śledź - 8346 przepisów (strona:47/557)

Śledzie w sosie majonezowo-jogurtowym z akcentem pomidorowym. Delikatne 93

Śledzie lubimy (chyba) wszyscy. Pod każdą postacią. Przygotowane na różne sposoby smakują zawsze. Poszukując nowych smaków, często robię śledzie łącząc różne produkty, dodaję nowe, inne składniki niż poprzednio i w ten sposób powstają ciekawe i smaczne potrawy ze śledziami w roli głównej Składniki: 6 szt. filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu(...)godzinę, potem zlałam wodę, zalałam czystą wodą i ponownie zostawiłam na godzinę. Taka była potrzeba, ponieważ moje płaty śledziowe były słone. Jeśli po pierwszym zalaniu wodą i spróbowaniu kawałka śledzia nie wyczuwa się soli, wystarczy wymoczyć je w zimnej wodzie tylko raz. Po tym czasie odlałam wodę i płaty śledziowe zalałam zimnym mlekiem. Wówczas śledzie będą bardziej delikatne. Odstawiłam

Kuchnia u Krysi
Rolada ze śledzia 76

Rolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)wersjach danie to smakuje wybornie. Jeżeli użyjecie śledzi Bismark to będzie Wam łatwiej zwinąć całość w roladę, ale będzie ona ostrzejsza w smaku. Śledzie a’la matjas będą nieco mniej plastyczne, ale za to bardziej mięsiste, a rolada łagodniejsza w smaku. Pozostawiam Wam wolność wyboru. P.S. Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 166

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki a następnie zalać olejem lub mixem olejów

Ola la LCHF
Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami 144

Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju) olej do smażenia Zalewa: pół szklanki octu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść(...)cebule 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu (lub cukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku         *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki *** *** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy *** *** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy

Blog z Apetytem
Rolada ze śledzia 137

Rolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)wersjach danie to smakuje wybornie. Jeżeli użyjecie śledzi Bismark to będzie Wam łatwiej zwinąć całość w roladę, ale będzie ona ostrzejsza w smaku. Śledzie a’la matjas będą nieco mniej plastyczne, ale za to bardziej mięsiste, a rolada łagodniejsza w smaku. Pozostawiam Wam wolność wyboru. P.S. Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami 130

Ostatni dzień karnawału nie obędzie się bez śledzia, wszak to 'śledzik" właśnie. Tego dnia pałaszujemy śledzie popijając wódeczką lub czym tam lubimy i żegnamy w ten sposób karnawał. Mnie do śledzi nie trzeba długo przekonywać, bardzo je lubię, choć podobno do polubienia smaku śledzi trzeba dojrzeć. Moim zdaniem wystarczy trafić na dobrze przyrządzone, a do takich zaliczam(...)suszonymi pomidorami i kaparami. Śledzie warto jeść nie tylko w karnawale, bo oprócz walorów smakowych są także bardzo zdrowe, a niestety niedoceniane. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne.  Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewa 2 łyżki kaparów

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 131

wpadłam na to, że śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g(...)łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy

Smaczne Zdrowe
Śledzie w oleju z warzywami 183

Śledzie w oleju z warzywami Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam! Składniki: 3-4 płaty śledzi a’la Matjas 1 cebula 1 czerwona papryki 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 słoika marynowanych pieczarek około pół szklanki oleju   *** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy(...)paseczki, cebulę w piórka a pieczarki i ogórki w plasterki. Szczypiorek siekamy *** *** W słoiku lub szklanym naczyniu układamy warstwę śledzi a na niej porcję pokrojonych warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników *** *** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Wigilijne śledzie Artykuł Śledzie w oleju z warzywami pochodzi

Blog z Apetytem
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU 206

Śledzie!  Ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Ja, jak już dobrze wiecie, jestem miłośnikiem śledzi. Robię je na bardzo wiele sposobów. Mój Luby, w gruncie rzeczy co trzeci dzień je śledzie na kolację, jest ich chyba największym fanem! Na imprezach, wiadomo śledzik lubi pływać, więc schodzi w pierwszej kolejności. Dziś mam dla Was przepis na śledzie(...)włosku, gwarantuję znikną z talerzyka zanim się obejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów  - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim dla nas stopniu słoności.  Kroimy na porcje

