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 2 daktyle cynamon + 150g serka twarogowego łyżeczka oleju lnianego mak Płatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy siemię, daktyle, cynamon i gotujemy aż do zgęstnienia. Całość blendujemy na krem, przelewamy do słoiczka i posypujemy makiem. Serek mieszamy z olejem lnianym i kładziemy na owsiance. Całość posypujemy makiem

Kuchenny Skrawek Nieba
Sushi poradnik krok po kroku 211

podniebień. W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku  —  poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek na macie bambusowej. Wykonamy następujące rodzaje sushi: maki (zarówno futomaki, jak i uramaki) oraz nigri. Ryż do sushi Podstawą sushi jest zakwaszany ryż, który zwie się sushi-meshi . Musi to być ryż odpowiedniego gatunku  —  krótkoziarnisty(...)brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi

Food Square
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 237

ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii.  Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych rogali. Ponieważ(...)masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 35 0g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową

Walijskie Pichcenie
Makowiec - strucla makowa 307

Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie(...)zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem

Aga w kuchni
Pierogi ruskie z pesto rosso 189

cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso     Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek -sol Obydwie maki oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi lyzkami w duzej misie(...)Dolewamy wrzatek i robimy "ciepla kluche " :-) Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka

Z Kuchni Do Kuchni
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 171

łosoś z datą do wczoraj.  Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie  wege makami. Ale gdyby się tak dobrze zagłębić w fachową literaturę, to można by je podciągnąć pod hosomaki. Aż do soboty. Kiedy to zrobiłam swoje pierwsze poważne maki- zushi.  Jego jedzenie(...)znalazłam kilka ciekawych, niemalże sztandarowych reguł, związanych z tą jakże zacną sztuką kulinarną. Po pierwsze i pokrótce.  Nazewnictwo. To co wsuwaliśmy kiedy Nasi łoili tyłki Szwabom to maki, czyli mniej lub bardziej koślawe ruloniki uformowane z ryżu zwiniętego wraz z różnorodnymi składnikami w płatkach glonów nori. Idąc dalej. Nasze maki w głównej mierze stanowiły futomaki , gdyż były to grube

bastalena
Makowiec 672

kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach  maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już

Pudełko rozmaitości
KETO KLUSKI Z MAKIEM (bez glutenu i cukru) 73

Oceń ten przepis Keto kluski z makiem to niskowęglowodanowa wersja znanego i lubianego deseru wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej i zrobić(...)różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec zawijany i pyszne, szybkie oraz niezwykle aromatyczne danie gotowe! Składniki – keto kluski z makiem Kluski 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g  błonnika bambusowego/mąki bambusowej   20 g  gumy guar 1 jajko średniej wielkości (60 g) 1/2 łyżeczki  soli kłodawskiej

Ola la LCHF