zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły(...)mak, nie trzeba go wcześniej mielić. Ciasteczka z kolorowymi witrażykami są bardzo efektowne, a jednocześnie proste do przygotowania. Takich ciastek nie trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennaSłówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany(...)osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami
Pychotkaaawymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć
królestwo garówpiekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele Składniki na ciasto półfrancuskie : 500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży(...)jajka 60 g cukru 1 szczypta soli 60 g masła 150 g zmrożonego masła do wałkowania Nadzienie z białego maku: 250 g białego maku 250 g miodu lipowego Kłos- Pol 50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały
Różowa kuchniasię w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć go szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną(...)drobnej soli (dałam 3 płaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko
Poezja Smaków - blog kulinarnyokazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama rogala świętomarcińskiego. Kosztowny skład tego rogala pokazuje(...)tradycję przejęli inni piekarze, zachowując ten sam przepis na nadzienie. Tylko tu w Poznaniu ten jeden raz w roku dnia 11 listopada wypieka się rogale nadziane masą z białego maku, bakalii i śmietany. Tyle legenda. Tak na prawdę pomysł marcińskich rogali podsunął swojemu szefowi w 1891 r. jeden z poznańskich piekarzy – Józef Melzer. Rogale były rozdawane ubogim po mszy świętej
Szybko Tanio Smaczniesię przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki(...)mąki 75 g masła 30 g drożdży 70 g cukru szklanka mleka szczypta soli 1 jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtkami i śmietaną i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku(...)Wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i margaryną. Studzimy i wykładamy na ciasto. MAK: Składniki: 15 dag maku 3 jajka 5 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag bakalii 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak musimy sparzyć i następnie mielimy go przez maszynkę. Żółtka ucieramy z margaryną
psgotujemywyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam(...)mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej już zmielonego) 150 g masła 3/4 szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 100 g krojonych orzechów 100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość
Domowa Cookierenka Agimakowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam(...)mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę) 2 łyżki miodu kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMasa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)zimną wodą i odstawiamy, aby dokładnie odciekł. Odcedzony mak mielimy w maszynce przez drobne sitko dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy bakalie,cukier,miód,olejek migdałowy oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy
Przepisy i porady kulinarneprzepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo SKLADNIKI maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej(...)kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto : Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic
w mojej kuchniMak i czekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko(...)zwożenie do domu rozmaitych miodów. Miody są dla mnie zamkniętym w słoiczek wspomnieniem kwiecistego regionu lub kraju z którego pochodzą. Uwielbiam rozkoszować się ich smakiem po powrocie do domu! Mak z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 - 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion
Szybko Szybkowarzaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3 to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem ziemniaczano-serowego nadzienia. Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja(...)pierogow) 450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550) 250-270 ml goracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki ) 1 lyzka dobrego oleju szczypta soli Nadzienie pierogowe: 50 dag ziemniakow 30 dag bialego sera 1 cebula 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz z mlynka do smaku Dodatkowo : 150 dag boczku 1 cebula 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam bardzo do wypiekow z maka pelnoziarnista i do wyprobowania mojego przepisu.Buleczki sa z duza iloscia(...)jagod,po proszu pycha. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki (250 g maki 550 i 250 g maki orkiszowa pelnoziarnistej) 240 g mleka 70 g masla 60 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy(swiezych 1/2 kostki) 3 zoltka Nadzienie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!