Przepyszne kruche ciasto z makiem i jabłkami, które w zasadzie powstało z resztek, jakie miałam w lodówce. Po jednej z sesji dla Klienta został mi słoik prażonych jabłek, a po pieczeniu drożdżówek, pyszna domowa masa makowa. Postanowiłam połączyć wszystko w całość i było warto :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)jajka masa makowa: 200 ml wody 100 ml mleka 100 g zmielonego maku (kupuję już zmielony mak, ponieważ nie posiadam maszynki) 3 łyżki miodu 1 łyżka konfitury z pomarańczy 1 łyżka masła skórka starta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 3-4 duże jabłka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie słoik prażonych
Mienta blogCebularz pochodzi z kuchni żydowskiej i jest to tradycyjny produkt najbardziej popularny w województwie lubelskim. Jest to placek pszenny pokryty pokrojoną cebulą, która jest wymieszana z makiem i ma średnicę od 15-20 cm. Ich historia sięga przełomu XIX wieku, kiedy Żydzi zamieszkiwali lubelskie Stare Miasto. Cebularze są łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują podawane(...)placek: 400 g mąki pszennej 200 ml wody 20 g drożdży świeżych 20 g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Na farsz: 300 g cebuli 3 łyżeczki maku niebieskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, czyli do kubka wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej łyżeczkę
ProstePesto.plCiasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysokie, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę(...)200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g schłodzonego masła lub margaryny 80g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 350g suchego maku, niemielonego 200g cukru 3 żółtka 50g posiekanych orzechów włoskich 50g masła w temperaturze pokojowej parę kropli aromatu migdałowego 5 białek Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaCiasto z makiem i jabłkami Przepis na delikatny biszkopt makowy z masą i galaretką. Pyszne ciasto makowe z jabłkami prażonymi, to znakomity zamiennik dla tradycyjnego makowca lub biszkoptu z masą. Bezglutenowe ciasto z owocami, jabłka można zastąpić śliwkami z kompotu lub innymi owocami. To wilgotne ciasto z jabłkami doskonale się sprawdzi do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół. Ciasto(...)makiem i jabłkami to także pomysł na makowiec japoński inaczej. Poszłam na skróty i zrobiłam ciasto z jabłkami prażonymi ze słoika. Jak zrobić ciasto makowe z jabłkami? Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł na ciasto czekoladowe na święta, ale o tym innym razem. Ciasto z makiem Święta Bożego Narodzenia i potrawy z makiem, tego wymaga tradycja. Na moim Blogu znajdziesz
Dieta moja pasjaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mak to idealna baza do ciasta, ale także świetny dodatek do wypieków, który nadaje im wyrazistości i charakteru. To bardzo dekoracyjny dodatek, który pięknie ozdabia ciasta, ciasteczka i inne wypieki. Ciasta z makiem kojarzą nam się głównie ze świętami, wówczas w wielu domach przygotowuje się różnego rodzaju makowce, rolady makowe czy inne ciasta z makiem. Nic jednak(...)także inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższymi przepisami. Na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie. 1. Sernik z Makiem Przepis na: Przepiski.pl 2. Makowiec japoński Przepis na: wasze-przepisy.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Makowa panienka Przepis na: KulinarnePrzeboje.pl 4. Ciasto makowe z brzoskwiniami Przepis na: DelicjeAgnes 5. Ciasto z makiem
Damusia.plCiasto śmietanowe z makiem Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa. 20 porcji 40 minut czas przygotowania Dwie formy 24 cm X 24 cm Składniki na ciasto z makiem(...)białek z jajek · 1 szk. cukru · 2 łyżeczki octu · 2 łyżki maki pszennej · 2 łyżki maki ziemniaczanej · Szczypta soli · 7 łyżek maku suchego
Kulinarna Chwilamojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży 12 rodzynek 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie) W mleku rozpuścić drożdże
