Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli(...)jajko (żółtko oddzielone od białka) 40 g masła, roztopionego Masa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie
Moje Kuchenne Rewelacjemakowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić(...)ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 2 jajka 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA MAKOWA 300g suchego maku (po ugotowaniu i zmieleniu około 550-600g) 100g miodu 100g masła 80g cukru (lub do smaku) 2 małe jajka (M) 120-150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki
Smakołyki Berenikiświęta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża(...)tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką. Domowa masa makowa - przepis: 600 g maku 150 g rodzynek 150 g suszonej żurawiny 50 g suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczy 150 g pestek słonecznika 400 g mieszanki orzechów ( u mnie 150 g włoskich, 150 migdałów
Kuchnia ŁukaszaCiasto mandarynkowe z makiem – Pyszne, aromatyczne ciasto z makiem, skórką z mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia, że ciasto wygląda elegancko. Taki cytrusowy keks, wspaniale przypomina o zbliżających się Świętach. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety BBC good food, przepis bardzo zmodyfikowany). Ciasto mandarynkowe z makiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Ciasto: 150g miękkiego masła 180g jasnego brązowego cukru 50g kwaśnej śmietany 18% 3 jajka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 3 mandarynek 100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek Krem: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 płaska
Mała CukierenkaKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRogale z białym makiem to słodkości, które przygotowuje tylko raz w roku :) Kilka lat temu pokazałam Wam przepis na rogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej(...)bardzo miękkiego i 80 g roztopionego) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 18 g suszonych drożdży 5 płaskich łyżek zwykłego cukru szczypta soli 2 jajka nadzienie 0,5 kg białego maku 150 g masy marcepanowej 1,5 szklanki cukru pudru 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego 5 podłużnych biszkoptów 100 g migdałów 50 g orzechów włoskich 100 g orzechów brazylijskich garść
Ugotowaćszczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;) Polecam . Wielu(...)odstrasza , to zabierające wiele czasu namaczanie i mielenie maku . Ale jest na to rada . W sklepach jest już dostępny mak mielony . I nie mówię tutaj o gotowej , słodkiej masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g
Malinowa Kawiarenkazainspirował mnie najnowszy odcinek Gry o tron, w którym pojawiło się mleko makowe. Zaczęłam się zastanawiać jak to się stało, że jeszcze nigdy nie zrobiłam sama mleka roślinnego z maku. Jako że miałam w kuchni spory zapas nasion od Bioindygo.pl , mogłam od razu nadrobić zaległości. Oczywiście moje mleko to coś zupełnie innego, nie działa przeciwbólowo, usypiająco czy odurzająco. Takie właściwości(...)jedynie opium, czyli mleko pozyskiwane bezpośrednio z łodyg i główek wysokomorfinowego maku lekarskiego, uprawianego tylko na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Wracając do przepisu - zdecydowałam się wpleść w mleko nutę kokosową, bo wydaje mi się że samo byłoby zbyt wyraziste, gorzkie. Użyłam białego maku, który charakteryzuje się odrobinę delikatniejszym i słodszym smakiem niż odmiana niebieska (powszechnie spotykana w sklepach). Wy możecie użyć
Powiedz dietom nieUwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi(...)starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego 1 szklanka cukru 1/2 (100 g) kostki masła 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 2 łyżki mleka
Kuchcik gotujeCiekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną i osuszoną rybę(...)kroimy na porcje, oprószamy solą. Mak wsypujemy do płaskiego naczynia (lepiej wsypać mniej, a później dosypać). Porcje łososia dokładnie panierujemy w maku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy
mojewypiekiinietylkomiodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem
Cynamonowe szczęściePyszne rogaliki z masą makową. Super pomysłem na świąteczne wypieki, polecam. Masa makowa – odłożyć troszeczkę suchego maku do obsypania rogalików (około 1 łyżki)Mak wrzucić do garnuszka zalać gorącą wodą, tyle,żeby mak był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Jak woda wyparuje można dodać dodatkowo trochę wody.Następnie przelać(...)maszynkę. Masło z miodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać. Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas 15 minut, obroty 1 – zmiksować mak, czas 50 sek, obroty 9 – dodać masło, miód,olejek
Kuchnia Pokoleńkruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam(...)tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta
Smakołyki Berenikiwykładać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać(...)godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje. *Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można kupić
moj przepis naGotować 15 min na średnim ogniu, następnie poddusić pod przykryciem 5 min, mają się lekko rozpadać. Dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masa makowa: 300 gr maku, zmielonego ale sypkiego 400 ml mleka lub wody 60 gr cukru 50 gr zmielonych migdałów 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski wanilii Mleko zagotować(...)cukrem waniliowym lub z nasionkami z laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać. Prażone orzechy w miodzie: 40 gr masła 40 gr miodu 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
moj przepis na