Ciasto Popapraniec Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)fantastycznie sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i budyniem smakuje zupełnie wyjątkowo, na pewno posmakuje Waszym gościom. Bardzo polecam, smacznego:) Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem, składniki: na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm (lub troszkę mniejszą): 5 dużych jajek, 150 g cukru, 75 ml oleju, czubata łyżeczka proszku
Lekcje w kuchniPyszny makowiec, którym zajadaliśmy się podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Makowiec jest bardzo wilgotny, aromatyczny, naprawdę bardzo nam smakował. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną(...)mąki pszennej tortowej 40 g kakao 6 dużych jajek 180 g cukru 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 300 g maku 200 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miodu 2 łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka
Opowieści z piekarnikawindow.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski
Mała Cukierenkaminimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć(...)Gorąco polecam ! Print Makowiec II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki przepis na wspaniały makowiec nasączony syropem cukrowym. Course Desery Cuisine Polska Keyword bakalie, mak Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 270 g mąki pszennej odrobina do podsypania
SprawdzonaKuchnia.plCuisine polskie Keyword biszkopt, ciasto, makariniki Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Servings 27 porcji Calories 678 kcal Ingredients 300 g maku niebieskiego lub maku mielonego 8 szt jajek 240 g cukru 1 szklanka 240ml = 240g cukru 200 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno zmielonej 3 łyżki miodu 5 łyżek bułki(...)tartej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt aromat migdałowy Instructions Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat
SmartBake.plPorządkując nasze półki z produktami z terminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem(...)Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku niebieskiego Krem mascarpone: 500 g mascarpone 500 g kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikparynowej dekadzie! :) W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik]. Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;) Na budyniowym bereciku każdej(...)zimowy deser w towarzystwie gorącej kawy. Pomimo mnogości punktów w przepisie są naprawdę proste w wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu! Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących. Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :) Siadajcie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki płatków migdałowych łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (wcześniej sparzonej i umytej) płaska łyżeczka(...)średnicy 24 cm (około 10 kawałków) Wartości odżywcze w porcji (bez dekoracji) Kalorie: 415 Białko: 13,2 g Tłuszcze: 30,7 g Węglowodany: 24,4 g Przygotowanie Masa makowa Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (około 3 cm powyżej poziomu maku). Zagotowujemy i gotujemy przez około 40 minut na małym gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki siekamy
Analiza Smakuciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka (biała oddzielone od żółtek) 1 łyżka olejku migdałowego lub do smaku ok. 2 garści bakalii lub więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody i mielimy trzy krotnie. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy mak, olejek oraz bakalie i mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, dodajemy je do maku i delikatnie mieszamy. Gotową masę kupkami wykładamy na ciasto. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaPieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować . Składniki na 1 bochenek: 40 g maku 650 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka(...)temp. pokojowej 1 średnie jajko, rozkłócone Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać
Moje domowe kucharzeniedodajemy nasz mak, mieszamy. Pod koniec dodajemy mix bakalii. Gotujemy całość tylko do momentu zgęstnienia masy (nie za długo). Ostatni etap przygotowań rolady makowej na biszkopcie: Ostrożnie rozwijamy nasz biszkopt i wykładamy na niego jeszcze ciepłą masę makową z bakaliami. Równomiernie rozprowadzamy pozostawiając około 1-2 cm bez masy. Ponownie zawijamy naszą roladę. Naszą roladę z makiem wkładamy
Słodkie okruszkipołączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietany kremówki 36%(bardzo dobrze schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru 1 utrwalacz do śmietany kilka ciasteczek oreo do dekoracji Średnica tortownicy to 26 cm. Na początku zaczynamy od sparzenia maku. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien
PatiGotujeRogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki białego maku ok. 80 g orzechów włoskich ok. 80 g migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 6 podłużnych biszkoptów 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany
Kuchnia MagdaLenyMak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się(...)jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę. Warte polecenia! Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny 3 średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenycukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko(...)ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Nadzienie serowe: Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy. Nadzienie makowe: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. Orzechy
Kuchnia MagdaLeny