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży 12 rodzynek 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie) W mleku rozpuścić drożdże
moj przepis nablogu wzięłam udział w akcji dla blogerów,, Kulinarna podróż po świecie“ . Uczestnicy co miesiąc odwiedzają inny kraj i przedstawiają regionalne przepisy. W wirtualną podróż ruszyłam z serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego(...)jest jednak trudne. Jak już wspomniałam, warstwy ciasta przekładamy masłem. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. I gotowe. Teraz tylko wystarczy pokroić placek na paski o wymiarach naszej foremki. Przełożyć makiem i upiec na złoto. Pokroić na plastry i cieszyć oko ,, makową zebrą“. Prijatno, czyli Smacznego po serbsku! Serbski strudel z makiem: na 2 ciasta składniki: 20 g świeżych drożdzy
dolcevitainmykitchenzapach grzybów, cytrusów i przyprawy do piernika- od lat te same zapachy, te same potrawy, te same receptury, które tylko w TYM okresie smakują nader wyjątkowo. Makaron z makiem, łazanki z kapustą z grzybami, kremowy sernik czy piernikowe ciasteczka (i tu super patent- powstałe przy okazji robienia spodu do sernika! Świetna oszczędność czasu i super zajęcie dla najmłodszych(...)ciasteczka są delikatne) i ostudzić na kratce. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Pierniczki zamaczać w czekoladzie, odłożyć do całkowitego wystudzenia polewy. Smacznego! 3. Makaron Gniazda z makiem, 4 porcje, przygotowanie 20 minut 300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki 200 ml mleka 150 g mielonego maku 70 g skórki pomarańczowej 70 g migdałów w płatkach
Kraina Miodem Płynącapyszna i efektowna drożdżowa choinka z makiem ozdobi Wasz świąteczny stół i na pewno zadowoli wszystkich gości! Składniki: 1kg mąki 6 żółtek 8 dag drożdży 2 szklanki mleka szklanka cukru 20 dag masła cukier waniliowy MASA MAKOWA 0,5 kg maku 2-3 jajka 15 dag masła cukier według swojego uznania Mak sparzyć, odcedzić 3-krotnie przemielać z cukrem(...)dodać żółtka, rozpuszczone wystudzone masło, olejek migdałowy, a na koniec ubić białka i dodać do maku i wymieszać. Sposób przygotowania: Drożdże rozprowadź z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10-15 minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj
Wasze Przepisyświętami. Pojawiły się barszcze, grzybowe, kapusty z grzybami, makiełki i inne mniej tradycyjne potrawy. Moją uwagę przykuła najbardziej jedna dziwna odpowiedź, na dodatek odpowiedź mojego ekipowego Kuby. Paluszki z makiem. W życiu nie miałam z czymś takim styczności. Popytałam go co i jak. On popytał dalej. Dokładnego przepisu nie dostałam, więc musiałam się trochę posiłkować internetami. Internet też(...)też zrobiłam przy drugim podejściu. Na zdjęciu macie efekt. Wyszło fajnie. Składniki: paluszki: 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju masa makowa: 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 5 porcji
Kardamonovytych , którzy nie lubią robić tradycyjnego makowca, albo jego smak już się po prostu znudził, a nie wyobrażają sobie świąt bez ciasta z makiem mam ciekawy pomysł. Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości. Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt(...)łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem łączymy z odciśniętymi śliwkami. Złożenie: Biszkopt nasączamy lekko płynem pozostałym z moczenia śliwek. Na nim rozsmarowujemy ok. 600 g masy makowej z puszki. Na maku układamy krem czekoladowy ze śliwkami. Odstawiamy do lodówki. opcja nr.2 Krem czekoladowy można zastąpić musem śliwkowym. 200 g mrożonych śliwek gotujemy, aż zmiękną dodając 1/3 szkl wody
Bon appetit mon amieDrożdżówki z makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie(...)łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego masa makowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku 5 łyżek miodu łyżka masła skórka starta z dwóch pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder Na początek przygotowujemy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem
Mienta blog