SMYKWKUCHNI
Śledzie po japońsku + film 340

Śledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną. Takie śledzie to szybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole.     składniki na 3 porcje 3 płaty śledziowe solone 2 małe cebule 1 kwaskowate jabłko(...)miseczki i posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok. Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i przekrawamy wzdłuż na pół, 3 paski śledzia odkładamy ( będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe płaty kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy

Smakowite Dania
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 147

Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem.  Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu, że jest(...)śledź a la matjas. Co to właściwie oznacza? Matjas to nie jest gatunek, tylko rodzaj śledzia. Przed pierwszym tarłem odławiane są młode, niespełna roczne osobniki. To właśnie te śledzie nazywane są matjasami. Połowy matjasow trwają od maja (zazwyczaj połowy zaczynają się w sobotę przez Zielonymi Świątkami) do lipca. Ich mięso jest tłuste, delikatne, a dzięki specjalnemu procesowi solenia nabiera wyjątkowego

Obiad gotowy
Śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną 138

święta bez tradycyjnych smaków. Są jednak też potrawy do których się nie mogę przekonać np. karp i staram się zastąpić go czymś nowoczesnym. W tym roku zamiast karpia będą śledzie na ciepło. Przepis ten powstał, kiedy chciałam w środku nocy przetestować kilka przepisów z “Italia do zjedzenia” Bartka Kieżuna , ale nie miałam odpowiednich składników a sklep był już zamknięty. Nawet(...)sycylijskich sardeli i orzeszków piniowych. Zrobiłam więc własną przepyszną wersję włoskiego klasyka – sardeli po palermitańsku i to był strzał w dziesiątkę. W tym przepisie ważne jest, żeby użyć śledzi w oleju, bo takich nie trzeba namaczać i lepiej się pieką. Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko

Ugotowane pozamiatane
Wigilia i Boże Narodzenie: Śledź w śmietanie 143

Cześć Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi w śmietanie. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się ulubione śledzie mojego dziadka, czyli śledzie w śmietanie według przepisu mojej babci . Ostatnio jednak wypróbowałam nowym przepis na śledzia w śmietanie, jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Anety . Śledź w śmietanie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach, sitko. Przygotuj(...)składniki: 50 dag filetów śledziowych, 2 - 3 cebule, 1 jabłko, 2 - 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, pieprz, mieloną paprykę, mleko lub wodę do wymoczenia śledzi. Śledzie przełóż do miski, zalej mlekiem lub wodą i odstaw do wymoczenia. Cebulę obierz z łupinek, dość drobno posiekaj, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Wymoczone śledzie pokrój w dość grubą kostkę. Jabłko umyj

blog.moje-pasje.info
Kożuch ze śledzia 107

Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane(...)średnie cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy

Pieguskowa Kuchnia
Wielki Post 2017: Śledzie w śmietanie mojej babci 157

Cześć Dzisiaj będzie przepis na jedno z ulubionych dań mojego dziadka. Najczęściej takie śledzie są u mnie w domu podawane w piątek na obiad, a dziadek je je także na kolację. Takie śledzie są także dobrym pomysłem na Wielki Piątek.  Śledzie w śmietanie mojej babci Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę. Przygotuj składniki: 4-5 solonych filetów(...)śledziowych, 1 średnią cebulę, opakowania gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier, wodę do wymoczenia śledzi, ewentualnie trochę rzadkiej śmietany, ocet. Śledzie umyj, przełóż do miski i zalej je wodą. Wymocz je kilkukrotnie zmieniając wodę, w której się moczą. Do wody do ostatniego moczenia dodaj trochę octu. Wymoczone filety pokrój na porcje. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj. Śmietanę dopraw

blog.moje-pasje.info